Δύο ημέρες στο Εισαγωγικό Σεμινάριο Περμακουλτούρας στην Ικαρία

1-2-3: Εικόνες της Τρίτης 8/7 από την παρακολούθηση της εισαγωγής στην Περμακουλτούρα στον Αγ. Δημήτριο Ραχών.
4-5-6-7: Εικόνες της επόμενης ημέρας από το ολοήμερο πρακτικό εργαστήριο με θέμα τις “Πρακτικές και εργαλεία Περμακουλτούρας για καλλιέργειες μικρής κλίμακας”

Την Τρίτη 8 του Ιούλη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου Ραχών που βρίσκεται  στην πανέμορφη πλατεία του ομώνυμου χωριού, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση - εισαγωγή στην Περμακουλτούρα με επίκεντρο τα εργαλεία για την αυτάρκεια, την αφθονία, την δημιουργικότητα και την ενδυνάμωση των ατόμων και των κοινοτήτων”. To Διήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο στις αρχές της Περμακουλτούρας
διοργάνωσαν η ομάδα του κοινωνικού Συνεταιρισμού Μπόλι, το Ελπιδοχώρι, η Θυώνη (προβιοτικοί ενεργοί μικροοργανισμοί) και το livingincircles.com.

Ο Εγγλέζος δάσκαλος Περμακουλτόυρας Πήτερ Κόου (Peter Cow) παρουσίασε αυτό που θα ονομάζαμε: «Νέα λέξη – αρχαίες πρακτικές». Πράγματι, όσοι από τους παλιούς παρακολούθησαν την ομιλία και είδαν φωτογραφίες εντόπισαν πολλές ομοιότητες με πρακτικές των  Ικαριωτών αγροτών των περασμένων ετών.

Δυστυχώς σήμερα πολλά (δεν έχουν ξεχαστείν αλλά) έχουν αφεθεί στην τύχη των τωρινών επιλογών στην γεωργία (λιπάσματα, υβριδικά φυτά, χημικοί ψεκασμοί κλπ.), κάτι που οδηγεί και μαθηματικά στην καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. 

Το θέμα δε θα πρέπει να απασχολεί μια μικρή ομάδα νέων (χωρίς όριο ηλικίας) αλλά είναι θέμα που μας αφορά όλους! Το τι τρώμε, το τι πίνουμε, το τι μέλλον θέλουμε για τα παιδιά μας σε αυτό τον μικρό τόπο είναι και …. στα χέρια μας!

Η συνεχής  καλλιέργεια λοιπόν  είναι η τρίτη μας επιλογή και ίσως η πιο αξιόπιστη, έχοντας υπόψη μας ότι η πρώτη μας επιλογή είναι η τόση σπάταλη που μας έχει φέρει στο σημείο για κάθε θερμίδα που περιέχεται στο τρόφιμο που παράγουμε, να καταναλώνουμε 10! Ας έχουμε υπόψη μας ότι οι φυσικοί πόροι έχουν φτάσει στα όρια τους (για κάποιους επιστήμονες έχουν ξεπεραστεί). Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με την επιστροφή μας σε αυτό που έζησαν οι προ-παππούδες μας,  μια γεωργία με πολύ χειρωνακτική εργασία όπου και αυτή μας έφερε σε αδιέξοδο!

Η Περμακουλτούρα είναι πιο αξιόπιστη διότι προσπαθεί να ταιριάξει κάποιες από τις παλιές παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές με την σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία. Παραδειγματίζεται από την φύση, μιμείται τα οικοσυστήματα.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά. Υπάρχουν όμως τα πολύ ενδιαφέροντα link που βρίσκετε στο ikariamag αλλά και οι διευθύνσεις των ανθρώπων στην Ικαρία και την υπόλοιπη Ελλάδα που ασχολούνται με την περμακουλτούρα και μπορούν να σας καθοδηγήσουν, σε συνδυασμό πάντα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τέλος να σας πούμε ότι την Τετάρτη 9 του Ιούλη, παρακολουθήσαμε ένα μικρό παράδειγμα σε κήπο της περιοχής όπου είδαμε και στην πράξη κάποια πράγματα της θεωρίας. Οι ερωτήσεις πολλές και σίγουρα έπεται συνέχεια αφού τίποτα δεν τελειώνει με ένα διήμερο.

Το αντίθετο μάλιστα για πολλούς από εμάς αρχίζει μια νέα περίοδο προσέγγισης του «ολιγαρκής και αυτάρκης». Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο να κάνουμε την προσπάθεια μας.

Γιώργος Βιτσαράς για το ikariamag.gr