Ημέρες Ικαρίας στις Βρυξέλλες - Ikarian Days in Brussels 4-7/11/15

Find the text below also in English.

Μια ιδεά που γεννήθηκε το Πάσχα 2015 στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου τώρα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και να υλοποιείται στις αρχές του Νοεμβρίου 2015 στις Βρυξέλλες. Σε ένα καφέ συζητούσα την επείγουσα ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη  κοινωνικών και ιατρικών projects καθώς και περιβαλλοντικών projects για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να διοργανωθεί ένα «ικαριώτικο πανηγύρι» στις Βρυξέλλες για συγκέντρωση πόρων και για τη δωρεά του όποιου χρηματικού ποσού σε κοινωνικά projects στο νησί της Ικαρίας. Συζητώντας την ιδέα μου, αυτή πήρε άλλη διάσταση και μεγάλωσε, καθώς ένα «πανηγύρι» δεν είναι μόνο μια καλή ευκαιρία να «εξάγουμε» την καλοκαιρινή ηλιόλουστη αίσθηση της Ικαρίας αλλά επίσης μια καλή πλατφόρμα να προωθήσουμε την Ικαρία ως έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό – και αυτό συνδυάζεται καλά με την προβολή των τοπικών ικαριακών προϊόντων και των χαρακτηριστικών συνταγών της τοπικής κουζίνας.

Από την ιδέα στην υλοποίηση το μονοπάτι ήταν δύσκολο και με πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Παρόλο που η ιδέα φαινόταν κάπως τρελούτσικη, κάποιοι Ικαριώτες υποστήριξαν το project από την αρχή του – για διάφορους λόγους – και θέλησαν να ενισχύσουν την κοινωνική του διάσταση και να κάνουν κάτι για τους Ικαριώτες αλλά επίσης να βοηθήσουν την προβολή του νησιού και να διευκολύνουν την πρόσβαση των τοπικών παραγωγών στην αγορά της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες είναι το τέλειο μέρος για αυτό: εκτός από το ότι είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι το πολυπολιτισμικό κέντρο της Ευρώπης με μια μεγάλη Ελληνική κοινότητα και επίσης πολλούς άλλους κατοίκους, που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
Επιπλέον πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βλέπουν με συμπάθεια τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας εξαιτίας της πολιτικής της λιτότητας των τελευταίων χρόνων και είναι ανοιχτοί στο να υποστηρίξουν πιο προσωπικά (face to face) projects στην Ελλάδα, δηλαδή το να γίνονται δωρεές όχι σε μία ανώνυμη οργάνωση, αλλά να υπάρχει επένδυση σε πραγματική πρώτη ύλη που να δίνεται όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο τρία projects αναπτύχθηκαν με διάφορους συνεργάτες από την Ικαρία και τις Βρυξέλλες. Όλοι μαζί συμμετέχουν στη διοργάνωση με τον τίτλο «Ημέρες Ικαρίας στις Βρυξέλλες».

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 4 και 5 Νοέμβρη 2015 στις  20.00 μ.μ. με τη «Γευσιγνωσία καριώτικου φαγητού» που θα προετοιμάσει η Ελένη Καρίμαλη από την Πηγή  Ικαρίας. Στο ελληνικό εστιατόριο «Φίλεμα» στις Βρυξέλλες θα ετοιμάσει ένα μενού  βασισμένο σε καριώτικες συνταγές με δικά της υλικά από τις καλλιέργειές της στην Ικαρία. Το εξαιρετικό Ικαριακό βιολογικό κρασί «Πράμνεια Οδύσσεια» (Pramnian Odyssey) που παράγει ο σύζυγός της Γιώργος Καρίμαλης, θα σερβιριστεί με το μενού.

