Επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Ικαρίας για ανάγκες τους και τις ελλείψεις στο νησί

Προς : Διοικητή 2ης ΥΠΕ κ.Καρβούνη, Υποδιοικήτρια 2ης ΥΠΕ κ.Τσιαπαρίκου
Κοινοποίηση : Υπουργό και Αναπλ.Υπουργό Υγείας

Αξιότιμοι κ.κ.
Ο Σύλλογός μας σκοπό του έχει να προωθήσει την κάλυψη των αναγκών και τα συμφέροντα των νεφροπαθών της περιοχής Ικαρίας και Φούρνων, ιδιαίτερα με την δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Νοσοκομείο Ικαρίας, και μετρά 2 χρόνια απ' τη στιγμή της επίσημης αναγνώρισής του. Οι διαδικασίες δημιουργίας του ξεκίνησαν το 2011 μετά την διαπίστωση ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των νεφροπαθών της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια μέχρι και τώρα έχει αποδειχτεί ότι οι ανάγκες που διαφαινόταν στην αρχή στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Μεσα από την προσπάθεια καταγραφής, απ' τη μια των νεφροπαθών διαφόρων σταδίων κι απ' την άλλη όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν προκύψει εντυπωσιακά ευρήματα. Χωρίς να έχει εξαντληθεί αυτή η καταγραφή, μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει  σε Ικαρία και Φούρνους 25 περίπου περιπτώσεις ασθενών που υποβάλλονται είτε σε διαδικασία εξωνεφρικής κάθαρσης σε ΜΤΝ είτε σε περιτοναϊκή κάθαρση κατ' οίκο. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του πανελλαδικού μέσου όρου όπως παραδέχτηκε και η προηγούμενη ηγεσία της 2ης ΥΠΕ σε συνάντησή μας τον Οκτώβρη του 2014, μία επίπτωση νοσηρότητας που νομίζουμε πως αξίζει να διερευνηθεί και περαιτέρω.

Επίσης έχουν καταγραφεί δεκάδες ανατομικά ή λειτουργικά μονόνεφροι, ενώ εκατοντάδες άτομα βρέθηκαν να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια μελέτης πρώτης καταγραφής που πραγματοποιήθηκε με την έγκριση της 2ης ΥΠΕ το 2014 και παρά το γεγονός ότι για πρακτικούς λόγους η συμμετοχή πολύ απείχε απ' το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Υπάρχουν επίσης καταγραμμένες ήδη περιπτώσεις συμπατριωτών ομογενών – που είναι ιδιαίτερα πολυπληθείς σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία- που αυτή την στιγμή αδυνατούν να επισκεφτούν τον τόπο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και νεφροπαθείς που τυχόν θα ήθελαν να επισκεφτούν την περιοχή για τουρισμό.

Από τον Νοέμβρη του 2013 σε διαδοχικές συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στην 2η ΥΠΕ υπήρχε μια διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή για το δίκαιο των αιτημάτων μας σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παρουσιάζαμε (καταγραφή περιπτώσεων, γνωματεύσεις ασθενών, υπεύθυνες δηλώσεις για επιστροφή στο νησί σε περίπτωση δημιουργίας ΜΤΝ κλπ) αλλά και των αντικειμενικών προβλημάτων που παρουσιάζονται λόγω γεωγραφίας στην περιοχή μας όπως και σε κάθε άλλη νησιωτική περιοχή.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για κάθε κάτοικο της περιοχής η νεφρική νόσος συνοδεύεται απ' την υποχρέωση εκπατρισμού σε τόπο που υπάρχει ΜΤΝ, εγκαταλείποντας, εκτός απ' τον τόπο τους, δουλειά και οικογένεια με ότι συνεπάγεται αυτό ειδικά στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες. Όλοι αυτοί -και όχι μόνο- δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Για κάποιους λίγους γενναίους που επιμένουν να παραμένουν στα νησιά μας αυτό σημαίνει ταξίδια στη Σάμο και απίστευτη ταλαιπωρία 3 φορές την εβδομάδα - εφόσον υπάρχει καράβι και το επιτρέπει ο καιρός, αλλιώς καταφεύγουμε σε αεροδιακομιδές απ' το ΕΚΑΒ. Μάλιστα απ' όσο γνωρίζουμε η Μονάδα του ΓΝ Σάμου έχει εξαντλήσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της και μάλλον αδυνατεί να εξυπηρετήσει επιπλέον ασθενείς από την περιοχή μας. Δηλαδή, όσο δεν δημιουργείται ΜΤΝ εδώ, η “ατυχία” της νεφροπάθειας μεταφράζεται παράλληλα και σε “τιμωρία” απ' την ελληνική πολιτεία.

Σε συννεννόηση με την προηγούμενη ηγεσία της 2ης ΥΠΕ και σχετικές εντολές προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, πέρα απ' την μελέτη πρώτη καταγραφής, έγιναν -σε συνεργασία και με τον Δήμο Ικαρίας- κάποια προσχέδια, προμελέτες όπως και μετρήσεις στο νερό που τροφοδοτεί το Νοσοκομείο ακόμα και για ραδιενεργά στοιχεία από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Επίσης είχε οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος για την δημιουργία της Μονάδας ο Διευθυντής της ΜΤΝ του Νοσοκομείου Σύρου κ. Β. Παπαχριστόπουλος.

