Τι να σε κεράσω;

photo:ksgr

Τρίτη απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο των Καρυδιών. Η Σίλκε κόβει τα νεράντζια και η Σοφία ζυγίζει την ζάχαρη. «Μαρία, πόσο νερό να ρίξω στο συκαλάκι;» «Βαγγελιώ, αυτή η μαρμελάδα ακτινίδιο τελικά είναι άλλο πράμα, δεν έμεινε βαζάκι ούτε για δείγμα.»

Τι ευλογημένος τόπος! Ροδακινιές, κερασιές, μηλιές, αμυγδαλιές, μανίτες στις Βαθές, κρίταμα στο Γυαλισκάρι, σύκα στον Να και μωρόσυκα στου Τραπάλου.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά από πολλές συζητήσεις και προσπάθειες, κάποιες νέες  γυναίκες, κυρίως από τις Ράχες  μαζεύτηκαν και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα καλά του τόπου μας, δημιουργώντας τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών Ικαρίας.

Ο συνεταιρισμός αυτός, αποτελείται από έντεκα έως τώρα γυναίκες, που η καθεμία, με τις γνώσεις και το μεράκι τους, μαζεύονται και μαγειρεύουν, φτιάχνουν λικέρ, τουρσί ,υφαντά, μέχρι και κρέμες για το πρόσωπο. Στα διάφορα παζάρια που στήνουν ή συμμετέχουν, τους δίνεται η ευκαιρία να προβάλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία γίνονται ανάρπαστα από τους  ντόπιους  και τους ξένους που επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί μας. Έχετε δοκιμάσει ποτέ λικέρ κούμαρο ή φλισκούνι; Γαλατσίδα τουρσί; Μήπως χρειάζεστε κανένα βαλσαμόλαδο; Σας προτείνω για το πρόσωπο την κρέμα με κερί και καλεντούλα!

Στα χωρία της Ελλάδας, εδώ και χρόνια, οι γυναίκες οργανώνουν παρόμοιους συνεταιρισμούς. Γυναίκες δραστήριες που καταφέρνουν να ξεκλέψουν χρόνο από την καθημερινή φροντίδα του σπιτιού και να προσφέρουν ένα επιπλέον εισόδημα για την οικογένειά τους, μη έχοντας χρόνο ή και τρόπο να εργασθούν σε κάποια άλλη εργασία. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δείχνουν την αγάπη τους για την παράδοση του τόπου τους, τα αγαθά της περιοχής τους και είναι μια ευχάριστη ενασχόληση αφού στην επαρχεία  οι επιλογές είναι περιορισμένες. Μέχρι τώρα λειτουργούν γύρω στους 100 συνεταιρισμοί γυναικών σε όλη την χώρα συντελώντας στο να μη χαθούν οι τοπικές συνταγές και όλα όσα μας κέρναγε η γιαγιά μας!

Μπράβο σε αυτές τις γυναίκες που παρ’όλες τις δυσκολίες, μόνες τους χωρίς καμία βοήθεια ως τώρα, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ό,τι πιο νόστιμο ακούσαμε τελευταία να γίνεται στην Ικαρία. Μπράβο στην δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την προσφορά.

Η Ικαρία είναι ένας τόπος που έχει πολλά να δώσει, τα οποία είναι ικανά να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν τρόπο να μείνουν στο νησί. Τέτοιοι τρόποι είναι η εκμετάλλευση της φύσης, ο αγροτουρισμός αλλά και ο τουρισμός. Αρκεί να γίνουμε επιτέλους ανοιχτόμυαλοι, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τον νέο κόσμο του νησιού μας, το μέλλον της Ικαρίας δηλαδή και τις μικρές ή μεγάλες προσπάθειές τους.

Βάσω Καττέ
vasso_katte_96@hotmail.com

ikariastore banner