Ο Βουλευτής Βαρδίκος στη Βουλή για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με την Πρόταση  των Λειτουργικών Αναδιατάξεων των Μονάδων Υγείας Ε.Σ.Υ. (Πέμπτη,  7 Ιουλίου 2011)

Κύριε Υπουργέ, τα νοσοκομεία των νησιών δεν μπορεί να συνδιοικηθούν, όπως δεν μπορεί και να συνενωθούν. Μπορεί μόνο να συνεργαστούν σε διοικητικά θέματα, στη μηχανοργάνωση, στην τεχνική και ιατρική υποστήριξη.

Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία μπορούν να βοηθούν τα μικρότερα, δεν μπορούν να διοικηθούν από κοινό συμβούλιο. Μειώστε τους μισθούς των Διοικητών στα μικρότερα, μειώστε τον αριθμό των μελών στα Δ.Σ., όχι όμως να γίνει συνδιοίκηση. Να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να ακούνε Δελτία Καιρού για να ορίσουν το Δ.Σ., γιατί στα νησιά μεταξύ τους υπάρχουν συχνά απαγορευτικά και είναι απαγορευτική η ενδοεπικοινωνία τους. Μπορεί με το κέντρο να υπάρχουν μεγαλύτερα πλοία, αλλά για την ενδοεπικοινωνία τα μικρότερα πλοία με εφτά μποφόρ δεν ταξιδεύουν.

Δεν μιλάω για πολλές περιπτώσεις. Έχω μελετήσει το σχέδιό σας και οι περιπτώσεις είναι τέσσερις. Η πρώτη είναι η Σύρος με τη Νάξο, η δεύτερη είναι η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος, η τρίτη είναι η Μυτιλήνη με τη Λήμνο και η τέταρτη είναι η Σάμος με την Ικαρία.

Θα έλεγα δε, για περισσότερο «ψυχολογικούς» λόγους να μην μειωθούν στις περιπτώσεις αυτές ούτε οι κλίνες ούτε οι γιατροί. Οι αριθμοί είναι μικροί. Οι μειούμενες κλίνες και στα 4 που σας ανέφερα είναι 106 και των γιατρών 67. Στο δικό μου Νομό, το Νομό Σάμου οι κλίνες μειώνονται κατά 25 και οι γιατροί παραμένουν οι ίδιοι.

Μπορεί οι καλύψεις να είναι 30% στην Ικαρία, αλλά να μην ξεχνάμε, όμως, την ιδιαιτερότητα των νησιών, την εποχικότητα, καθώς και τον πληθυσμό που το χειμώνα είναι 5.000-6000 και το καλοκαίρι γίνεται 20.000-25.000. Συμφωνώ για τις συγχωνεύσεις των κλινικών εντός.

Επειδή είναι εποχές που εύκολα υιοθετείται ό,τι το καταστροφικό κυκλοφορεί.  Κάποιοι κυκλοφορούν ότι η Τρόικα κλείνει το νοσοκομείο της Ικαρίας. Ετοιμάζουν μαζικές αντιδράσεις. Θα πάω εκεί επιτόπου να τους ενημερώσω. Εκτιμώ ότι μια δήλωσή σας σήμερα στην Επιτροπή, ότι τα νησιώτικα νοσοκομεία θα συνεχίσουν την αυτοδιοίκησή τους και δεν θα μειωθούν οι κλίνες τους και οι γιατροί τους, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος και θα καταλαγιάσει τις όποιες αντιδράσεις ετοιμάζουν αυτοί που νομίζουν ότι θίγονται.

ikariastore banner