Μποφώρια…στα χαρτιά, φουρτούνες στα πορτοφόλια!

23 Αυγούστου και ξημερώνει το καλύτερο πρωινό στη Νοτιοδυτική Ικαρία γι’ αυτόν το μήνα. Η θάλασσα λάδι, ο άνεμος απών. Επιτέλους! Τόσες μέρες αυτός ο αέρας…

Όποιος φεύγει, θα κάνει πολύ καλό ταξίδι. Εσύ φεύγεις! Το πλοίο αναχωρεί από τον Άγιο Κήρυκο στις 12 το μεσημέρι. Η βάρκα («βενζίνα») που εκτελεί το δρομολόγιο Καρκινάγρι – Άγιος Κήρυκος φεύγει στις 7 το πρωί. Σε 2 ωρίτσες βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα, πίνεις ένα καφέ και μπαίνεις στο καράβι. Κόστος: Μόνο 3 ευρώ (η βάρκα, όχι ο καφές!).

Η βάρκα αργεί. Τηλεφωνείς στον Καρναβά (τον καπετάνιο). «Το δελτίο που ‘δωσαν στο λιμεναρχείο μιλάει για 6-7 Μποφώρ και μου απαγορεύουν να φύγω». Κοιτάς αποσβολωμένος μπροστά σου τη θάλασσα. Μα είναι λάδι!

Καλείς στο λιμεναρχείο. «Το δελτίο που μας έδωσαν από το Υπουργείο λέει για 6-7 Μποφώρ άρα η βάρκα δε μπορεί να έρθει.» «Δεν έρχεστε εσείς μέχρι το Καρκινάγρι να δείτε τον καιρό;» «Είναι ειδικό δελτίο για την περιοχή σας για τις ώρες 6-9, κύριε. Εσείς θα το ρισκάρατε στη θέση μας;» «Μα για ποιο ρίσκο μιλάτε; Είναι μπουνάτσα. Είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα γενικό δελτίο, γενικά για την μέρα, γενικά για την περιοχή;».

Η βενζίνα είναι ουσιαστικά το θαλάσσιο λεωφορείο της περιοχής. Η οικογένεια Καρναβά χρόνια τώρα είτε με μπουνάτσες είτε με μποφώρια εκτελεί αυτό το δρομολόγιο εξυπηρετώντας τα χωριά μας. Δεν είσαι υπέρ του να ταξιδεύουν τα καράβια όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (καιρού ή μηχανικό). Γιατί μετά βγαίνουμε εμείς οι ίδιοι και μιλάμε για αδιαφορίες και ότι «πήγαν να πνίξουν τον κόσμο» κλπ. Όμως σήμερα απορεί και ο καπετάνιος της βενζίνας (δεν είναι η πρώτη φορά).

Προσπαθείς λοιπόν να βρεις λύση… Η πρώτη είναι να χάσεις το πλοίο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις εισιτήριο για την επόμενη ημέρα (1 πλοίο μόνο στη γραμμή!) Αναρωτιέσαι γιατί λέμε ότι το πιθανότερο είναι να χάσεις το πλοίο; Γιατί το ότι δεν ήρθε η βενζίνα είναι απλώς μια πολλή καλή ευκαιρία για να διαπιστώσεις την τριγύρω κατάσταση:

Οδική σύνδεση Καρκιναγρίου – Αγίου Κηρύκου δεν υπάρχει πια. Ο δρόμος για Μαγγανίτη που πρόσφατα ανοίχτηκε για λίγο και θα εξυπηρετούσε τόσο καθώς δε θα χρειαζόταν να κάνεις το γύρο του νησιού, μετά τις καταστροφές του περασμένου Οκτωβρίου έκλεισε! Επίσης, το τοπικό δρομολόγιο για Ράχες, όπου από εκεί θα μπορούσες να πάρεις μετά άλλο λεωφορείο (αν βολέψουν τα ωράρια) για Άγιο, σταμάτησε γιατί έπαψε να επιδοτείται(!!!). Η βενζίνα δεν ήρθε γιατί το «ειδικό δελτίο» τής το απαγόρευσε σε μια μέρα που περπατάς πάνω στη θάλασσα!

Τι σου μένει;… Ένα ακόμα τηλεφώνημα:

«Ναι, καλημέρα, θέλω ταξί για Άγιο. Πόσο θα κοστίσει;»

«120 ευρώ»!

Με τις υγείες μας!

ikariamag

ikariastore banner