Ταφόπλακα για τα νησιά μας η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Όχι στην ερήμωση της νησιωτικής Ελλάδος

Η προειλημμένη απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αποτελέσει ταφόπλακα για την τοπική οικονομία και χαριστική βολή για όλους τους νησιώτες. Μια απόφαση που αγνοεί τα αυτονόητα, παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδος και τα προβλήματα που απορρέουν απ’ αυτές, παραβιάζει στην πράξη την εφαρμογή του Άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος, παραγνωρίζει το γεγονός ότι το εν λόγω καθεστώς παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης προς τους νησιώτες για μια σειρά από βασικά κοινωνικά αγαθά όπως είναι η δημόσια υγεία, η παιδεία, η ακτοπλοΐα κλπ, αγνοεί το αυξημένο μεταφορικό κόστος εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία έγκαιρα ως Παράταξη είχαμε επισημάνει, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την κοινωνική συνοχή, για όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας, για την ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση των επιχειρήσεων, για την παροχή ακόμη κάθε είδους υπηρεσιών και τέλος για την επιβίωση των κατοίκων στα νησιά μας.

Οι νησιώτες βιώνουν σήμερα τα αποτελέσματα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία εκτός των άλλων οδηγεί και στην ερήμωση των νησιών μας. Ο Καλλικράτης που τόσο πρόχειρα σχεδιάστηκε, έχει δείξει τα αποτελέσματα του. Βασικές δημόσιες Υπηρεσίες καταργούνται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Η ανάπτυξη που θα μπορούσε να τονώσει την τοπική οικονομία και την απασχόληση έμεινε στα χαρτιά.

Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα νησιά μας υποβαθμίζονται, με γερασμένα και αναξιόπλοα πλοία. Με ημερίδες και επικοινωνιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα της ακτοπλοΐας. Για το λόγο αυτή δεν συμμετείχαμε ως Παράταξη και στην χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη. Οφείλουμε όμως ως τοπική αυτοδιοίκηση να έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, οι οποίες θα διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν. Έγκαιρα ως Παράταξη φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα του επανασχεδιασμού των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Στη δύσκολη αυτή στιγμή που ζουν οι νησιώτες όπως και όλοι οι Έλληνες, έχουμε χρέος να αντιδράσουμε δυναμικά και να πούμε όχι στην κυβερνητική απαξίωση και την ερήμωση της νησιωτικής Ελλάδος.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

ikariastore banner