ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ικαριώτικες μέρες στις Βρυξέλλες - Τι υπέροχη εμπειρία!

Find the text below also in English.

Έχουμε μιλήσει πολύ για τα γεγονότα και τώρα είναι ήδη ιστορία. Τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κάτω από την επικεφαλίδα «Ικαριώτικες μέρες στις Βρυξέλλες»:

04 και 05 Νοεμβρίου 2015 – Μαγειρεύουμε Ικαριώτικες συνταγές στο ελληνικό εστιατόριο «Philema» στις Βρυξέλλες. Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν και απήλαυσαν το φαγητό, που ετοίμασε η Ελένη Καρίμαλη από την Πηγή. ... και φυσικά το κρασί, που παρασκευάζεται από τον Γιώργο Καρίμαλη και το οποία πωλήθηκε στις διάφορες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες.

6 Νοεμβρίου 2015 - παρουσίαση της ταινίας «Pure Island» σε σκηνοθεσία Αντώνη Γλαρού στο διάσημο μουσικό-club «Art-Base» στις Βρυξέλλες με τους Ικάριους μουσικούς Νίκο Πλάκα, Κώστα Καλογρίδη και Χάρης Καραπέτη. Τα φαγητά μαγείρεψαν οι Sakouliz Caibo, Ελένη Καρίμαλη και πολλοί άλλοι εθελοντές.


7 και 8 Νοεμβρίου: Ικαριώτικο Πανηγύρι στην καρδιά των Βρυξελλών, Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, όπου καταφέραμε να διαδώσουμε το μήνυμα για ένα μαγικό νησί του Βορείου Αιγαίου. Οι εθελοντές μαγείρεψαν και σέρβιραν στις εκδηλώσεις. Συνολικά περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στα Πανηγύρια - φυσικά πολλοί Έλληνες, που ζουν στο Βέλγιο, αλλά και άνθρωποι από τη διεθνή κοινότητα των Βρυξελλών και των φίλων της Ικαρίας που προέρχονται ακόμα και από την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν υπέροχο να βλέπουμε και να βιώνουμε, πώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν να είναι μαζί, να χορεύουν τον Ικαριώτικο και να παίρνουν μια μικρή γεύση του τι σημαίνει να είναι μέρος μιας ισχυρής κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια, η Ικαρία έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα:

Πρώτον: η υποστήριξη που προσφέρθηκε από την ελληνική κοινότητα για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις, δεν ήταν μόνο εκπληκτική, αλλά εξαιρετική. Το κρέας για το Πανηγύρι ήταν δωρεά και ήταν μαγειρεμένο δωρεάν στο εστιατόριο “Philema”. Ένα άλλο εστιατόριο που εδρεύει στις Βρυξέλλες, "Les enfants du Pirée", πρόσφερε ένα φούρνο για να κρατήσει τα πιάτα ζεστά. Ακόμη, ένας διαδυκτιακός τόπος, το «Ανακαλύπτοντας το διαδίκτυο» (ιδρύθηκε από Έλληνες στις Βρυξέλλες, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων) δημοσίευσε τις Ικαριώτικες συνταγές και ένα μικρό κατάλογο Ικαριωτών τοπικών παραγωγών στην ιστοσελίδα τους.

Επιπλέον, εκτύπωσαν τις συνταγές και τις μοίρασαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Αυτή ήταν η συμβολή τους για να κάνουν την Ικαρία και την μοναδική τοης κουζίνα γνωστή σε μια μεγαλύτερη κοινότητα.

Δεύτερον: οι εκδηλώσεις των 06, 07 και 08 Νοέμβρη ήταν σαφώς προσανατολισμένες στη συγκέντρωση χρημάτων για κοινωνικά έργα στην Ικαρία.  Οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί. Με τις συγκεντρωμένες δωρεές θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν εν μέρει ένα κινητό μηχάνημα υπερήχων και η μεταφορά του προς το νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου. Αυτά επιτευχθούν με τη στήριξη της Γερμανικής Ένωσης, Förder- und Freundeskreis Elleniko στο Αμβούργο,  η οποία παρέχει στα κοινωνικά προγράμματα και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα το υλικό που χρειάζονται. Αυτή η ένωση θα χρηματοδοτήσει το ποσό που λείπει και που είναι απαραίτητο για να αγορασθεί αυτή η ιατρική συσκευή.  Είναι πολύ πιθανό, ο υπερηχογράφος να φτάσει στην Ικαρία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ένα άλλο έργο που θα υποστηριχθεί μέσω των δωρεών από τις εκδηλώσεις των Βρυξελλών είναι η κατασκευή ενός χάρτη για τα παραδοσιακά μονοπάτια στην Ικαρία, ως μέρος μιάς μακροπρόθεσμης προσπάθειας για ενίσχυση του τουρισμού, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και θα βελτιώσει τις δυνατότητες για την παράταση της τουριστικής περιόδου στην Ικαρία.

Σε περιόδους κρίσης, όπου μόνο μικρά ιδιωτικά ή δημόσια κεφάλαια είναι διαθέσιμα, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού και την ενθάρρυνση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο χάρτης απεικονίζει την ελπίδα ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ικαρία θα βασίζεται σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες, που αφορούν τους τοπικούς φορείς, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα συμβάλει, ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στο νησί. Ως εκ τούτου, ο χάρτης μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.

Ως περίληψη μπορούμε να σημειώσουμε, ότι η ιδέα της οργάνωσης «Ικαριώτικες μέρες στις Βρυξέλλες» είχε πολλαπλό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό: εκείνοι, που συνέβαλαν στις εκδηλώσεις, ενήργησαν σε μια κοινή βάση και σύμφωνα με το πνεύμα που έχουν μάθει στην Ικαρία ότι η συνεργασία, ή αλληλοβοήθεια και ο εθελοντισμός έχουν πάντα τα καλλίτερα αποτελέσματα για τη βελτίωση της κοινωνίας. Ελπίζουμε ότι τα χρηματοδοτικά μέσα, που συγκεντρώθηκαν από τι εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, μπορούν να θεωρηθούν ως μια ταπεινή συνεισφορά στην κοινωνία της Ικαρίας. Προσπαθήσαμε να ενεργήσουμε με τον βαθύτερο σεβασμό για τους Ικαριώτες και τον τρόπο ζωής τους και θέλαμε να δώσουμε κάτι πίσω στο νησί, που μας διδάσκει τόση αγάπη για τη ζωή, την ανθρωπότητα και την φιλοξενία. Ευχόμαστε από καρδιάς να υπάρξει συνέχεια των εκδηλώσεων για την Ικαρία στις Βρυξέλλες μέσα στο 2016. Μακάρι!!!

Οι Διοργανωτές

Διαβάστε σχετικά:  Πώς να περιγράψει κανείς ένα Ικαριώτικο μάθημα;

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner