VIDEO: Ο Στυλιανός Πλάκας για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Πριν λίγες ημέρες, είχαμε δημοσιεύσει στη στήλη μας Videorama, για ένα μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού προσβάσιμο για ΑΜΕΑ, μια προσπάθεια στην οποία πρωτοστατεί ο συμπατριώτης μας, μουσειολόγος-μουσειογράφος και τεχν. συντήρησης έργων ζωγραφικής, Στυλιανός Πλάκας.

Ο Στυλιανός Πλάκας, με τον οποίο επικοινώνησε το ikariamag, κατάγεται και από τους 2 γονείς του από την Ικαρία και είναι εγγονός του Φίλιππου Πλάκα από τους Βρακάδες.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 παρακολουθήσαμε το ενδιαφέρον της εκπομπής Μένουμε Ελλάδα στη ΝΕΡΙΤ για την εκθεσιακή υλοποίηση του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας και για τις καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται στο μουσείο, τις οποίες ανέλυσε κ. Πλάκας.

Όπως διαβάζουμε στο kalimera-arkadia.gr:

Η παρουσιάστρια Ρένα Τσιτσιμπίδου με τη φράση της « και επειδή ήμασταν στη νεολαία» συνέδεσε το θέμα που προηγούνταν με το νεαρό της ηλικίας του επιμελητή της έκθεσης κ. Πλάκα προκειμένου να δοθεί σημασία σε δράσεις και προσπάθειες νέων ανθρώπων. «Καταρχάς ξεχωρίζει για το design του, αποτελεί υποδειγματική πρόταση για τα μουσεία λαογραφικού περιεχομένου» συνεχίζει ο συμπαρουσιαστής Πέτρος Κουμπλής και ενώ αναφέρεται στην ξυλόγλυπτη συλλογή του Ιωάννη Μπακόπουλου (μόνιμη συλλογή του Μουσείου) προσθέτει «και το πιο σημαντικό από όλα που πρέπει να κουβεντιάσουμε είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενσωματώνεται η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε μόνιμη μουσειακή έκθεση».

Η αγάπη της Ρένας Τσιτσιμπίδου για την Ικαρία φάνηκε και μέσα από το όμορφο σχόλιο της για την καταγωγή του κ. Πλάκα.

«Κατευθυνόμαστε στο Δάρα, ένα Μαντινειακό χωριό, τόπος για υποψιασμένους ταξιδιώτες-αφορμή; Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας» είναι από τις πρώτες φράσεις της δημοσιογράφου Κάντιας Χαρδιαλιά συνοδευόμενες με γοητευτική σκηνοθεσία από το φυσικό περιβάλλον του Δάρα. Η Κάντια Χαρδαλιά σκηνοθετείται στην περιήγηση της στους χώρους του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις όπως αναφέρει στο σπικάζ που επιμελήθηκε.

Το ενδιαφέρον αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη της αναγνώρισης που δέχεται το Μουσείο στο Δάρα Αρκαδίας για την επιστημονική του επιμέλεια και τις εκθεσιακές πρακτικές που ακολουθεί.

Τη συνέντευξη, μπορείτε να δείτε στο σημείο 1:30:20, πατώντας ΕΔΩ.

ikariamag.gr

ikariastore banner