Σε συνάντηση με τον νυν Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας στις 12/03/2015, που έγινε για το σύνολο των ζητημάτων υγείας της περιοχής, το ζήτημα της ΜΤΝ αποτέλεσε κορυφαίο θέμα και η ρητή διαβεβαίωση του  κ. Ξανθού ήταν ότι οι σχετικές συνεννοήσεις θα συνεχιστούν μαζί σας από το σημείο που είχαν σταματήσει με την προηγούμενη ηγεσία της 2ης ΥΠΕ.

Επίσης κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο νησί και το Νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα (17/07/15), με την παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, υπήρξε δημόσια δέσμευση από μέρους του για την άμεση έναρξη διαδικασιών ίδρυσης ΜΤΝ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον τομέα της κτηριακής υποδομής.

Ειδικότερα, με βάση τις καταγραμμένες ανάγκες και τις κείμενες νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας, για λειτουργία σε 2 βάρδιες (πρωί-απόγευμα) απαιτούνται 5 ενεργές κλίνες αιμοκάθαρσης συν τις απαιτούμενες εφεδρικές και τις χωριστές για νεφροπαθείς-φορείς λοιμωδών νόσων (ηπατίτιδες, HIV κλπ). Με βάση μια πρόχειρη προμελέτη από τις τεχνικές υπηρεσιες του Δήμου Ικαρίας απαιτείται χώρος στέγασης κατ' ελάχιστο 135 τ.μ. αν και με κάποιους πρώτους δικούς μας υπολογισμούς ανεβαίνει στα 150-200 τ.μ. Επειδή τέτοιος χώρος δεν υφισταται ελεύθερος αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο Ικαρίας, πρέπει να φτιαχτεί και από τον 10/2014 έχουμε προτείνει, για λόγους ταχύτητας και ευκολίας, την στέγαση σε προκατασκευασμένο χώρο πάνω από το πάρκινγκ του Νοσοκομείου κάτι που είναι τεχνικά και πολεοδομικά εφικτό.

Απαιτείται επίσης το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την λειτουργία της.

Το Νοσοκομείο διαθέτει υπηρεσία Αιμοδοσίας για χορήγηση αίματος (όχι όμως συλλογής, ελέγχου και επεξεργασίας) για την κάλυψη των αναγκών.

Να επισημάνουμε ότι σε επίπεδο λειτουργίας δεν προκαλείται κάποιο ιδιαίτερο επιπλέον κόστος αφού το κόστος των αναλωσίμων καταβάλλεται ήδη στις μονάδες, όπου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αυτή τη στιγμή, ενώ θα προκύψει πιθανόν και όφελος αφού μάλλον θα μειωθούν τα ποσά που καταβάλλονται για οδοιπορικά, θα σταματήσουν οι διακομιδές  κλπ. Είναι βέβαια ευνόητο ότι θα υπάρχει τεράστια μείωση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους. Παράλληλα θα αναβαθμισθεί η λειτουργία και οι δυνατότητες του Νοσοκομείου μας.

Επίσης από μεριάς διαφόρων φορέων (π.χ. Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, κοινωφελή ιδρύματα κ.α.) αλλά και μεμονωμένων προσώπων έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση να συνδράμουν σοβαρά στο κόστος, ιδιαίτερα στην απόκτηση εξοπλισμού, υπό την προϋπόθεση βέβαια της ίδρυσης της μονάδας.

 Όπως είναι προφανές, η προσπάθεια αυτή και το αίτημά μας έχει την στήριξη του συνόλου των κατοίκων και των οργανώσεων των ομογενών, του προσωπικού του Νοσοκομείου, των μαζικών φορέων και των αρχών της περιοχής (Δήμος, Επαρχείο, Βουλευτής Σάμου κλπ).

Εν κατακλείδι, με βάση όλα τα παραπάνω, κατά την γνώμη μας τα πρώτα και κατά προτεραιότητα απαιτούμενα βήματα είναι:
η προκήρυξη της κενής θέσης μόνιμου Νεφρολόγου που υπάρχει στο οργανισμό του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας ή/και προκήρυξη θέσης επικουρικού Νεφρολόγου 3ετούς θητείας (σύμφωνα με την δέσμευση του κ. Κουρουμπλή)
η τροποποίηση του οργανισμού με την ένταξη της ΜΤΝ και του απαραίτητου προσωπικού της, ιατρικού και μη
η προκήρυξη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και μέχρι κάλυψής τους η αποστολή προς εκπαίδευση από το υπάρχον

Ευελπιστώντας για την θετική ανταπόκριση  και την απαραίτητη ευαισθησία για αυτό το τόσο σοβαρό και κοινωνικά ιδιαίτερο ζήτημα αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από μέρους σας. Παραμένουμε στη διάθασή σας για κάθε σχετική συνεννόηση  και διευκρίνιση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

ikariastore banner