Το Κεραμοποιητήριον σε περιοδεία

Η Έλλη Τσακάλου και ο Ρίτσαρντ (Μπιλ) Σμιθ συνεχίζουν, εκεί στο εργαστήριο του Καραβοστάμου, να αναβιώνουν την ιστορία της αγγειοπλαστικής αλλά και την ιστορία της Ικαρίας, μέσα από τις εξαιρετικές τους δημιουργίες. Κατασκευάζουν ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία με την παραδοσιακή αρχαία ελληνική τεχνική, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σκεύη και είδη δώρου.

Πολύ όμορφα επίσης είναι τα φυλαχτά τους, αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της αγγειοπλαστικής. Οι τεχνίτες κρεμούσαν φυλαχτά στα καμίνια τους, ώστε να διώχνουν τα στοιχειά που χαλούσαν τα αγγεία.  Με αφορμή την ανακάλυψη ενός τέτοιου φυλαχτού η Έλλη έχει γράψει ένα χαριτωμένο εικαστικό παραμύθι για να διηγηθεί την ιστορία των κεραμικών.

Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποιούν αυτόν τον καιρό τρεις εκθέσεις για να έρθουν σε επαφή με περισσότερο κόσμο και να κάνουν ακόμα πιο γνωστή τη δουλειά τους. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 16 &-17 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο. Το  Σαββατοκύριακο (23 & 24) θα βρίσκονται στις Ράχες, στο Πολιτιστικό Κέντρο, και το επόμενο (30 & 31) στον Εύδηλο, στο κτίριο του Δημαρχείου.

Η Έλλη ακολουθεί και τη γιαπωνέζικη τεχνική raku, ενώ ο Ρίτσαρντ την τεχνική terra sigilatta. Τα αντικείμενά τους, στο τελείωμα, ψήνονται σε ζωντανή φωτιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο καπνός παγιδεύεται στην επιφάνεια του πηλού και δίνει ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσουν οι ίδιοι, από κοντά.

Αν στις επόμενες εκθέσεις δεν προλάβετε ή δεν μπορέσετε να δείτε τους σκύφους, του κύλικες, τις στάμνες και τα λυχνάρια, μπορείτε να περάσετε από το εργαστήριο, στο Καραβόσταμο.

Χώμα, νερό, φωτιά κι αέρας ενώνονται στο πανάρχαιο πάντρεμά τους κι εκπλήσσουν, ειδικά όταν σμίγουν μεταξύ τους από ανθρώπους με μεράκι και έμπνευση.

ikariamag
 

ikariastore banner