Οικολόγοι Πράσινοι: Ελληνογερμανική συνεργασία για πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο

Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει την πρωτοβουλία κατάθεσης κοινής πρόταση πέντε Πράσινων Γερμανών βουλευτών στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή όπως παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα, από κοινού με τους Οικολόγους Πράσινους. Ο Μιχάλης Μπάκας, Γραμματέας της ΠΟ Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων σημειώνει «Σε μια περίοδο κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής αλλά και περιβαλλοντικής,  η πρόταση των φίλων Γερμανών Πράσινων αφορά στα νησιά μας σε πολλά θέματα καίριας σημασίας, όπως η συνεργασία με έμφαση στο βιώσιμο τουρισμό με επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν, προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προτάσεις για τη συνεργασία των επιμελητηρίων με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και βοήθεια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι εμφανές πλέον ότι αδιέξοδα δεν αφορούν πλέον μόνο την Ελλάδα, αλλά απειλούν το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν, έστω την ύστατη στιγμή να επιδείξουν  πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση. Αξιοποιώντας και την αλληλεγγύη δυνάμεων όπως οι Πράσινοι, διεκδικούμε μια Ευρώπη που δε θα είναι όμηρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οίκων αξιολόγησης και που δε θα κόβει το κλαδί όπου κάθεται».

αναλυτικά

Με τίτλο «ΜΙΑ ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η πρόταση των Πράσινων, που συνδιαμορφώθηκε σε συνεργασία και με τους Οικολόγους Πράσινους της Ελλάδας, περιλαμβάνει:
• Συνεργασία σε επίπεδο επιμελητηρίων και επιχειρηματικών ενώσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα με προτεραιότητα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα αδελφοποιήσεων δήμων και περιφερειών για μεταφορά διοικητικής εμπειρίας, ανταλλαγή εμπειρίας για αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα. Εγγυητική κάλυψη των επενδύσεων, από δημόσιους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς φορείς.
• Βοήθεια για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
• Έμφαση στο Βιώσιμο Τουρισμό, με επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν και σύνδεσή του με τη βιολογική γεωργία, τους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
• Συνεργασία για αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με μεγαλύτερη διαφάνεια, δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μείωση της εθνικής συμμετοχής. Έμφαση στην παιδεία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την κοινωνική συνοχή, παρά στις παραδοσιακές υποδομές από μπετόν.
• Προτάσεις για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αλλά και στην υποστήριξη των προσφύγων με προοπτική την αναδιαπραγμάτευση του «Δουβλίνου ΙΙ».

Τις προτάσεις υπογράφουν οι βουλευτές-θεματικοί εκπρόσωποι Viola von Crammon (ενδοευρωπαίκές σχέσεις), Markus Tressel (τουρισμός), Christina Scheel (μικρομεσαίες επίχειρήσεις), Tom Koenigs (ανθρώπινα δικαιώματα), Hans-Josef Fell (ενέργεια)

Από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο Manuel Sarazzin, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Διαβάστηκε επίσης γραπτό μήνυμα της Viola von Crammon, εκ των πέντε βουλευτών που είχαν την πρωτοβουλία για το κείμενο προτάσεων, όπου σημειώνει: «Θέλουμε  να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη ανοικοδόμηση της οικονομίας της - μέσα από ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα και ανάπτυξη ικανοτήτων για αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και για διμερή συνεργασία. Στο κείμενο με τις προτάσεις μας, που σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε από το φθινόπωρο σε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία στην ομοσπονδιακή γερμανική Βουλή, προτείνουμε επίσης συγκεκριμένα βήματα για ενίσχυση της γερμανοελληνικής συνεργασίας στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε να αναπτύξουμε το διάλογο αυτό ανάμεσα στα πράσινα κόμματα των χωρών μας».
 

ikariastore banner