ΙΚΑΡΙΑ: Οι Τραγόμορφοι και Κουδουνάτοι του 2013

Καριώτικα γλέντια της Σαρακοστής, εδώ.

Η τελευταία Κυριακή των Αποκρεών έφερε χρώμα αλλά και πολύ κόσμο στην πλατεία του Ευδήλου, για το καθιερωμένο πλέον, Kαρναβάλι (δείτε εδώ). Οι εκδηλώσεις όμως δεν τελείωσαν εκεί. Το βράδυ συνεχίστηκαν στον Άγιο Κήρυκο με μουσική εισαγωγή. Η Φιλαρμονική άρχισε να μας ζεσταίνει στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου με διασκευές γνωστών τραγουδιών (φωτό1).

Την ίδια ώρα στην πλατεία συνεχιζόταν πυρετωδώς οι τελευταίες προετοιμασίες για την εμφάνιση των Κουδουνάτων. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, ρυθμίσεις στον ήχο κι ένα μεγάλο καζάνι πάνω στη φωτιά. Η πρόθεση κρατιόταν ζεστή για να μοιραστεί αργότερα, «δεν έχουμε μπουφέ, έχουμε πρόθεση», τόνισαν, όλο νόημα, αργότερα. Τα παιδιά του ΣΝΑΚ (Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου) είχαν ήδη μαζευτεί σε γνωστό εστιατόριο, σημείο συνάντησης για να βαφτούν και ν’ αρχίσει το ντύσιμο. Βέβαια, μαζί με τις προβιές και τα κέρατα ήρθε και το κρασί κι άρχισε το γλέντι πριν από το γλέντι.

Φέτος η παρέα των παιδιών μεγάλωσε. Περισσότεροι οργανοπαίκτες και περισσότεροι μουτσουνιάρηδες στο χορό. Κυρίως όμως υπήρχε και νέο τραγούδι. Ανάμεσα λοιπόν στον Αράπη, το Πιπέρι, το Φάντασμα και το Γέρο, ακούσαμε το Τσάκα-τσάκα. Τα παιδιά, στο σύντομο χαιρετισμό τους, παρακάλεσαν θερμά τους παρευρισκομένους για ένα στίχο, έστω μία νότα, ό,τι θυμάται ή γνωρίζει ο καθένας. Είναι πολύ σημαντικό για τη διασταύρωση των στοιχείων αλλά και για τις πιθανές παραλλαγές των τραγουδιών που προσπαθούν με πείσμα να συλλέξουν.

Επίσημα, η παρουσίασή τους ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα αλλά δεν έφυγε κανένας. Ο χορός συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα.

Πολλά μπράβο και ραντεβού του χρόνου. Καλή Σαρακοστή σε όλους.

Διαβάστε σχετικά:
- «Ιερός Χρόνος» στην Ικαρία του σήμερα
Εις το χαμένο Μουτσουνιάρη (ή φίδια βάλλει)

ikariamag.gr

ikariastore banner