Μια νέα εξερεύνηση

Φωτογραφία: Άγγελος Καλοκαιρινός

Τι εννοείς πώς βρέθηκα στο Ριάντ; Ακολούθησα τον αγαπητικό, όπως συμβαίνει συνήθως – όχι βέβαια Σαουδάραβα, μην ανησυχείς. Μη με ρωτήσεις πώς τα περνάω όμως. Ρώτα με τι κάνω τον τελευταίο καιρό.

Θα σου πω. Τις τελευταίες βδομάδες κάνω την πιο αγαπημένη μου δουλειά έβερ. Μια δουλειά που έκανα μέχρι πριν από μερικά χρόνια και που η οικονομική κρίση μου την πήρε μέσα απ’ τα χέρια: ΞΑΝΑ-φτιάχνω τον ταξιδιωτικό οδηγό για την Ικαρία και τους Φούρνους!

Κάθε πρωί απλώνω γύρω μου τα χαρτιά μου, τα τετράδιά μου, τις σημειώσεις, τους σκληρούς δίσκους, τις φωτογραφίες και ό,τι έχω καταγράψει ποτέ σε οποιαδήποτε μορφή για τα νησιά. Μετά, ανοίγω το λάπτοπ και συναρμολογώ τα κομμάτια του παζλ. Παίρνω τηλέφωνα, κάνω skype, στέλνω mail, μηνύματα, imo, WhatsApp, ό,τι μπορείς να φανταστείς, προκειμένου να μάθω αν ο τάδε δρόμος έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί ή αν τον περιμένουμε ακόμα, αν το δείνα καφενείο έκλεισε και αν παραπέρα καίνε ακόμα τα σκουπίδια.

Είναι δύσκολο να εκδώσεις βιβλίο στην Ελλάδα όταν είσαι σε άλλη χώρα. Όταν κάτι πάει στραβά δεν είμαι εκεί για να βρω τη λύση. Προσπαθώ όμως. Και τελικά τη βρίσκω από εδώ. Μερικούς ανθρώπους τους κουράζω. Άλλους πάλι όχι. Κάποιοι βοηθούν ασταμάτητα και με ανιδιοτέλεια – θα τους θυμάμαι αυτούς, να το ξέρεις. Όπως και τη δουλειά που έριξε η Ρ. Όμως μερικές φορές οι ατυχίες μ’ εκνευρίζουν, με κουράζουν, με φρικάρουν και θέλω να τα παρατήσω, να τ’ αφήσω αυτό το βιβλίο, αφού το σύμπαν μου έχει ήδη πει μια φορά πως δεν το θέλει.

Μετά έρχονται οι άλλοι και μου θυμίζουν να μη φοβάμαι και πως αυτό το βιβλίο είναι παιδί μου. Δεν πρέπει, μου λένε, να τ’ αφήσω να πάει χαμένο για δεύτερη φορά, επειδή ένας άπληστος εκδότης κάποτε δεν με πλήρωσε για τη δουλειά μου και επειδή μία άπληστη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ζητά έναν παράλογο φόρο. Αυτή τη φορά πρέπει να το κάνω σωστά. Πρέπει να το κάνω σωστά.

Την άλλη βδομάδα πάει τυπογραφείο και στις 18 Δεκεμβρίου το παρουσιάζουμε στο àrtεις;

Κι εγώ, δεν ξέρω πώς να νιώσω. Ανακούφιση που επιτέλους ξαναβγαίνει στα ράφια ή  πόνο που δεν έχω πια να περιμένω αυτή τη μέρα…;

Εσύ, àrtεις; να μου πεις πως δεν είναι όνειρο;

Αλεξία Παλαιστή
alexpalester@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Αλεξίας Παλαιστή.

ikariastore banner