Τα Ικαρίμ

* Ικαρίμ όπως Νεφελίμ, Ελοχίμ κλπ.

Ό,τι ακολουθεί είναι εντελώς προσωπικές απόψεις. Δεν εκφράζουν – όπως και κάθε ελεύθερη πτήση άλλωστε- ούτε το περιοδικό, ούτε τη συντακτική του ομάδα.

Από πριν το καλοκαίρι, έχω γράψει ότι αισθανόμαστε την ανάγκη να απομακρυνθούμε σιγά σιγά από την ικαριακή επικαιρότητα και να αφοσιωθούμε ως digital πλατφόρμα σε πιο δημιουργικά πράγματα. Ζούμε μια αχαλίνωτη ικαριακή πραγματικότητα (η οποία δεν απέχει φυσικά από ό,τι επικρατεί στη χώρα μας), όπου

- Το καλοκαίρι, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση μάλωναν για τη διακόσμηση ενός τοίχου. Εν τω μεταξύ, κάπου αλλού, οι αρχές κάνουν άλμα στο μέλλον και προβληματίζονται για το 2050!

- Η περιφερειακή ενότητα Ικαρίας αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει επίσημα στη μπούρδα ενός δημοσιογράφου από το Πρώτο Θέμα που μπέρδεψε την αντίσταση με την τυροκαυτερή. Μάλιστα συμπέρανε ότι – επειδή η σαχλαμάρα του δημοσιεύτηκε καλοκαίρι- ήταν σχέδιο για να «πλήξει» τον τουρισμό της Ικαρίας (μαζί και τη φοράδα στο αλώνι).

- Πολιτευτής του νησιού στέλνει δελτίο τύπου που ανατινάζει τις οθόνες του περιοδικού καθώς κατορθώνει σε μία μικρή πρόταση να κάνει χιλιάδες λάθη. Κανέναν μας δε θα ενοχλούσε τόσο η ανορθρογραφία, ασυνταξία κλπ (συμβαίνουν αυτά), αν το περιεχόμενο δεν ήταν – ως είθισται- γεμάτο μεγάλα λόγια, ταρατατζούμ και επανάσταση. Ανεξάρτητη Ελληνική Γλώσσα.

- Το κλείσιμο των σχολείων (καταλήψεις) είναι από τους δημοφιλείς τρόπους αντίστασης τόσο στην Επικράτεια όσο και στην Ικαρία. Τόσο πολύ μάλιστα, που έχει ποτίσει το λεξιλόγιο πολλών παιδιών (που εκδίδουν ανακοινώσεις με «αντιστασιακά» τσιτάτα) όσο και τον τρόπο με τον οποίο θεωρούν ότι θα πολεμήσουν για να πάνε τη ζωή τους και την κοινωνία μας μπροστά. Εν τω μεταξύ, κάπου αλλού, έχουν βρει έναν διαφορετικό ορισμό του «πάω κόντρα στο σύστημα» και γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ευρωπαικά προγράμματα, τηλεδιασκέπτονται, παίρνουν συνεντεύξεις από τους παλιούς για το Μουσείο προφορικής ιστορίας, έχουν τη δική τους διαδικτυακή τηλεόραση, φτιάχνουν αρωματικό λάδι και μαθαίνουν Γαλλικά μέσω skype!

- Στο ίδιο κλίμα και κομματική νεολαία του νησιού που μας καλεί με τα λόγια του Μπρεχτ: "Άλλαξε τον κόσμο, το' χει ανάγκη". Ενώ το μόνο πράγμα που ίσως μας πήγαινε μπροστά, θα ήταν ακριβώς το αντίθετο, αυτό δηλαδή που έχει πει ο Τολστόυ: «Όλοι σκέφτονται πώς θα αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δε σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του».

Το «Αγωνίζομαι» σήμερα συνδέεται μόνο με το «Αντί». Ορίζομαι μόνο ως προς το ποιον έχω απέναντι. Και ο βαθμός αγωνιστικότητάς μου καθορίζεται από το πόσο θα ασχοληθώ μαζί του, τι θα του προσάψω και πόσο πύρινος θα είναι ο λόγος μου. Λες και ζούμε όλοι μαζί σε ένα τηλεοπτικό πάνελ!

Αυτό που θέλω να πω είναι πως πια διαλέγουμε μόνο στρατόπεδα και συνθήματα. Συνομωσιολογούμε και αποποιούμαστε κάθε ευθύνη. Αγωνίζομαι σημαίνει μόνο ρητορεύω και διαμαρτύρομαι! Και μη δούμε κανέναν να καταγγέλει με ωραια επαναστατικά (και καριώτικα) λογάκια, αμέσως έχει δίκαιο! Αντί να αδιαφορήσουμε για ό,τι δε μας εκφράζει και να προσπαθήσουμε – κυρίως σε τοπικό επίπεδο που είναι μια καλή αρχή- να σπαταλήσουμε μυαλό, χρόνο, δύναμη, όρεξη, κόπο σε κάτι θετικό που μας εκφράζει και να κάνουμε τις υπερβάσεις μας, να μοχθήσουμε ξανά και ξανά, να δοκιμάσουμε  (ακόμα και νέες μορφές πίεσης. Κανείς δε λέει όχι στους αγώνες), να φτιάξουμε πράγματα, να βελτιώσουμε ή και εκπλήξουμε τους εαυτούς μας, και να πάμε κάτι από το 0 στο 1, εμείς φανατιζόμαστε και φανατίζουμε. Διακηρρύτουμε και κουνάμε το δάχτυλο μας βγάζοντας λόγους, λες και παίζουμε σε καμιά ταινία με τον Παπαφλέσσα.

Η ιδεολογία (από τη Θρησκεία μέχρι την Πολιτική) είναι ο τρόπος, όχι ο στόχος.

Γνωρίζω ότι οι απόψεις μου απηχούν μιας ελάχιστης μειοψηφίας και ότι οι περισσότεροι σκέφτονται εντελώς διαφορετικά. Πάσο. Δε θέλω να σε πείσω. Μπορεί και να κάνω λάθος.

Γι’ αυτό όμως και υποστηρίζω ότι τα Ικαρίμ είναι τόσα πολλά που δεν ζουν απλώς ανάμεσα μας.

Εμείς ζούμε ανάμεσα τους. #δεν_υπάρχει_ελπίς

Κωνσταντίνος Βατουγιος
@fayum
konstantinos@ikariamag.gr

υγ. Φυσικά στο νησί γίνονται πια και απίστευτα δημιουργικά πράγματα και εύστοχες πρωτοβουλίες από πολλούς πολλούς ανθρώπους και θα ήταν αδικία να μην το αναφέρουμε. Αδικία ακόμα και για το ίδιο το ikariamag που τα παρουσιάζει εδώ και χρόνια. Εδώ δε μιλάω όμως για αυτά αλλά για την έννοια και τις μορφές της "αγωνιστικότητας".

Σχετικά, του ιδίου:
- η Γη των Οπαδών
- Skoulikaroi : ένα επετειακό παιχνίδι
- Ikaria, Do It Yourself
- 2013: Η χρονιά των μειονοτήτων
- Φτιάξε και εσύ ένα φορέα. Γράψε και εσύ μια ανακοίνωση. Μπορείς!
- ΙΚΑΡΙΑ: Μη μου πηδ@ς το πλαίσιο

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνου Βατούγιου.

ikariastore banner