Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Υγεία ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Β.Αιγαίου

Με την Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πρόληψη στον τομέα της Υγείας στα νησιά της Περιφέρειας μας και ιδιαίτερα στην Σάμο, Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα, να έχουν φτάσει σε απαράδεκτη και συνεχώς να υποβαθμίζονται, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των κατοίκων  αλλά και των επισκεπτών τους, η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου ζητά να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα ζητήματα υγείας των νησιών μας, με συμμετοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων, των Συλλόγων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, των Εργατικών Κέντρων και των Ιατρικών Συλλόγων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:
"Έχουμε συνεχή περικοπή δαπανών για την Υγεία, τα τελευταία 6 χρόνια, τόσο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ όσο και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να αντιμετωπίζουν οι δομές της υγείας (νοσοκομεία,  Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, οι δομές ψυχικής υγείας, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών) τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, με ορισμένα να  κινδυνεύουν να κλείσουν παντελώς.

Στη Σάμο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ζωές.
• Ήδη το χειρουργείο στο νοσοκομείο Σάμου δεν λειτουργεί.
• Η έλλειψη παιδιάτρου οδηγεί την Παιδιατρική Κλινική σε κλείσιμο.
• Άμεσα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
• Έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου στην ουσία το οδηγεί στο κλείσιμο, αφού υπάρχει αδυναμία εφημεριών.
• Στο Βαθύ (κατά τα άλλα πρωτεύουσα) δεν έχει καν Κέντρο Υγείας η άλλες δομές πρωτοβάθμιας υγείας.
• Για τις εργαστηριακές εξετάσεις οι Σαμιώτες βάζουν βαθειά το χέρι στην ήδη λεηλατημένη τσέπη τους από την κυβέρνηση  με φόρους και χαράτσια.
• Οι αγροτικοί γιατροί δεν φτάνουν για να καλύψουν την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στις 36 πόλεις και χωριά.
• Οι Δομές Υγείας και Πρόνοιας όπως το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας «Φάρος», το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Κέντρο ψυχικής Υγείας είναι στον αέρα λόγω λειψής χρηματοδότησης.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση  στα άλλα τρία  νησιά του Νομού μας, Ικαρία, Φούρνοι και Θύμαινα. Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας και στα  υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας μας."

ikariamag.gr

ikariastore banner