Σεμινάριο στο Παρίσι με τους χορούς από Σάμο, Ικαρία & Φούρνους

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4/12/2011, ο Γαλλικός Σύλλογος ‘KYKLOS PARIS’ διοργάνωσε στο Παρίσι σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με θέμα τους χορούς από τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών.

Οι χοροί από την Ικαρία και τους Φούρνους παρουσιάστηκαν από την φιλόλογο και δασκάλα χορού Χριστιάννα Κατσαρού, ενώ τους χορούς από τη Σάμο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και επιμορφωτής παραδοσιακού χορού Ευθύμιος Ευαγγέλου.

Η κα. Χριστιάννα Κατσαρού παρουσίασε στοιχεία των εθίμων της Ικαρίας, ενώ δίδαξε τον διάσιμο Ικαριώτικο χορό καθώς και άλλους χορούς από την Ικαρία και τους Φούρνους. Οι χοροί της Σάμου παρουσιάστηκαν από τον κ. Ευθύμιο Ευαγγέλου για πρώτη φορά στο Παρίσι.

Να τονιστεί ότι ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε να παρουσιαστούν οι Σαμιώτικοι χοροί σε σεμινάριο του εξωτερικού, γεγονός το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντικές συνεργασίες. Για δύο ημέρες λοιπόν, οι επιμορφούμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν στοιχεία για την μουσικοχορευτική παράδοση και τα έθιμα των νησιών μας, ενώ κάτω από τους ήχους των τραγουδιών μας, χόρεψαν και ήπιαν άφθονο Σαμιώτικο και Καριώτικο κρασί.

Εκτός από τα αναμνηστικά δώρα τα οποία προσέφεραν οι επιμορφωτές προς τους συμμετέχοντες, το διοικητικό συμβούλιο και τους δασκάλους του συλλόγου, μοιράστηκαν και διαφημιστικά φυλλάδια για την προβολή των νησιών μας, τα οποία προσέφερε το γραφείο τουρισμού της περιφερειακής ενότητας Σάμου, καθώς και βιβλία με στοιχεία για τον παραδοσιακό οικισμό Άνω Βαθέος, μια προσφορά της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος.

Αναμνηστικά δώρα από τη Σάμο έστειλαν επίσης ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Χώρας «Ειρήνη», καθώς και το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Κλεοπάτρα Λαζαρίου» του Α.Ε.Σ. ΦΟΙΝΙΚΑ Μυτιληνιών.

Για δύο μέρες χτυπούσε στο Παρίσι η καρδιά της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Κατά τη λήξη του σεμιναρίου δόθηκε σύντομο ραντεβού τόσο στα νησιά μας για το ερχόμενο καλοκαίρι όσο και στο Παρίσι σε ένα επόμενο σεμινάριο.

samostimes.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr