Παράταση στις άδειες των στάβλων

Παράταση μέχρι τέλος του έτους στις άδειες των στάβλων

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την ένταξη των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων τους. Σύμφωνα με την απόφαση ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την δυνατότητα να υποβάλλεται αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ανάπτυξης για την έκδοση του απαραίτητου δικαιολογητικού το αργότερο μέχρι 31.12.2011.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Μιλένα Αποστολάκη σε ημερίδα στα Τρίκαλα. Η υφυπουργός τόνισε τότε ότι έχει συσταθεί ολιγομελής ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται την αντικατάσταση του ισχύοντος δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ένα απλό σύστημα ελαχιστοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών για την έκδοση της άδειας. Στόχος του υπουργείου είναι να ακολουθήσει και για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις το μοντέλο που ακολουθείται πλέον για τις επιχειρήσεις, δηλαδή πρώτα αδειοδοτούμε και μετά ελέγχουμε, επισημαίνει η κ. Αποστολάκη.

 

Να επισημάνουμε ότι η Νομιμοποίηση Πτηνο-κτηνοτροφικών Μονάδων
Απαιτείται για:  
Νέους Αγρότες, με κατεύθυνση την κτηνοτροφία.
Σχέδια Βελτίωσης, με κατεύθυνση την κτηνοτροφία.
Ηλεκτροδότηση μονάδας.
Είσπραξη επιδοτήσεων.
Πώληση γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία.
Συμμετοχή σε επιδοτούμενα Προγράμματα του ΥΠ.Α.Α.Τ.(π.χ. βιολογική κτηνοτροφία, σωζόμενες φυλές, ολοκληρωμένη διαχείριση κλπ.)

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

Για νέες εγκαταστάσεις → Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας.
Για εγκαταστάσεις που ανεγερθήκαν πριν τις 20/3/2003 → Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και Εξαίρεση από Κατεδάφιση.

Προτείνεται: νομιμοποίηση των μονάδων το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία (απαιτούνται γνωμοδοτήσεις από: πολλές υπηρεσίες-κατά περίπτωση- όπως  Δασαρχείο, Νομαρχία, Υγειονομικό, δ/ση Περιβάλλοντος, Περιφέρεια ).

του Λουκά Λουκά
Γεωπόνου – Μελετητής

 

ikariastore banner