Απάντηση του Έπαρχου στο ΚΚΕ για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ικαρία

Ξεπεράσατε με τις ειρωνείες σας τα όρια της κομματικής σας εμπάθειας απέναντι στον τόπο μ’ αυτή την κατάπτυστη επιστολή ενάντια στην εκδήλωση της 17ης Ιουλίου ημέρα της απελευθέρωσης και των  εγκαινίων του οδικού τμήματος που συνδέει το Καρκινάγρι και τον Μαγγανίτη.

Και αισθάνομαι ιδιαίτερη υποχρέωση να απαντήσω διότι στο έργο αυτό έχουμε εμπλακεί  από την αρχή επί Νομαρχίας Μανώλη Κάρλα που το αναλάβαμε και το κατασκευάσαμε συνδέοντας τα δύο χωριά, ήταν ένα έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι πρώην Έπαρχοι Ρουζίνος και Κρητικός στάθηκαν περήφανα στο ύψος των αναγκών αυτού του έργου και όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ομόφωνα ψηφίζαμε τη χρηματοδότησή του.

Που ήσασταν τότε και πως βοηθήσατε για το συγκεκριμένο έργο; Αυτούς τους χρησμούς σας να τους αποστείλετε αλλού που πιθανόν να σας αντιλαμβάνονται. Οι Ικαριώτες ξέρουν και γνωρίζουν δεν τους μεταπείθετε.

Αντί να ρίχνετε δηλητήριο και να ειρωνεύεστε το γιγαντιαίο αυτό έργο που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού και που με μαθηματική ακρίβεια θα αναπτυχθούν αυτές οι περιοχές και θα γίνει άρση της απομόνωσης αρχίσατε την κινδυνολογία για τα πρόσωπα που τώρα ανέλαβαν την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου, αλλά δεν θα σας περάσει.

Πως προεξοφλείτε ότι θα έπρεπε αυτό το έργο να είχε ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια όπως και η δημιουργία Μονάδος Τεχνητού Νεφρού όταν δεν έχετε τη στοιχειώδη ενημέρωση ότι το έργο αυτό έχει τη μέγιστη δυσκολία να ολοκληρωθεί και τώρα κατόπιν πιέσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και λόγω του ότι στο τιμόνι είναι ο κ. Καμμένος, το έργο θα κατασκευασθεί από την πρώην ΜΟΜΑ με χρήματα που δεν δίνονται σε εργολάβους διότι θα ήταν αδύνατη η κατασκευή του λόγω υπέρογκου προϋπολογισμού. Που ήσασταν όταν παλεύαμε για να φτάσουμε ως εδώ σήμερα; Απόντες μόνο με κομματικές γραμμές και ανακοινώσεις μην τυχών και αλλάξουν αντίληψη οι κομματικοί σας στρατιώτες.

Και επειδή ρωτάτε που ήταν τις αθέατες μέρες του χειμώνα, Υπουργεία, Κυβέρνηση και Κυβερνητικός μηχανισμός εννοώντας φυσικά και την Περιφέρεια, Επαρχείο, Αντιπεριφέρεια, έχω να πω τα εξής. Κανένα κέντρο υγείας, αφού λέτε για τον Έυδηλο, δεν κλείνει λόγω έλλειψης ιατρού, η Περιφέρεια η οποία είναι το μικρό κράτος του Βορείου Αιγαίου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και συμπληρώνοντας για τις ανάγκες των νησιών ανέλαβε σαν κίνητρο να χρηματοδοτήσει μ’ ένα ποσό των επί πλέον 500 ευρώ την τοποθέτηση ιατρών στην Θύμαινα-Χρυσομηλιά –Καρκινάγρι και Μαγγανίτη  για να βοηθήσει λύνοντας άμεσα το πρόβλημα παρουσίας ιατρών σ’ αυτές τις σπουδαίες και απομονωμένες περιοχές της Επαρχίας. Αυτός λοιπόν είναι ο ρόλος του κράτους και της Περιφερειακής διοίκησης εσείς που είσαστε; Και μιλώ για μισθό κάθε ιατρού με επιπλέον 500 ευρώ για να υπάρξει ζήτηση και κάλυψη των θέσεων.

