Αντιδράσεις για τις μετακινήσεις αγροτικών ιατρών στον Εύδηλο

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

προς: Διοίκηση 2ης ΥΠΕ
Κέντρο Υγείας Ευδήλου
Κοινοπ: Διοίκηση ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΟΕΔΗΝ
ΟΕΝΓΕ
                                                                                           
Θέμα: Μετακινήσεις αγροτικών γιατρών
Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση απόφασης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για μετακίνηση των αγροτικών των Π.Ι. Ραχών και Μαγγανίτη στο Κ.Υ. Ευδήλου, (για άλλη μια φορά) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση των μετακινούμενων γιατρών.

Για άλλη μια περίπτωση το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης και εγκατάλειψης και των περιφερειακών μονάδων υγείας επιχειρείται να απαντηθεί με «λύσεις» του τύπου «άρον τον σάκο σου και τρέχα γύρω γύρω». Πρόκειται για άλλη μια απόπειρα να παγιωθεί το σύστημα των εργαζόμενων-γυρολόγων και στην περιοχή μας, απαραίτητο για να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι καλύπτονται τα κενά που έχουν αφήσει στο κουφάρι της δημόσιας περίθαλψης οι μνημονιακές πολιτικές που με ευλάβεια ακολουθεί και η τωρινή Κυβέρνηση.

Απόπειρες που γίνονται ελπίζοντας προφανώς ότι θα σταματήσουμε να είμαστε «το μόνο Σωματείο που αντιδράει» -όπως τουλάχιστον μας είχε πει η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ στην περίπτωση των Φούρνων- και μάλιστα «για πολιτικούς λόγους», όπως είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και η απαίτηση για πραγματική κάλυψη των κενών και των υγειονομικών αναγκών.

Εν όψει των περαιτέρω κινήσεών μας και αντιδράσεων μας (γιατί όσο μας παίρνει θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε) και εν όψει και των πιθανών νομικών/δικαστικών εμπλοκών, με τις οποίες απειλούν κάποιες τους γιατρούς και τους κατοίκους που κινητοποιούνται, απευθύνουμε ορισμένα ενδεικτικά ερωτήματα προς τους συντάκτες και τους εμπνευστές της απόφασης:

α) Ποιός ειδικός γιατρός θα εφημερεύει στο Κ.Υ. Ευδήλου τις μέρες που έχουν οριστεί να εφημερεύουν οι ανειδίκευτοι γιατροί, υπόχρεοι θητείας υπαίθρου, σε έναν υγειονομικό σχηματισμό επιπέδου Κέντρου Υγείας;
β) Ποιες διατάξεις προβλέπουν την λειτουργία / εφημερία Κέντρων Υγείας χωρίς ειδικούς γιατρούς ή μόνο με νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ ή και ΥΕ κατηγορίας;
γ) Ποιές από τις κενές θέσεις έχουν ζητηθεί ή έχουν προκηρυχθεί για το Κ.Υ. Ευδήλου ή και τα ιατρεία των Φούρνων και των άλλων μονάδων υγείας της περιοχής (όπως έγινε με την προκήρυξη θέσεων γιατρών σε άλλα νησιά πρόσφατα) και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προσωρινή έστω στήριξη και ενίσχυσή τους, ειδικά την εξουθενωτική περίοδο του καλοκαιριού –και δεν μιλάμε απαραίτητα για μετακινήσεις… πλαστικών χειρουργών, όπως σε κάποια άλλα νησιά- ;

Με βάση τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων προσφέρουμε και απεργιακή κάλυψη στους μετακινούμενους γιατρούς (τουλάχιστον) για τις μέρες των μετακινήσεων. Στηρίζουμε και ενισχύουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας κινητοποιήσεις των κατοίκων όχι μόνο για το ζήτημα των μετακινήσεων αλλά κυρίως για την πραγματική κάλυψη των αναγκών, την στελέχωση και την αναβάθμιση των μονάδων υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος απευθύνουμε προειδοποίηση προς διάφορους και διάφορες ανευθυνοϋπεύθυνες (και τοπικά) ότι «υπάρχουν πολλά ράμματα για την γούνα τους» και δεν έχουμε πρόβλημα να τους τα βάλουμε. Ο νοών νοείτω!

