Χώρα παραλία

Είναι η 2η φορά που ξεκινώ πτήση μου με τη διαπίστωση ότι δεν υπήρξαμε ποτέ σοβαρή χώρα. Η πρώτη είχε αφορμή μια επίσκεψη στο εξωτερικό. Τώρα, φταίει η περιδιάβαση μου στα «σοκάκια» της εγχώριας παραφροσύνης:

Αυτή η χώρα διοικείται από την ίδρυση της, από κατσαπλιάδες, λήσταρχους, κοτσαμπάσηδες… και διοικητικούς υπαλλήλους με πρόωρη κλιμακτήριο.  Η αντιμετώπιση που υπέστην σε σειρά κρατικών υπηρεσιών ήταν απίστευτη! Νόμιζα πως είχα μπει σε υπηρεσία της Ζιμπάμπουε – περίμενα ότι θα δω να περνάει κανένας ελέφαντας έξω απ’ το παράθυρο (την αδικώ μάλλον, γιατί πολύ πιθανό να είναι σε πιο υψηλή θέση επιχειρηματικότητας από εμάς). Η εξυπηρέτησή μου δεν επαφιόταν σε νόμους, διατάξεις, κανόνες, ούτε καν στη λογική αλλά στη διάθεση του κάθε υπαλλήλου, ενώ μπαινοβγαίνοντας από τον Άννα στον Καϊάφα, άρχισα να σκέφτομαι γιατί τέτοια απροθυμία... Ίσως διέκοψα την υπάλληλο από τη σύνταξη μιας ακόμα ανακοίνωσης όπου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΚΙΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑΣΧΗΜΑ ΕΛΟΧΙΜ. Φεύγοντας, ονειρευόμουν πως στην πόρτα υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα αξιολογείς τον δημόσιο υπάλληλο (και τον διευθυντή του) και από εκεί θα κρίνεται όχι μόνο η ανέλιξη του αλλά και η θέση του! Να δεις πώς θα σε εξυπηρετήσει την επόμενη φορά… Δικαιοσύνη σημαίνει αξιοκρατία. Πάντως είναι γεγονός: Αν το προηγούμενο βράδυ έχει κακογαμηθεί η υπάλληλος που έλαχε να σε εξυπηρετήσει, δεν παίρνεις ούτε πιστοποιητικό γεννήσεως!

Επιστρέφοντας, πέρασα από τον Πειραιά κι έπεσα στην κατάληψη της προβλήτας που αράζουν τα κρουαζιερόπλοια… από τους ταξιτζήδες! 1000άδες κόσμου με βαλίτσες στους δρόμους. Χιλιάδες! Γιατί δε βγάζουμε μια ανακοίνωση ως χώρα και να ενημερώνουμε τον πλανήτη να μη μας παίρνει στα σοβαρά, για τον πρόσθετο λόγο ότι έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε! Δεν αναφέρομαι στα αιτήματα του κάθε κλάδου αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί (και στην Ικαρία), συμφωνούν  με αυτόν τον παράλογο και σαδιστικό τρόπο αντίδρασης. Προτείνω το εξής: Να πάνε τα ντόπια ταξί και τα φορτηγά να αποκλείσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των νησιών να μην κατεβαίνει ο κόσμος! Όχι μόνο αυτό αλλά να πάνε να αποκλείσουν και τις εισόδους  των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων! Γιατί όχι; Τι σημασία έχει ότι θα το κάνουν σε γνωστούς; Αφού ο τρόπος αντίδρασης είναι σωστός! Δεν είναι;

Ώρες μετά σπίτι, βρήκα τον γείτονα μου («Αγανακτισμένος» και αυτός!) να έχει βάψει το δρόμο στη γωνία του σπιτιού του για να παρκάρει τα αυτοκίνητα του… πάνω στο πεζοδρόμιο.Όταν διαμαρτυρήθηκα, μού έδειξε την άδεια parking που είχε φαρδιά πλατιά μοστράρει στο γωνιακό δέντρο. Δε θα ήταν εξαιρετική ιδέα οι υπόλοιποι γείτονες να του σπάσουμε τα κόκκαλα; Και σε αυτόν και στον δημοτικό υπάλληλο που του έδωσε την άδεια. Όχι τόσο γιατί πιάνει παράνομα 2 θέσεις (δε του έφτανε 1, ήθελε γωνία!) παρκαρίσματος στο δρόμο, αλλά για να καταλάβει ότι πλέον με το αναπηρικό καροτσάκι του, δε θα μπορεί να περνάει από το πεζοδρόμιο έτσι που έχει παρκάρει!

Βέβαια, να μου πεις… τι ψάχνεις τώρα, και κυρίως καλοκαιριάτικα. Και που τα γράφεις… εδώ σε τοπικό επίπεδο και δεν… Μήπως γίνεται και τίποτα για όσα επισημαίνουμε για τις καταστροφές του Οκτωβρίου στο νησί ή μήπως έγινε τίποτε από τότε (1998) που άρχισε να δραστηριοποιείται ο πρώτος πυρήνας αυτής της ομάδας και γράφαμε για τις κακοτεχνίες, τους εργολαβίσκους – τοπικούς παράγοντες, την αδράνεια, τη καταστροφή του φυσικού τοπίου σε κάποια μέρη του νησιού;

Γι’ αυτό έχω μια πρόταση: Γιατί δεν πασπαλίζουμε όλο αυτό το τοπίο (αυτο)καταστροφής της χώρας… με άμμο; Θα ‘ναι μια τέλεια εικόνα τρέλας! Τουλάχιστον θα κυκλοφορούμε με μαγιό και θα έχουμε παντού παραλία!!!

Και το Καρκινάγρι αυτό έκανε…

Κωνσταντίνος Βατούγιος
konstantinos@ikariamag.gr

υγ. Μετά, πήρα το ποδήλατο και κατέβηκα στις ακτές της Αττικής. Η θάλασσα έγιανε τον εγκέφαλο μου και τα είδα φωτεινά… Το ikariamag έχει πια επίσημη υπόσταση! Από εδώ και πέρα, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Πάντα με μεράκι, πρωτογενή δημιουργία και όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους μικρούς μας εαυτούς. Καλό καλοκαίρι!

Ακολουθήστε τον στο twitter

ikariastore banner