Τα λιμάνια μας Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου όπως και των Φούρνων μπορεί να αδικήθηκαν με λιγότερα δρομολόγια για μικρό χρονικό διάστημα όμως δεν σταματήσαμε λεπτό να παλεύουμε για ένα δίκαιο πρόγραμμα προσεγγίσεων και αύξησης δρομολογίων και στα δύο λιμάνια της Ικαρίας και των Φούρνων, έτσι λοιπόν στη συνεδρίαση στη Σάμο με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας και με Υπουργό Ναυτιλίας τον κ. Βαριτσιώτη βάλαμε τα θεμέλια και αποφασίσαμε για τα σημερινά δρομολόγια συν την έγκριση και των δρομολογίων του καταμαράν των Δωδεκανησιακών γραμμών και συνδέσαμε το Βόρειο Αιγαίο με το Νότιο. Φυσικά με την παρουσία της Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) όπου είναι άγρυπνος φρουρός για τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του Βορείου Αιγαίου και συμμετέχει στο κυρίαρχο όργανο πάντα υποστηρίζοντας τα δρομολόγια προς τα νησιά μας με αποτελέσματα άριστα για τα νησιά μας έως τώρα. Τότε λοιπόν η παρουσία σας ξέρετε πια ήταν; Διαμαρτυρία, μπήκατε με πανό στη σοβαρότατη για τον τόπο συνεδρίαση διαμαρτυρίες και ανάθεμα στο δήθεν καπιταλιστικό σύστημα καμία πρόταση, γκρίνια για να μην δεσμευτείτε και αποχωρήσατε άμεσα ευχαριστημένοι διότι επιτελέσατε για άλλη μια φορά το κομματικό σας καθήκον. Επίσης στη δεύτερη συνεδρίαση, κορυφαία, που έγινε στη Σάμο όταν κληθήκαμε  με την εταιρία για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα των δρομολογίων του «ΜΥΚΟΝΟΣ» και του «ΡΟΔΟΣ» της Hellenic seaways και αυξήσαμε τα δρομολόγια, που ποτέ η Ικαρία, οι Φούρνοι και η Σάμος δεν είχαν τέτοια ακτοπλοϊκή σύνδεση, που ήσασταν; Που καταθέσατε προτάσεις; Πουθενά, δεν σας συναντήσαμε ξανά.

Ναι, η παρουσία του Υπουργού ήταν ξεκάθαρη στο Νοσοκομείο όταν εξήγγειλε την ίδρυση μονάδας τεχνητού νεφρού στην Ικαρία. Παλεύουμε με την Περιφέρεια για το θέμα αυτό και μαζί με τον σύλλογο νεφροπαθών και με τον σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και με την στήριξη της ΔΙΠΕ, όλοι λοιπόν μαζί για να φτάσουμε στις ανακοινώσεις του Υπουργού προχθές. Περάστε λοιπόν από το Επαρχείο να πάρετε τις επιστολές που έχουν σταλεί προς κάθε κατεύθυνση και στον Υπουργό υγείας και στον κ. Καμμένο για την ίδρυση της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας. Πουθενά δεν σας συναντήσαμε απόντες και σε αυτή την διαδρομή, για να διαπιστώνετε, να απαιτείτε είστε πρώτοι, στην πράξη κρατάτε τα μετόπισθεν και ρίχνετε ανάθεμα σ’ αυτούς που πάντα είναι στην πρώτη γραμμή.

Καλό θα ήταν να μην ανακατεύετε τους προγόνους μας του 1912 διότι αυτοί ήταν και είναι φάρος για όλους εμάς και τα μαθήματα που έδωσαν στους νεώτερους δεν περιέχουν καμιά κομματική αντίληψη, ήταν όλοι ενωμένοι κάτω από την ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο, και μην προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε τον αγώνα τους δεν σας βγαίνει. Σε αυτούς λοιπόν που οργάνωσαν την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας μόνο ένας απέραντος σεβασμός τους ανήκει και τιμή, άστε τους μακριά από τις χρεοκοπημένες σας πολιτικές και την ανούσια κομματική σας ειρωνεία.

Για άλλη μια φορά συγχαίρω την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου για την γενναία απόφαση να ολοκληρωθεί το οδικό τμήμα Καρκινάγρι-Μαγγανίτης και ευελπιστώ ότι η ΜΟΜΑ θα μπει και στον δρόμο Στελί-Φραντάτο-Ράχες, στον δρόμο Περδίκι-Αεροδρόμιο, στους Κουνιάδους, ο Υπουργός έχει θετική αντίληψη κατόπιν αιτήματος που του έχει τεθεί από το Επαρχείο.