Την Παρασκευή 06 Nοεμβρίου 2015, στις 20.00 μ.μ. θα γίνει μια πλήρης παρουσίαση της Ικαρίας, που θα λάβει χώρα στο γνωστό κέντρο εκδηλώσεων των Βρυξελλών «Αrt Base». Ο ιδιοκτήτης   Frans de Clercq είναι γνωστός στην κοινότητα των Βρυξελλών όχι μόνο επειδή οργανώνει μουσικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας με μουσικούς από όλον τον κόσμο, αλλά επίσης επειδή τρέφει έναν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα. Είναι θαυμαστής της Ικαρίας εδώ και πολύ καιρό. Όταν τον πλησίασα με την ιδέα να είναι μέρος της διοργάνωσης των Ημερών Ικαρίας, αμέσως προσφέρθηκε και έγινε ένας σημαντικός συνεργάτης. Έτσι στις  6/11 το Art Base θα γίνει ένας τόπος για ένα ικαριώτικο αντάμωμα, όπου οι καλεσμένοι θα μάθουν για το νησί και θα φάνε, θα πιουν και θα ευχαριστηθούν τη μουσική και τον χορό, εάν θέλουν.

Η ταινία “Pure island”,που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Γλαρός το  2014 θα εισαγάγει το τοπίο της Ικαρίας στο κοινό των Βρυξελλών. Ο Νίκος Πλάκας και το μουσικό του σχήμα – Ο Κώστας Καλογρίδης και ο Χάρης Καραπέτης – με το όνομα «Ο Ολλανδός και η παρέα του», από την Ικαρία θα βρεθούν μαζί μας και θα δημιουργήσουν μια μοναδική ικαριώτικη ατμόσφαιρα. Θα υπάρχει μπουφές με εδέσματα βασισμένα σε ικαριώτικες συνταγές και φυσικά ικαριώτικο κρασί που θα σταλεί από τον οινοποιό Γιώργο Καρίμαλη. Η πρόεδρος του συλλόγου  “A Discovering Network asbl’’ κυρία Θίσβη Εκμετζόγλου θα παρουσιάσει στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής που συνδέονται με τα ικαριακά προϊόντα και συνταγές. Θα χαρούμε να καλωσορίσουμε γύρω στα 80 άτομα σε αυτό το γεγονός.

Το Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015, 18.00 μ.μ. η βασική εκδήλωση των «Ημερών Ικαρίας» θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, στην καρδιά των Βρυξελλών,  όπου θα γίνει το «Ικαριώτικο πανηγύρι». Περιμένουμε πάνω από 300 ανθρώπους από διάφορες χώρες να συμμετάσχουν. Το μουσικό σχήμα «Ο Ολλανδός και η παρέα του» - Νίκος Πλάκας, Κώστας Καλογρίδης και ο Χάρης Καραπέτης -  με την ενέργειά τους θα μας μεταφέρουν σε μια διονυσιακή ικαριώτικη ατμόσφαιρα. Εθελοντές θα ετοιμάζουν το φαγητό και θα υπάρχει ικαριώτικο κρασί από την παραγωγή του Γιώργου Καρίμαλη. Ο Frans De Clercq από το Art Base και ο  Fanis Trikilis, διευθυντής μιας Σχολής  χορού στις Βρυξέλλες είναι υπεύθυνοι για αυτή την εκδήλωση. Είναι μια περιπέτεια αυτή η εκδήλωση που δεν έχει ξαναγίνει με τον ίδιο τρόπο και σκοπό και είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσουμε όλοι ένα καταπληκτικό βράδυ. Η εκδήλωση αυτή ήδη έχει πολλούς φίλους που την περιμένουν με περιέργεια. Η ίδια θα χρησιμεύσει και ως πλατφόρμα επικοινωνίας για να προωθηθεί η Ικαρία ως τουριστικός προορισμός.

