Ερώτηση για την έλλειψη σφαγείων στο Νομό Σάμου

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη σφαγείων στον Νομό Σάμου»

Μείζον παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης σφαγείου που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού εδώ και χρόνια.

Η έλλειψη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα η διάθεση των σφαγείων
α) στην τοπική αγορά, να μην μπορεί να γίνει νόμιμα και
β) στις άλλες αγορές να απαιτεί 3 μέρες ταλαιπωρίας των ζώων και των κτηνοτρόφων για να σφαγιασθούν τα ζώα (μετακίνηση από τα νησιά του Νομού στην Αθήνα και από εκεί στην Κερατέα ή την Πελοπόννησο ή όπου αλλού βρουν σειρά σε σφαγείο, με ιδιαίτερο πρόβλημα τις μέρες των γιορτών όπου υπάρχει συνωστισμός στα σφαγεία). Ταυτόχρονα η μετακίνηση αυτή προς τα σφαγεία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή (ενοικίαση ζωάδικου φορτηγού, ναύλο καραβιού για το φορτηγό και τους κτηνοτρόφους, χιλιομετρική χρέωση φορτηγού για τη μετακίνηση προς το σφαγείο, διαβίωση κτηνοτρόφων, μεροκάματα για τη συντήρηση του κοπαδιού τις μέρες που λείπουν οι κτηνοτρόφοι) με αποτέλεσμα το ποσοστό κέρδους για τον κτηνοτρόφο να εκμηδενίζεται.

Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση (μείωση ζήτησης και τιμής), οδηγεί στην εξαθλίωση των κτηνοτρόφων και την εξαφάνιση πρακτικά της κτηνοτροφίας.

Στη Σάμο από το 2012 έπαψε να λειτουργεί το σφαγείο που υπήρχε εκεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Την ίδια χρονιά μετά από κινητοποιήσεις και ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων (καταλήψεις σε Δήμους και Περιφέρεια) και μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα προς και από το Υπουργείο και την Περιφέρεια υπήρξε μια κάποια θετική κατάληξη. Αποφασίστηκε, με έγγραφο του κ. Περιφερειάρχη προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 (σφαγή σε στέγαστρα – πρόχειρα σφαγεία) και οι κτηνοτρόφοι της Ικαρίας έσφαξαν σε στέγαστρο – πρόχειρο σφαγείο, παρουσία κτηνιάτρου και μόνο για 12 μέρες για την εξυπηρέτηση της αγοράς των Χριστουγέννων.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η πίεση για άκριτη εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών και προδιαγραφών που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στον νησιωτικό χώρο και να εξυπηρετήσουν τις ιδιαιτερότητές του πρακτικά λειτουργεί προστατευτικά για εισαγόμενα προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να έχουν την ποιότητα των ντόπιων.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των εφαρμογών είναι η φτωχοποίηση και ο σταδιακός οικονομικός μαρασμός της ποιοτικής κτηνοτροφίας των νησιών μας.

Μιας παραγωγικής δραστηριότητας που κατά γενική ομολογία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Επειδή δεν υπάρχει σφαγείο στην Ικαρία, στην Σάμο ούτε στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Επειδή η μεταφορά των ζώων ανεβάζει το κόστος, μειώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων και ταλαιπωρεί ζώα και ανθρώπους. Είναι δε δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Επειδή υπάρχει προσωρινή λύση με το Π.Δ.568/1988

Επειδή απειλείται η συνέχεια της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στα νησιά

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο να εξωθούνται σε παρανομία οι κτηνοτρόφοι και να μην προστατεύεται η δημόσια υγεία

Επειδή η ύπαρξη σφαγείου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την λύση του μείζονος προβλήματος που παρουσιάζεται από την αποίμενη κτηνοτροφία και απαιτεί την μείωση του αριθμού των ζώων

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει για να λύσει άμεσα το πρόβλημα των σφαγείων στα νησιά ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αγνή Καλογερή
Βαγγέλης Αποστόλου
Κοδέλας Δημήτρης

ikariastore banner