ΓΙΑΚΑΛΗΣ: "Παράνομο το δάνειο που ανακοίνωσε η κα Καλογήρου. Παραπλάνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου"

Δήλωση του επικεφαλή της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ισχυρό Βόρειο Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή:

Στην τελευταία μας παρέμβαση είχαμε αναφέρει ότι σύντομα θα ακολουθήσει και νέα δήλωση από την παράταξη μας για το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου ανακοίνωσε στο τελευταίο “δήθεν” Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επανερχόμαστε λοιπόν και καταγγέλλουμε ευθέως την Περιφερειάρχη  για τις ενέργειες της, οι οποίες στερούνται νομιμότητας αλλά και για συνειδητή παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και αυτό θα το τεκμηριώσουμε απόλυτα με στοιχεία που θα παραθέσουμε.
1ον  Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη έγκριση δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι νόμιμη γιατί δεν υπάρχει καμιά απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε καν ενημέρωση. Η Περιφερειάρχης λειτούργησε εν κρυπτώ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

2ον Ποτέ δεν μάθαμε ποιοι διαπραγματεύτηκαν το δάνειο και ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τις επαφές με την τράπεζα. Υπάρχουν μόνο υποψίες και ταξίδια στο Παρίσι που πληρώθηκαν από την Περιφέρεια και για πρόσωπα που δεν έχουν θεσμική σχέση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ερώτημα είναι  πως διαπραγματεύτηκαν το ύψος του δανείου αφού δεν είχαν καμιά μελέτη για το έργο που ήθελαν να κάνουν; κατά προσέγγιση υπολόγισαν ;  Και τι θα κάνουν με το λειτουργικό κόστος ; Ποιος θα το πληρώσει;

3ον  Η Περιφερειάρχης παραπλάνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι ενώ η ανακοίνωση της Τράπεζας για την έγκριση του δανείου έχει γίνει από τις 2/10 , και οι επαφές με την τράπεζα είχαν αρχίσει εδώ και μήνες εκείνη ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/10  και μόνο μετά από δική μας απαίτηση για να γίνει επιτέλους αυτή η συνεδρίαση.

4ον  Η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τόσο σε εμάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι το έργο θα στοιχήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το έργο θα στοιχήσει 3 εκατομμύρια ευρώ αφού όπως λέει η Τράπεζα “το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και τα 2 εκατομμύρια καλύπτουν τα 2/3 του έργου” άρα λοιπόν σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μένει ορφανό 1 εκατομμύριο ευρώ.

5ον Η Περιφερειάρχης είπε στα ΜΜΕ ότι θα γίνει ένα κέντρο η τράπεζα όμως λέει ότι θα γίνουν 2 κέντρα. Από τα ΜΜΕ πάλι πληροφορηθήκαμε  ότι το κέντρο αυτό θα γίνει για να στεγάσει 200 ασυνόδευτα παιδιά, από την τράπεζα όμως μάθαμε ότι το έργο θα αφορά 100 άτομα και από αυτά τα 40 μόνο θα είναι ασυνόδευτα παιδιά!!!

6ον  Από την τράπεζα μάθαμε ότι στο κέντρο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και λατρευτικός χώρος και εμείς ρωτάμε τι ακριβώς θα γίνει στο κέντρο μήπως τζαμί; Αν ναι και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

7ον  Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι θα είναι αυτό το κέντρο γιατί από την τράπεζα  μάθαμε ότι πρόκειται για χώρο μόνιμης διαμονής και εγκατάστασης ενώ η Περιφερειάρχης λέει άλλα !!

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το παράνομο της διαδικασίας και την παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε και άλλα στοιχεία. Περιμένουμε όμως η κα Περιφερειάρχης έστω και τώρα να ακολουθήσει υπεύθυνη πολιτική στάση και να καλέσει άμεσα ένα “κανονικό” Περιφερειακό Συμβούλιο και να προσκομίσει όλη την αλληλογραφία με την τράπεζα και με άλλους θεσμικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αν υπάρχουν !!!!. Και εκεί να είστε σίγουροι ότι οι μάσκες θα πέσουν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να “παίξει” με τον πόνο των προσφύγων ούτε όμως και με τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Υ.Γ. Επισυνάπτουμε  την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης για την έγκριση του δανείου και τους όρους που βάζει. Το κείμενο είναι στα αγγλικά και είναι το πρωτότυπο επισυνάπτουμε και την μετάφραση του.