Προς Ροντούλη: Προβλήματα κτηνοτροφίας στην περιοχή μας

Ο αντιπεριφερειάρχης της Ενότητας Σάμου - Ικαρίας  κ Φούρνων κ . Παπαθεοφάνους ζητά την ουσιαστική παρέμβαση του κ. Ροντούλη Υφυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα που αν δεν λυθούν άμεσα, τότε η κτηνοτροφία των νησιών θα είναι παρελθόν και δεκάδες οικογένειες κτηνοτροφών θα οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση. Στην επιστολή του τονίζει, εκτός των άλλων:  «γνωρίζετε καλά  τα προβλήματα της περιοχής μας,  αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχατε υποβάλει επερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με την Κτηνοτροφία της Σάμου και της Ικαρίας».

Τα προβλήματα εστιάζονται  στην «έλλειψη σφαγείου στην Σάμο μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη του υπάρχοντος να διακόψει την λειτουργία του και την αδυναμία μέχρι σήμερα να βρεθεί φορέας να το ενοικιάσει ή να το αγοράσει και στην έλλειψη σφαγείου στην Ικαρία  αφού όλες οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν κατασκευής σφαγείου μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων δεν έχουν προχωρήσει».

Τονίζεται ότι: «Η έλλειψη σφαγείων  στα δυο μεγάλα νησιά έχει σαν συνέπεια τα ζώα να σφάζονται,  κάτω από συνθήκες απαράδεκτες από υγειονομικής απόψεως, να κινδυνεύουν οι καταναλωτές από επικίνδυνες ασθένειες και να τιμωρούνται με πρόστιμα οι κτηνοτρόφοι αφού δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την  Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Εννοείται ότι  απαγορεύεται και δεν γίνεται διακίνηση ντόπιων κρεάτων από τα κρεοπωλεία των νησιών μας αφού η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει επίσης σοβαρές ποινές στους εμπόρους για διακίνηση κρεάτων ζώων που δεν έχουν σφαγεί  σε νόμιμα  και αδειοδοτημένα σφαγεία. Αντιλαμβάνεσθε ότι το τελικό αποτέλεσμα   όλων των παραπάνω είναι τα ντόπια κρέατα  ταχύτατα να βρεθούν εκτός αγοράς ακόμα και της τοπικής».

Αναφέρεται επίσης: «Στο κόστος των ζωοτροφών που έχει αυξηθεί υπερβολικά στα νησιά μας και λόγω μεταφορικών, με αποτέλεσμα η χρήση τους να γίνεται απαγορευτική και κατά συνέπεια η διατροφή των ζώων ελλειμματική και σε βάρος της παραγωγικότητας.

Η μακρόχρονη άσκηση την αποίμενης κτηνοτροφίας στην Ικαρία από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ζώων (αιγών) έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος  και σοβαρή διάρρηξη του κοινωνικού ιστού αφού αυξάνεται η αντίδραση μεγάλων ομάδων της κοινωνίας  κατά των «κτηνοτρόφων» αυτών.
Θα πρέπει η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει έργα για την  αναβάθμιση των βοσκοτόπων του νησιού σύμφωνα με την μελέτη  βελτίωσης βοσκότοπων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την μελέτη ερημοποίηση της νήσου  που συντάχθηκε από τον καθηγητή κ. Γιασογλου.

Και καταλήγει: «Κύριε Υφυπουργέ, ελπίζουμε ότι θα δείτε  τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Σάμο και στην Ικαρία και  θα δρομολογήσετε άμεσα βιώσιμες λύσεις. Εμείς, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση σας προκειμένου, το συντομότερο δυνατόν, να βγάλουμε το κλάδο των κτηνοτρόφων από το επαγγελματικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

ikariamag

ikariastore banner