 

Λαϊκή Επιτροπή Ραχών & Τοπικοί  Φορείς της ΔΕ ΡΑΧΩΝ

ΠΡΟΣ:
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ  κο  Α. ΞΑΝΘΟΥ
- ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ, ΥΠΌΨΗ κα Ιορδανίδου Όλγα
ΚΟΙΝ: 1)ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ  κο Δ. Σεβαστάκη
2) ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ  κο ΔΗΜΑΡΧΟ Σταμούλο Στυλιάνο
3) ΚΥ  ΕΥΔΗΛΟΥ
4) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ ΚΗΡΥΚΟΥ, Υπόψη  κο Υποδιοικητή
5) Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου
6) Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών

Σας αποστέλλουμε υπόμνημα διαμαρτυρίας της Λαϊκής Επιτροπής Ραχών, των τοπικών φορέων – σωματείων, κατοίκων της περιοχής, καθώς και της ΔΕ Ραχών, αφορά αναστολή της μετακίνησης της αγροτικού γιατρού της περιοχής ,στελέχωση των δομών υγείας του νησιού μας, υπηρεσία ΕΚΑΒ σύμφωνα με τις ανάγκες μας, καθώς βιώνουμε  τραγικές καταστάσεις μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες.

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α – Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών εκφράζοντας έντονα την διαμαρτυρία μας , όταν ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται να μετακινηθεί για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου η μία και μοναδική αγροτική γιατρός  του  Π.Ι. Ραχών, προκλήθηκε   μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας.
Δεκάδες κάτοικοι όλων των ηλικιών,  μέλη σωματείων και φορέων της περιοχής , συγκεντρώθηκαν στο Π.Ι.  καταλαμβάνοντας το , για να αποτρέψουν την μετακίνηση της αγροτικού Ιατρού, που σύμφωνα με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ Περαιά με ΑΡ ΠΡΩΤ 38623/06-09-2016, μετακινείται  επτά ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο στο ΚΥ Ευδήλου, να υπολογίσουμε εδώ και την  επόμενη κάθε  εφημερίας, γιατί  πως μπορεί και να εξετάζει ο γιατρός έπειτα από εφημερία?
Πρακτικά λόγω αυτής της κινητοποίησης η προγραμματισμένη εφημερία- μετακίνηση προς το ΚΥ Ευδήλου δεν πραγματοποιήθηκε.
Κανένας κάτοικος δεν μπορεί να αποδεχτεί το κλείσιμο του Ιατρείου ούτε για μια ώρα , όταν μάλιστα βλέπουμε ότι η αγροτικός υπερβάλει εαυτού προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής άλλα και των επισκεπτών που κατά τους θερινούς μήνες δεκαπλασιάζετε ο πληθυσμός της περιοχής μας , άλλωστε  είστε πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί , με υπομνήματα στην υπηρεσία σας από τους φορείς της περιοχής , τον Δήμο Ικαρίας αλλά και από τη ίδια την αγροτική γιατρό  με έγγραφο στις 6/6/2016 που κοινοποίησε και προς τον Δήμο Ικαρίας.
Σας  κάνουμε γνωστό ότι επιβάλετε άμεσα να αναζητηθούν λύσεις για την στελέχωση τόσο του ΚΥ Ευδήλου σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, του  ΠΙ Ραχών τουλάχιστον και με γιατρό Ειδικότητας , καθώς και την στελέχωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ (από στεριά και αέρα), διαφορετικά  δεν έχουμε άλλη επιλογή από την συνέχιση των κινητοποιήσεών μας και την ενόχληση συνεχώς της υπηρεσίας σας με  όποιο τρόπο επιλέγουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.
 Αρνούμαστε να θυσιάζουμε άλλο συμπατριώτες μας επειδή πολύ απλά δεν βοηθήθηκαν ώστε να ζήσουν και έχουμε πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα.
  Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για την αποτροπή της μετακίνησης της αγροτικού γιατρού από την περιοχή μας και την κατάργηση στην πράξη όπως αντιλαμβανόμαστε του ΠΙ Ραχών.

ΘΕΛΟΥΜΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
➢ Να σταματήσει άμεσα η όποια μετακίνηση της αγροτικού γιατρού για εφημερίες.
➢ Την αναβάθμιση του ΠΙ στις Ράχες σε ΚΥ με πλήρη στελέχωση
➢ Άμεση πρόσληψη γιατρού ειδικευμένου και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΙ Ραχών
➢ Υπηρεσίες με πλήρη στελέχωση ΕΚΑΒ (χωρίς την σημερινή θανατηφόρα γραφειοκρατία για μας)
➢ Την στελέχωση του ΚΥ στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του
➢ Έκτακτη χρηματοδότηση για τις κτιριακές ανάγκες του ΠΙ Ραχών
➢ Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμιά μονάδα υγείας  των νησιών μας ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ
➢ Κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας  και στα Αγροτικά Ιατρεία Ικαρίας- Φούρνων , με επαρκές μόνιμο και ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις μέρες συνεχώς.

Και επειδή η ζωή μας αλλά και των παιδιών μας δεν είναι εμπόρευμα
Αποκλειστικά δημόσιο- δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας

Λαϊκή Επιτροπή Ραχών
Σωματεία της περιοχής
Φορείς της περιοχής
ΔΕ Ραχών Δήμου Ικαρίας

 

Η συνέλευση των κατοίκων του χωριού Μαγγανίτη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Οι κάτοικοι του Μαγγανίτη μαζεύτηκαν σήμερα 15/09/2016 σε καθολική συνέλευση με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για τη μετακίνηση του αγροτικού ιατρού που υπηρετεί στο χωριό μας για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου.  
• Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση αυτή αφού το χωριό μας θα μένει για αρκετές μέρες  χωρίς ιατρική κάλυψη .
• Απαιτούμε η ΥΠΕ να ανακαλέσει την απόφαση αύτή .
• Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην επιτρέψουμε την μετακίνηση του γιατρού από το χωρίο μας .
• Απαιτούμε να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με βάση το οργανόγραμμα του με γιατρούς (εννέα γιατρούς ειδικότητας ) ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται οι γιατροί από άλλες περιοχές , καθώς και με  την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή .
• Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Ικαρίας και προμήθεια όλων των απαραίτητων μέσων υλικοτεχνικής υποδομής.
• Ανάπτυξη και στελέχωση του ΕΚΑΒ.
• Δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ KKE Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για μία ακόμη φορά χωρίς γιατρό τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ικαρίας.

Η περιοχή των Ραχών του Δήμου Ικαρίας με 2.500 κατοίκους (τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω των επισκεπτών), με 350 παιδιά όλων των ηλικιών, με πολλούς ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, άτομα με αναπηρία, αθλητικές δραστηριότητες που επιβάλλουν ιατρικής παρακολούθησης, εργαζόμενους εκτεθειμένους σε κίνδυνο για την υγεία τους, δεν επιτρέπεται να μένει ούτε λεπτό χωρίς γιατρό.  

Όλη αυτή την κατάσταση οξύνει η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση της αγροτικού γιατρού για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου, καθώς και το γεγονός ότι ενώ λήγει η σύμβαση της γιατρού δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κάλυψη της θέσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ικαρίας μένουν ακάλυπτα από γιατρό, ή που στο «Κ.Υ Ευδήλου» δεν υπηρετούν οι γιατροί που προβλέπονται.

Οι κάτοικοι της περιοχής εισπράττουν μεν «συμπάθεια» και «κατανόηση» αλλά η υγεία τους και η ζωή τους τίθενται σε κίνδυνο, καθώς στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη φροντίδα υγείας την οποία δικαιούνται, εξαιτίας της επικίνδυνης και «θανατηφόρας» διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στον τομέα της υγείας.

Από όλα αυτά αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες (χρόνιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Ικαρίας), στελεχωμένου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:
• Να καλυφθούν άμεσα, τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών, Καρκιναγριου και Μαγγανιτη,
• Για το «Κ.Υ Ευδήλου», άμεση πρόσληψη τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.
• Να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση της αγροτικού γιατρού για εφημερίες.
• Έκτακτη χρηματοδότηση για τις κτιριακές ανάγκες του Π.Ι Ραχών.
• Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας της Ικαρίας Φούρνων ούτε για μισή ώρα.
• Πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτουν όλο το νησί ολόκληρο το 24ωρο.

Ο βουλευτής
Σταύρος Τάσσος

ikariastore banner