Η Αγγελολιβάδα στο Να της Ικαρίας

photos: angeloska @Flickr

Δυο  παλιές φωτογραφίες από τη γνωστή μεγάλη "Αγγελολιβάδα" της Χάλαρης κοντά στο Να, τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες.

Η πρώτη είναι του 1957. Είναι μια κάπως βελτιωμένη έκδοση μιας πολύ φθαρμένης από τα χρόνια έγχρωμης διαφάνειας που τράβηξε η διάσημη λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη σε μια εκδρομή της στο Να τον καιρό που έζησε στην Ικαρία καταγράφοντας τη λαϊκή τέχνη του νησιού. Παρόλη όμως τη φθορά και το "σβήσιμο" των λεπτομερειών, η αξία της φωτογραφίας βρίσκεται στο εύρος, τη γωνία λήψης και την προοπτική. Η φωτογράφος στέκεται στη δυτική όχθη της Χάλαρης (προφανώς από ένα σημείο του μονοπατιού Νας - Προεσπέρα που διέσχιζε τον ποταμό και το οποίο δεν υπάρχει πια), και από εκεί μας δίνει μια σχεδόν πλήρη άποψη του εντυπωσιακού μεγέθους που είχε η λίμνη στο τέλος της δεκαετίας του 1950.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από μια εκδρομή με συμφοιτητές στο φαράγγι το Μάιο του 1981. Η εμπειρία εκείνης της ημέρας μας στάθηκε αφορμή να μάθουμε τον -τότε ζωντανό ακόμα- θρύλο για τις κακόβουλες νεράιδες που στοίχειωναν αυτές τις λίμνες, οι οποίες (κατ' ευφημισμό ή προς εξευμενισμό) ονομάζονταν από τους παλιούς Καριώτες "άγγελοι".

Ελπίζω το δημοσίευμα να βοηθήσει ώστε το ωραίο ποιητικό όνομα αυτών των λιμνών στην Ικαρία να διατηρηθεί. Μάλλον δεν υπάρχουν πια "άγγελοι" στις "λιβάδες", ωστόσο, όταν ακούμε τους επισκέπτες μας να λένε το Σαμοθρακιώτικο "βάθρες", να τους διορθώνουμε με το σωστό: "αγγελολιβάδες".

Άγγελος Καλοκαιρινός
ankoka2003@yahoo.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από του Άγγελου Καλοκαιρινού.

Οι φωτογραφίες προορίζονται για τη σειρά «η Ικαρία του Χτες» του ikariamag.gr. Στείλτε μας και εσείς (σκαναρισμένες σε υψηλή ανάλυση) φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών από το δικό σας αρχείο και δείτε τες να ανεβαίνουν στο άλμπουμ μας IKARIA: "The Vintage Side". Στείλτε τις φωτογραφίες στο info@ikariamag.gr, γράψτε το όνομα σας και όποια πληροφορία γνωρίζετε για την φωτογραφία (ημερομηνία, τόπος, τι & ποιους δείχνει). Δείτε τις όλες εδώ.