Ομιλία Βουλευτή Σάμου Βαρδίκου για την κτηνοτροφία και τα σφαγεία σε Σάμο, Ικαρία & Φούρνους

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ  ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις»  (Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012)

Πριν τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έρθουν στη χώρα μας (από το 1962 και μετά), η Ελλάδα είχε αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα. Σήμερα, εισάγουμε αγροτικά προϊόντα αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με έλλειμμα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι στον κτηνοτροφικό τομέα. Μπράβο μας!

Φέρνετε ένα σωστό νομοθέτημα. Βοηθάτε τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την απόδοση της δραστηριότητάς τους. Σωστά τους διευκολύνετε να γίνουν νόμιμοι, σωστά τους δίνετε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν επιχειρήσεις επεξεργασίας ζωικών προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων τους. Σωστά τους δίνετε τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές και να παρακάμπτουν τους μεσάζοντες.

Όμως, αυτά για εμάς είναι Πανεπιστήμιο, ενώ βρισκόμαστε στο Νηπιαγωγείο. Οι λίγοι αναλογικά κτηνοτρόφοι που έχουν μείνει στο νομό μου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν έχουν που να σφάξουν τα ζώα τους, παραμονές του Πάσχα. Τους στέλνουμε να έρθουν στην Αθήνα. Να ερχόμαστε στην Αθήνα για υπηρεσιακές υποθέσεις, για θεραπεία, για επαφές, να ερχόμαστε και για να σφάζουμε τα ζώα μας; Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει σύντομα να τακτοποιηθεί.

Δύο δημοτικά σφαγεία, ένα στη Σάμο και ένα στην Ικαρία -πριν από είκοσι χρόνια κτίστηκαν-, ποτέ δεν λειτούργησαν. Ένα ιδιωτικό σφαγείο έπαψε εδώ και τρία χρόνια να λειτουργεί στη Σάμο. Δεν το στήριξαν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έτσι δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει την παθητική πορεία του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μας κάλυπτε το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, που έδινε τη δυνατότητα με ορισμένες προϋποθέσεις υγιεινής να σφάζονται τα ζώα κάτω από στέγαστρα με την παρουσία των κτηνιάτρων. Οι κτηνίατροι του Υπουργείου, της περιφέρειας και οι τοπικοί της Σάμου, μετά και από εισαγγελική εντολή για τήρηση των νόμιμων, υποχρέωσαν το Νομάρχη στην αρχή, τον Αντιπεριφερειάρχη στη συνέχεια να αγνοήσουν το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, να απαγορεύσουν τη σφαγή ζώων σε οποιοδήποτε μέρος εκτός του σφαγείου, που όμως παραμένει κλειστό.

Παραμονές του περσινού Πάσχα, μετά από κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και μετά από πολλές περιπέτειες με τους υπηρεσιακούς κτηνιάτρους και τον εισαγγελέα πάντα «κέρβερους», για τους Σαμιώτες κτηνοτρόφους άνοιξε για δέκα μέρες το σφαγείο και για τους Ικαριώτες τα μισά παραδοσιακά, τα άλλα μισά στην Αθήνα  και το Πάσχα πέρασε.

Οι Δήμοι ανέλαβαν να ερευνήσουν πως θα λυθεί το πρόβλημα με κατασκευή νέου ή αγορά του υπάρχοντος, αλλά ο χρόνος πέρασε, ήρθε η φετινή παραμονή του Πάσχα και ακόμα αναμένονται οι ορκωτοί εκτιμητές. Οι κτηνοτρόφοι ξανά κινητοποιήθηκαν και τώρα που μιλάμε έχουν καταλάβει την Αντιπεριφέρεια, το Δήμο και είμαστε πάλι κάτω στη Σάμο μια «ωραία ατμόσφαιρα».

Τους έβγαλε, κατά το κοινώς λεγόμενο, «στα κάγκελα» και μια χρήσιμη για την υπόθεση επιστολή του προηγούμενου Υφυπουργού, που τους έγραφε ότι «δεν έχει καταργηθεί το Π.Δ. 568 και κακώς δεν σας αφήνουν να σφάζετε».

Ο κύριος εισαγγελέας μετά το έγγραφο του Υφυπουργού, φέρεται να δήλωσε: «Να σφάζετε ακόμα και έξω από το γραφείο μου, αρκεί να είστε νόμιμοι». Οι κτηνίατροι σταθεροί στη θέση τους: Του Προεδρικού Διατάγματος 568/88 υπερισχύει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 853/2004.

Μάλιστα, ένας απ’ αυτούς έγραψε το εξής χαριτωμένο: «Το γεγονός ότι από αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης δεν έχει καταργηθεί το παραπάνω διάταγμα…» -ωραίοι που είμαστε, ο υπάλληλος να αναφέρεται σε αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης!- «…δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψουμε τις διατάξεις του Κοινοτικού Κανονισμού.

Το πιο χαριτωμένο δε, είναι, ότι ο Κοινοτικός Κανονισμός, τον οποίο επικαλείται ο υπάλληλος, λέει στο άρθρο 10, παράγραφος 3: «τα κράτη-μέλη δύνανται να θεσπίζουν εθνικά μέτρα». Και το Προεδρικό Διάταγμα 568/88, που ακόμα ισχύει, αλλά οι κτηνίατροι το θεωρούν αβελτηρία της κεντρικής διοίκησης, είναι εθνικό μέτρο.

Και συνεχίζει το άρθρο 10, στην παράγραφο 4: «Τα εθνικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της συνεχούς χρήσης παραδοσιακών μεθόδων σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και δεύτερον, την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων τροφίμων που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς.» Και τα νησιά είναι ειδικοί γεωγραφικοί περιορισμοί. Οι ευρωπαίοι τα έχουν λύσει όλα, εμείς τα έχουμε δεμένα χειροπόδαρα.

Για το κτηνοτροφικό νομοσχέδιο έπρεπε να μιλάμε, εμένα όμως με απασχολεί η κτηνοτροφική εξέγερση στο νησί μου. Κύριε Υφυπουργέ, που ήρθατε και εσείς τώρα, τα είπαμε και χθες στο γραφείο σας, ξέρω ότι τώρα γίνεται συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων με συμβούλους σας, αλλά πρέπει άμεσα να δώσετε ξεκάθαρη εντολή, αφού είσαστε η εκτελεστική εξουσία, να λειτουργήσουν όλοι με δεδομένη την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος 568/88, αφού δεν έχει ανακληθεί και ισχύει. Σοφά δεν ανακλήθηκε, για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα σαν αυτό που απασχολεί τώρα το νομό μου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στον οποίο αναφέρθηκε ο εκλεκτός συνάδελφος, κ. Αιβαλιώτης, δεν είναι αντίθετος. Ίσα-ίσα θέλει λύση. Οι κτηνίατροί του το αρνούνται επικαλούμενοι τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και την εισαγγελική εντολή, που όμως θα αποσυρθεί αφού δηλωθεί ξεκάθαρα από εσάς ότι το Π.Δ. 568 ισχύει και επομένως είναι νόμιμη η σφαγή και εκτός του κλειστού σφαγείου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του διατάγματος.

Να σφάξουν για το Πάσχα με παρουσία κτηνιάτρων σε ειδικούς χώρους οι Σαμιώτες στη Σάμο, οι Ικαριώτες στην Ικαρία, οι Φουρνιώτες στους Φούρνους και οι Δήμοι να τρέξουν τα σφαγεία, ώστε να τελειώνουμε με το πρόβλημα αυτό.

Προφανώς και θα ψηφίσω το νομοσχέδιό σας, είναι σωστό.

Ευχαριστώ.