Το Ν.Π.Δ.Δ «Γιάννης Τσαρνάς» του Δήμου Ικαρίας υλοποιώντας την ομόφωνη απόφασή του Δ.Σ, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του «Λαϊκού Εργαστηρίου Πολιτισμού» (Τμήμα Θεάτρου και Λογοτεχνίας) στον Εύδηλο, από 24 Οκτώβρη 2015, στο «Κατσούλειο» - 2ος όροφος (πρώην αίθουσα Ειρηνοδικείου).

Την περασμένη Δευτέρα 19/12 στο σχολείο του Αγίου Παντελεήμονα, και την Τρίτη 20/12 στο σχολείο του Αγίου Κηρύκου, οι μαθητές όλων των τάξεων, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι!

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4/12/2011, ο Γαλλικός Σύλλογος ‘KYKLOS PARIS’ διοργάνωσε στο Παρίσι σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με θέμα τους χορούς από τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών.

Εδώ στην Ικαρία τα πράγματα ήταν ανέκαθεν αντισυμβατικά. Μακριά από μοδάτα χόμπι και extreme ενασχολήσεις, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να διασκεδάσει ακολουθώντας συλλόγους που διοργανώνουν από πεζοπορίες ως εκδρομές με ποδήλατο και από φεστιβάλ μουσικής και εικαστικών τεχνών ως επιδείξεις φωτογραφίας και ζωγραφικής...

Στην τιμητική εκδήλωση για τα εκατοστά γενέθλια της Κυράς του αργαλειού, Ιωάννας Πρώιου στις Ράχες Ικαρίας (31 Ιουλίου 2011) οι ομιλητές έκαναν λόγω για τον αργαλειό, την παράδοση και το σήμερα του,καθώς και για το πάθος της κυρίας Ιωάννας Πρώιου, τα βιβλία και τις εκθέσεις που ετοιμάζει .

Ξενάγηση στο εργαστήριο – εκθετήριο της Ρούντυ Ζαχαρία

Στο πρώτο παράλληλο σοκάκι πίσω από το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Τράπεζα, στην γειτονιά Σεβδαλή βρίσκεται μια … πανέμορφη σε μπλε-άσπρο χρώμα πρόσοψη οικίας! Στην είσοδο βλέπεις σορό πέτρες, βότσαλα, κομμάτια από μάρμαρο όλα σχεδόν μαζεμένα από την γη της Νικαριάς… Στον τοίχο κρεμασμένες (στην μέση το μπλε ρολόι της ΔΕΗ), δύο ξύλινες παλιές μπλε ταμπέλες με την λέξη ..Πέλαγος, ζωγραφική σε γρανίτη, μάρμαρο, ξύλο…στην αριστερή μεριά της εισόδου ένας Ιβίσκος (στα καριώτικα, λίριος) οποίος βρίσκεται εκεί πάνω από 100 χρόνια! Στα δεξιά το σιδερένιο μπλε τραπεζάκι  με τις μπλε ξύλινες καρέκλες (έτοιμα για ελληνικό καφέ ή πορτοκαλάδα Κέφαλος). Η οικία έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό εκθετήριο – εργαστήρι.

Η Έλλη Τσακάλου και ο Ρίτσαρντ (Μπιλ) Σμιθ συνεχίζουν, εκεί στο εργαστήριο του Καραβοστάμου, να αναβιώνουν την ιστορία της αγγειοπλαστικής αλλά και την ιστορία της Ικαρίας, μέσα από τις εξαιρετικές τους δημιουργίες. Κατασκευάζουν ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία με την παραδοσιακή αρχαία ελληνική τεχνική, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σκεύη και είδη δώρου.

Σε φάση ενδυνάμωσης και αναζωογόνησης περνάει το χορευτικό του ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑ» με την νέα καθηγήτρια χορού και συμπατριώτισσα μας Μαρία Πίττακα ν' αναλαμβάνει από αυτό το Σάββατο 26/3 (και κάθε Σάββατο 18:00-19:00 στα γραφείου του Συλλόγου, Μαιζώνος 66 Αθήνα) τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών τόσο της Ικαρίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ‘ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΑΣ’ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Λαογραφία: Παραδοσιακός Πολιτισμός (25 ΩΡΩΝ)

Σελίδες

ikariastore banner