Με δύο μέτρα και δύο σταθμά βαδίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα ελαιοτριβεία

Εισαγγελική παρέμβαση σε Σάμο και Ικάρια για τη ρύπανση από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, πολιτική κάλυψη για τη λειτουργία των υπολοίπων στα άλλα νησιά

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ελαιοτριβείων. Ενώ ήταν γνωστό στο Περιφερειακό Συμβούλιο (από τη σχετική δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαθεοφάνους ότι αυτός δεν πρόκειται να αναλάβει την νομική ευθύνη για όσους παρανομούν) ότι υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας-Φούρνων, προτιμήθηκε να συνεχιστεί η τακτική της παρελθούσας δεκαετίας της Νομαρχίας Λέσβου παρέχοντας πολιτική κάλυψη για τα ελαιοτριβεία των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων (Λέσβος, Λήμνος, Χίος).

Η Περιφέρεια δημιούργησε μια κατάσταση δύο μέτρων και δύο σταθμών με αποτέλεσμα:
1. Την τελευταία εβδομάδα να γίνονται συλλήψεις στη Σάμο και στην Ικαρία για τα παράνομα ελαιοτριβεία (έφτασαν 15 στον αριθμό)
2. Όσα ελαιοτριβεία της Λέσβου έχουν μεριμνήσει ώστε να έχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων, καταλήγουν στο να μη τις χρησιμοποιούν γιατί υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα ελαιοτριβεία που παρανομούν.
3. Τα ελαιοτριβεία της Λέσβου να λειτουργούν χωρίς εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων τους, συνεχίζοντας για άλλη μια ελαιοκομική περίοδο να ρυπαίνουν, ενώ είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα από τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου.
4. Να δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού μέσα στην ίδια την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου καθώς κάποιοι συνεχίζουν να ρυπαίνουν χωρίς να επωμίζονται το κόστος απορρύπανσης, ενώ κάποιοι άλλοι σε άλλα νησιά υποχρεώνονται να λειτουργούν νομότυπα, αναλαμβάνοντας το κόστος της επένδυσης τους ή μετακυλύοντας αυτό το κόστος στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών της Σάμου, της Ικάριας και των Φούρνων!!!!

Ο Οικολογικός Άνεμος ήταν η μόνη παράταξη, που καταψήφισε την πρόταση να δοθεί πολιτική κάλυψη στα ελαιοτριβεία της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην καλή λειτουργία του κλάδου αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Και δυστυχώς πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις επιβεβαιωθήκαμε.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Οικολογικός Άνεμος, Ηλίας Γιαννίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η πολιτική κάλυψη που επί χρόνια έδινε στο παραπέντε η Νομαρχία Λέσβου στα ελαιοτριβεία ώστε να λειτουργούν ρυπαίνοντας, ήταν ο βασικός λόγος που η Περιφέρεια αποφάσισε να δώσει και για αυτή τη χρονιά την ίδια πολιτική κάλυψη. Έτσι σε αυτή την περίπτωση η Περιφέρεια λειτουργεί σήμερα ως συνέχεια της πρακτικής της Νομαρχίας Λέσβου αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Δεν είδαμε να συμβαίνει όμως το ίδιο και με άλλες περιπτώσεις, όπως η περίπτωση της ΑΕΝΑΛ, όπου η Περιφέρεια αρνήθηκε την ευθύνη να αναλάβει το κόστος των απλήρωτων εργαζόμενων και των προμηθευτών της.
Με τέτοιες πολιτικές που βρίσκονται μεταξύ λαϊκισμού και στείρων αντιπολιτευτικών τακτικών δεν υπηρετείται ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας. Ο πολίτης και το περιβάλλον είναι τελικά αυτοί που πληρώνουν τη ζημιά. Από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, η Περιφέρεια θα έπρεπε αφενός μεν να αφήσει τη λειτουργία των ελαιοτριβείων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να λειτουργήσουν με δική τους ευθύνη αφετέρου να προχωρήσει έγκαιρα στην ενημέρωση των ελαιοτριβείων για την ορθή  λειτουργία τους σύμφωνα με τις αρχές του Νόμου και της περιβαλλοντικής επιστήμης".

ikariastore banner