Παρέμβαση του Βουλευτή Βαρδίκου στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις «Λειτουργικές Αναδιατάξεις Μονάδων Υγείας ΕΣΥ», που δημοσιεύθηκε και έχει τεθεί σε διαβούλευση, για το νομό μας προβλέπει τα παρακάτω:

Διασύνδεση των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, με Διοικητή στη Σάμο, Αναπληρωτή Διοικητή στην Ικαρία και κοινό Διοικητικό Συμβούλιο. Στη Σάμο 100 κλίνες (σήμερα οι ανεπτυγμένες κλίνες είναι 117 με κάλυψη 52%), στην Ικαρία 32 (σήμερα είναι 40 με κάλυψη 30%). Ο αριθμός των γιατρών δεν αλλάζει. Παραμένει ο ίδιος· 50 για τη Σάμο, 23 για την Ικαρία. Επίσης, στη Σάμο συνενώνονται νοσηλευτικά η Ουρολογική με την ΩΡΛ ή η Οφθαλμολογική με τη ΩΡΛ. Στην Ικαρία δεν αλλάζει τίποτα σχετικά.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας, ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος, διατύπωσε τις θέσεις του, ως εξής:

«Τα νοσοκομεία των νησιών πρέπει να παραμείνουν με δικό τους Διοικητή και δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο. Μπορούν να συνεργάζονται διοικητικά και μηχανογραφικά, να αλληλοϋποστηρίζονται ιατρικά και τεχνικά, όχι όμως να έχουν κοινή Διοίκηση.

Για τα νοσοκομεία του νομού μου, η προτεινόμενη μείωση των κλινών είναι μικρή, αφού η σημερινή τους κάλυψη είναι 52% στη Σάμο και 30% στην Ικαρία. Ωστόσο, για «ψυχολογικούς» κυρίως λόγους, καλό θα είναι να μην μειωθούν».

Ο Βουλευτής θα επιδιώξει την αποδοχή των προτάσεών από το Υπουργείο και σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστεί με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας και τους εργαζομένους και θα τους κρατάει ενήμερους.