Λύση επιβίωσης ή ευκαιρία για ανάπτυξη η επιστροφή στην Ικαρία;

Μια πολύ ευχάριστη ανακάλυψη με περίμενε στις διακοπές μου στην Ικαρία φέτος το Πάσχα. Οι διακοπές στην Ικαρία είναι μια ευκαιρία να συναντήσεις παλιούς φίλους και γνωστούς. Η κοινωνία μας είναι μικρή και έτσι όλοι πάνω κάτω συχνάζουν στα ίδια μέρη. Βγαίνεις μια βόλτα και θ’ ανταλλάξεις κουβέντες με πάνω από πέντε ανθρώπους τη φορά. Η κλασική ερώτηση που κάνεις όταν έχεις να δεις κάποιον πολύ καιρό είναι: «Και για πες, τι κάνεις τώρα;» Η έκπληξη ή η ανακάλυψη που ανέφερα πιο πάνω ήταν ότι η απάντηση ήταν κατά 90% η ίδια: «Είμαι καλά, επέστρεψα μόνιμα στην Ικαρία!»

Και αναρωτιέμαι μήπως κάτι ξέρουν όσοι έκαναν αυτό το βήμα; Και από την άλλη σκέφτομαι… να πάω και να κάνω τι; Κι όμως το πιο περίεργο απ' όλα ξέρετε ποιο είναι; Ότι οι περισσότεροι που μίλησα όλο και με κάτι ασχολούνταν, παρά το γεγονός ότι είμαστε από τα νησιά της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ανεργία (από ένα δημοσίευμα που έπεσε στα χέρια μου τελευταία). Είναι σίγουρο πλέον ότι στις μέρες μας όποιος έχει ένα σπίτι στο χωριό, τουλάχιστον δε θα πεινάσει. Το μέλλον μας σε αυτή τη χώρα προμηνύεται δυσοίωνο, οπότε όταν έχεις έστω μια βάση και δη στην επαρχία, είσαι από τους προνομιούχους.

Το θέμα βέβαια είναι ότι το νησί μας έχει μείνει δυστυχώς πολλά χρόνια πίσω. Όσο όμορφος και αν είναι ο τόπος μας, αν δεν προχωρήσουν και αν δεν ανοίξουν λίγο τα μυαλά, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε ούτε εμείς από τη δίνη της κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ένα αρκετά παρθένο μέρος που επιδέχεται ανάπτυξης με ορθότητα βέβαια πάντα και όχι με δήθεν έργα που μόνο την καταστροφή μπορούν να φέρουν.

Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι της Ικαρίας, αυτοί που επέλεξαν να γυρίσουν, έχουν αρκετά ανοιχτά μυαλά, ικανά να φέρουν την ανάπτυξη και την αλλαγή αλλά και ικανά ν' αλλάξουν τα κολλημένα και οπισθοδρομικά μυαλά.

Πιστεύω ότι το νησί μας, αν αλλάξει αρκετά ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα, έχει τη δυνατότητα να θρέψει πολλές γενιές ακόμη.

Ας το σκεφτούμε όλοι λίγο αυτό, ίσως κάτι καλό να βγει....

Αλίκη Κατσά
alikikatsa@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.