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά, αυτά τα λιοντάρια, της πρώην ΜΟΜΑ που παλεύουν καθημερινά δαμάζοντας τα βράχια σε αυτό το δύσκολο κομμάτι της Ικαρίας, για να βοηθήσουν στα μέγιστα στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω, διότι πολλοί κακόβουλοι θα το πουν και αυτό, ότι εγώ είμαι σταθερά τοποθετημένος στον πολιτικό χώρο που ανήκω, δεν έχω κάνει καμιά μεταγραφή πουθενά και σε κανέναν αλλά σε ότι αφορά το καλό του τόπου και αυτοί που το υλοποιούν, θα εισπράττουν τα ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη μας και του κόσμου επίσης. Οι πολιτικές αντιλήψεις του καθενός μας δεν έχουν καμιά σημασία όταν μπροστά μας είναι η Ικαρία και ο κόσμος, ο πολίτης της και το αύριο αυτού του τόπου, που για μένα είναι πρωταρχικός σκοπός και βαθιά ευθύνη.

Ζήστε λοιπόν με την μιζέρια σας, την κριτική σας άνευ ουσίας, την ειρωνεία σας, την υποβάθμιση τόσων σπουδαίων γεγονότων που συμβαίνουν για τον τόπο, το μόνο που πετυχαίνετε καθημερινά είναι να επισφραγίζετε την απομόνωση σας, να προσβάλετε την παρουσία μας και να είστε παρεξηγημένοι απέναντι ακόμα και από τους δικούς σας διότι η τακτική σας τόσα χρόνια κρατούσε το νησί πίσω. Αυτά δεν μας αγγίζουν η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια και το Επαρχείο θα εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα, ευκαιρία και συνεννόηση μαζί πάντοτε με τους πολίτες ο τόπος ν’ αλλάξει σελίδα και αντίληψη για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά μας να μείνουν κοντά μας.

Το είπα και θα το ξαναπώ ότι κάθε εμπόδιο που εντέχνως θα τοποθετείτε μπροστά στην ανάπτυξη του τόπου θα εισπράττετε απαντήσεις, αυτά που ξέρατε γρήγορα σας καλώ να τα αποβάλετε και επίσης σας καλώ να συστρατευτείτε μαζί μας και αφήστε τις κεντρικές πολιτικές για το κράτος των Αθηνών στηρίζοντας τις πολιτικές που αφορούν την Επαρχία και τον τόπο.

Αλλιώς ζήστε εντός των ειδικών πολιτικών σας τειχών και για τα συμφέροντα του τόπου και με τον τρόπο που τα παρουσιάζετε, δηλαδή δήθεν υπέρ των εργαζόμενων, πατώντας την αδικία και αυτή την κάθετη άρνηση για την επόμενη μέρα της Επαρχίας και κανένας δεν σας διόρισε ή εξουσιοδότησε να λειτουργείτε με αυτόν τον τρόπο δήθεν υπέρ του πολίτη. Μόνοι σας αυτεπαγγέλτως το παίζετε προστάτες του κόσμου και των τοπικών κοινωνιών όπου-δεν μας ενδιαφέρει- και αντί να πείτε μια καλή κουβέντα για την ταλαιπωρία τόσων συνανθρώπων μας που ταλαιπωρούνται με την αιμοκάθαρση εκτός της Ικαρίας, ξενιτεύονται, κλείνουν τα σπίτια τους, διαλύεται η ζωή τους, ειρωνευόσασταν την εξαγγελία του κ. Κουρουμπλή για την ανακοίνωση στο Νοσοκομείο της ίδρυσης μονάδας τεχνητού νεφρού, αυτοί είστε, ντροπή σας και μόνο ντροπή. Δεν σας ακολουθούμε στον γνωστό κατήφορό σας, το μέλλον του τόπου ακολουθούμε πιστά και με συνέπεια κατ΄ εντολής των πολιτών. Παρακολουθείτε σαν έκπληκτοι θεατές την ταχύτητα των γεγονότων που συμβαίνουν για το καλό του τόπου χωρίς να μπορείτε σοβαρά με επιχειρήματα να αντιδράσετε, εκτός φυσικά από ειρωνείες και μια παρεξηγημένη αντίληψη που δείχνετε για τον τόπο προς τα έξω.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

ikariastore banner