Χειροποίητα έργα τέχνης για και με αφορμή την Ικαριά!

Ξενάγηση στο εργαστήριο – εκθετήριο της Ρούντυ Ζαχαρία

Στο πρώτο παράλληλο σοκάκι πίσω από το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Τράπεζα, στην γειτονιά Σεβδαλή βρίσκεται μια … πανέμορφη σε μπλε-άσπρο χρώμα πρόσοψη οικίας! Στην είσοδο βλέπεις σορό πέτρες, βότσαλα, κομμάτια από μάρμαρο όλα σχεδόν μαζεμένα από την γη της Νικαριάς… Στον τοίχο κρεμασμένες (στην μέση το μπλε ρολόι της ΔΕΗ), δύο ξύλινες παλιές μπλε ταμπέλες με την λέξη ..Πέλαγος, ζωγραφική σε γρανίτη, μάρμαρο, ξύλο…στην αριστερή μεριά της εισόδου ένας Ιβίσκος (στα καριώτικα, λίριος) οποίος βρίσκεται εκεί πάνω από 100 χρόνια! Στα δεξιά το σιδερένιο μπλε τραπεζάκι  με τις μπλε ξύλινες καρέκλες (έτοιμα για ελληνικό καφέ ή πορτοκαλάδα Κέφαλος). Η οικία έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό εκθετήριο – εργαστήρι.

Περνώντας την είσοδο, στα δεξιά συναντάς το χαμογελαστό πρόσωπο της Ρούντυ Ζαχαρία πάνω από τον μικρό της πάγκο-γραφείο και με φόντο… χρώματα πάνω στα υλικά που προαναφέραμε αλλά και σε ξύλο και καμβά… Στα αριστερά πάλι χρώματα πάνω σε πολύ καλά επιλεγμένα (πολλές ώρες περπάτημα σε παραλίες, μονοπάτια) υλικά όπου με πολύ προσοχή στην λεπτομέρεια, ζωγραφίζει πάνω στο ανάγλυφο τους, πάνω στις γραμμές που κάνουν οι πέτρες, τα βότσαλα, τα ξύλα, το μάρμαρο…η λιτή (ιδιαίτερη) αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον θάλασσα-βουνά-ρεματιές της Ικαρίας κυριαρχούν σχεδόν σε όλα τα έργα της …

 

Μερικά πράγματα πολύ δύσκολα μπορείς να τ αποδώσεις με τον λόγο, γι αυτό αν η πορεία που έχετε περνάει από την πλατεία του Αγ. Κηρύκου κάντε μια δρασκελιά και επισκεφτείτε τον χώρο της…δείτε την δουλεία της, μιλήστε μαζί της…

Περισσότερα: www.icarianart.com
tel: 2275023806

υγ. α) Το Σεβδαλή είναι από τις πιο ωραίες γειτονιές του νησιού μας, όταν την κρατάμε καθαρή, ασπρισμένη, λουλουδιασμένη!

β) Ο Ιβίσκος άντεξε τα πάντα, εκτός από τα πριόνια συνεργείου της ΔΕΗ το οποίο θεώρησε ότι τα ηλεκτροφόρα καλώδια θα προστατευτούν κόβοντας σχεδόν σύριζα τους επτά από τους οκτώ πλούσιους κορμούς του, λεπτομέρειες…!

γ) Η Ρούντι Ζαχαρία της Λεμονιάς Μαλαχία έχει κάνει πολλές εκθέσεις στην Αθήνα, στην Μύκονο, στην Ν. Υόρκη και φυσικά στην Ικαρία όπου είναι και το εργαστήρι της.

ikariamag