Αξίζει να σημειώσουμε:
• Ένα μέρος των εσόδων των «Ημερών Ικαρίας» θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει διάφορα κοινωνικά και οικονομικά projects στην Ικαρία.
Αυτή θα είναι η συνεισφορά των «Βρυξελλών» για την ανάπτυξη της Ικαρίας. Τα ονόματα των υπό υποστήριξη projects θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα projects δεν θα λάβουν χρήματα σε μετρητά αλλά οι δωρεές θα γίνουν με την αγορά υλικών που είναι απαραίτητα για την καθημερινή εργασία.
• Οι εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες υποστηρίζονται σημαντικά από το Δίκτυο  “A Discovering Network of Greek Products” – ένα δίκτυο που ιδρύθηκε από Έλληνες στο Βέλγιο για να προωθήσει τα Ελληνικά προϊόντα. (adiscoveringnetwork.eu). Εκτός από τη σημαντική υποστήριξη στην προώθηση των «Ημερών Ικαρίας», θα δημοσιεύσουν ικαριακά προϊόντα και συνταγές στην ιστοσελίδα τους. Πληροφορίες για τις συνταγές θα δίνονται επί τόπου. Η Δώρα Κοντονά και η Στέλλα Ντανταμόγια είναι πίσω από αυτή την προσπάθεια.
• Οι εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας και του συντονισμού μιας ομάδας ιδιωτών που θέλουν να υποστηρίξουν την Ικαρία – και κυρίως τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Αυτοί που εμπλέκονται είναι οι: Birgit Urban (τακτικός επισκέπτης της Ικαρίας), Γιάννης Λοϊζίδης και Αναστασία Ζησάκη (και οι δύο με ρίζες από την Ικαρία) και Sakkouliz Caibo (θαυμαστής της Ικαρίας)
• Πολύτιμοι εθελοντές, που θα βοηθήσουν στα γεύματα, είναι φίλοι και συγγενείς των συντονιστών.

Μπορείτε να εγγραφείτε στις εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν ως εξής :
• 04 και 05 Nοεμβρίου 2015 20.00 μ.μ.: PHILEMA «Δοκιμάζοντας καριώτικες συνταγές»: delidrome@gmail.com
• 06 Nοεμβρίου 2015: ART BASE ‘Συναντήστε την Ικαρία’: info2@art-base.be
• 07 November 2015: Πανηγύρι – η γιορτή του χωριού : info2@art-base.be

Περισσότερες πληροφορίες:
• Ikarian Winery and cooking: Yorgos and Eleni Karimalis: http://www.ikarianwine.gr/
• Art Base
www.art-base.be
http://www.art-base.be/index.php?view=details&id=1246%3Atemplate-concert&option=com_eventlist&Itemid=2;
http://www.art-base.be/index.php?view=details&id=1267%3Atemplate-concert&option=com_eventlist&Itemid=2
Εστιατόριο “Philema”
• “A Discovering Network asbl” Βέλγιο:
T. Εκμετζόγλου, Σ. Δαδαμόγια, Ντ. Κοντονά, Α. Νταντινάκη, Σ. Παυλής, Α. Κυριακάκης, Κ. Τσιχλάκη
Επικοινωνία: discovergreekbe@gmail.com
web: http://www.adiscoveringnetwork.eu/;  facebook.com/BELGIUMBUYSGREEKPRODUCTS

Ταξιδιωτικές πληροφορίες:
Εάν θέλετε να κλείσετε μια φτηνή πτήση από την Αθήνα για αυτές τις εκδηλώσεις, επικοινωνήστε με το πρακτορείο του Κώστα Κίζα KOSTAS KIZAS TRAVEL AGENT, Tηλ. 69 77 06 74 62. Οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές!

Ή : πτήσεις με τη Ryanair - ryanair.com (άφιξη εκτός Βρυξελλών, εισιτήριο λεωφορείου για τις Βρυξέλλες : 14 EUR)

Εάν απαραίτητο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε διαμονή.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας δώσουν μια ικανοποιητική εικόνα για το υπόβαθρο των «Ημερών Ικαρίας» στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Birgit Urban (βλ. επαφές πιο πάνω).

Birgit Urban
urbanb27@gmail.com

Δείτε τις ελεύθερες πτήσεις της Birgit Urban.

Συνοδευτικά Αρχεία: