Φωτιά στο «νήσος Μύκονος» εν πλω

Φωτιά εκδηλώθηκε στο πλοίο Μύκονος ενώ βρίσκεται εν πλω με προορισμό τη Σάμο. Τα λιμεναρχεία ενημερώθηκαν γύρω στις 16.10. Αυτή την στιγμή η φωτιά που εκδηλώθηκε στη τσιμινιέρας είναι υπό έλεγχο, το πλοίο όμως βρίσκεται ακινητοποιημένο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Σάμου (3 μίλια ανοικτά του Δράκανου), γίνονται οι έλεγχοι από το πλήρωμα του πλοίου για την εκτίμηση των ζημιών. Κοντά του βρίσκεται το Παναγία Θεοτόκος αλλά δεν του έχει ζητηθεί βοήθεια. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά και έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφάλειας και φορούν προληπτικά τα σωσίβια τους.

17:34 Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ικαρίας πήρε σήμα για να αναμένουν 2 οχήματα στο λιμάνι του Ευδήλου.

18:00: Όσοι θα ταξίδευαν αυριο με το Νήσος Μύκονος από Πειραιά, ειδοποιήθηκαν ότι θα φύγουν την ίδια ώρα με το HIGHSPEED 4.

18:30 Σύμφωνα με πληροφορίες  5 ασθενείς (μαζί με τους συνοδούς τους) που είχαν επιβιβασθεί από Ικαρία για Σάμο, μεταφέρονται στο Παναγία Θεοτόκος το οποίο έχει προσεγγίσει παραπλεύρως το Νήσος Μύκονος.

18:34 Σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ, στο πλοίο πάνω βρίσκεται ο Λιμενάρχης του νησιού και άντρες του λιμενικού και αναμένεται είτε με ιδία μέσα, είτε με βοηθητικές μηχανές, είτε με κάποιο ρυμουλκό, να καταπλεύσει στο Καρλόβασι Σάμου. Η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

19:00 Μετά από επικοινωνία του ikariamag με τη Hellenic Seaways, γίνεται προσπάθεια για να μεταφερθούν οι επιβάτες σε παραπλέοντας πλοία και έπειτα στο Καρλόβασι.

20:00 Από το Λιμενικό: Για την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω ταλαιπωρίας των επιβατών, αποφασίσθηκε η μετεπιβίβασή τους από το Ε/Γ –Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στο παραπλέον Ε/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ» Ν.Π. 11796, με προορισμό τη Σάμο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία, λαμβάνει κάθε μέριμνα ώστε η συγκεκριμένη δρομολογιακή γραμμή να συνεχίσει να εξυπηρετείται, χωρίς καμία διακοπή, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

01:00 Απο ΕΡΤ:  Ασφαλείς στο Καρλόβασι μεταφέρθηκαν με το πλοίο Παναγιά Θεοτόκος, οι 174 επιβάτες του «Νήσος Μύκονος» το οποίο σήμερα το απόγευμα ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία και Σάμο μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην τσιμινιέρα του. Από την πρώτη στιγμή δίπλα στο «Νήσος Μύκονος» βρέθηκαν τρία φορτηγά-πλοία, ένα επιβατικό και ένα πλωτό του λιμενικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η φωτιά σβήστηκε από τα μέλη του πληρώματος ενώ άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας θα βρίσκεται αύριο στη Σάμο για να εκτελέσει το δρομολόγιο του ‘Νήσος Μύκονος» που σήμερα πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι στη γραμμή Πειραιά, Σύρο, Μύκονο, Εύδηλο, Καρλόβασι.

Η ανακοίνωση της Hellenic Seaways για το "Νήσος Μύκονος"

«Η Hellenic Seaways ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του πλοίου της Νήσος Μύκονος προς  Σάμο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην τσιμινιέρα του πλοίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Hellenic Seaways και προσθέτει:

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από τα μέλη του πληρώματος. Στο πλοίο επιβαίνουν 174 επιβάτες με προορισμό το Καρλόβασι και 37 Ι.Χ. Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους».

ikariamag.gr

Το πλοίο βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι της Σάμου. Υπάρχει πρόβλημα με τις 2 κύριες μηχανές. Το πλοίο είναι ακυβέρνητο. Έχουν σπεύσει σκάφη για βοήθεια και πλέουν δίπλα του.
Αν χρειαστεί θα γίνει εκκένωση (μετεπιβίβαση σε άλλο πλοίο ή σκάφη). Το πλοίο είναι ακινητοποιημένο χωρίς μηχανές, περίπου 5 μίλια από το Καρλόβασι. Γίνονται προσπάθειες για να σβήσουν οι φωτιές (οι οποίες είναι υπό έλεγχο ήδη), στην καπνοδόχο και στο μηχανοστάσιο. Η πρώτη ενέργεια του πληρώματος ήταν να κλείσουν τις πόρτες ασφαλείας. Ήδη το λιμενικό σώμα έχει πλευρήσει το πλοίο. Οι επιβάτες είναι 273 Έλληνες και 15 ξένοι. Οι επιβάτες έχουν φορέσει σωσίβια για την περίπτωση που χρειαστεί μεταφορά τους. Ευτυχώς, για ότι και να γίνει, βοηθάει ο καιρός (δεν έχει καθόλου αέρα ή κύμα).
Οι ίδιοι οι επιβάτες δηλώνουν στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας και είναι ασφαλείς.
Στο Καρλόβασι αναμένουν 6 πυροσβεστικά και ένα ρυμουλκό. Υπάρχει όμως μεγάλο ενδεχόμενο κάποια στιγμή να ανοίξουν οι μηχανές του πλοίου και να επιστρέψει μόνο του.
Δίπλα στο Νήσος Μύκονος είναι και το «Παναγία Θεοτόκος» για την περίπτωση μεταφοράς επιβατών.
(EΡΤ)

Πλήρη ετοιμότητα για την άμεση απογείωση τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, αν αυτό απαιτηθεί, καθώς και κινητοποίηση του πλοίου του Στόλου που εκτελεί καθήκοντα «σκοπούντος πλοίου» στις Κυκλάδες, δηλώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να συνδράμουν στην ασφαλή μεταφορά των 240 περίπου επιβατών του πλοίου «Νήσος Μύκονος» που έχει πιάσει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Σάμου.

Η συνδρομή αυτή περιλαμβάνει τα δύο ελικόπτερα Super Puma που μετασταθμεύουν μόνιμα στις «κοντινές» νήσους Χίο και Ρόδο και τα άλλα δύο που βρίσκονται στην Ελευσίνα και στη Σαντορίνη, ενώ το πλοίο είναι ένα του Στόλου που βρίσκεται εκ περιτροπής στη θέση του κάπου στις Κυκλάδες, και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διαταγές του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος, που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση και έχει ήδη αποστείλει πλωτά του σκάφη στην περιοχή του συμβάντος.

metrogreece.gr

ikariastore banner