Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου

Πρόκειται για μια παράλληλη πρωτοβουλία μας με τους μικρούς ή μεγάλους καθαρισμούς βυθού και παραλίας που οργανώνουμε.

Μόλις σε ένα χρόνο του ‘Κυνηγιού’ έχουμε ανασύρει περίπου ένα τόνο τοξικού μόλυβδου με καταδύσεις έρευνας και ανέλκυσης στα αλιευτικά καταφύγια της Σάμου. Πάντα με σκοπό την απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από τη θάλασσα, την ενημέρωση, την αλλαγή νοοτροπίας, την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και αλιέων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Για συμμετοχή ή βοήθεια στη πρωτοβουλίας μας «Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών» μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω του email: samosdivers@gmail.com

Οι γνωστές μας σε όλους μπαταρίες σκαφών είναι ηλεκτρικοί συσσωρευτές μόλυβδου - οξέος, στους οποίους σαν ηλεκτρολύτης χρησιμοποιείται διάλυμα θειικού οξέος με πυκνότητα 1,18- 1,29 gr/cm3 και ηλεκτρολύτες διοξειδίου του μόλυβδου ΡbΟ2 και σπογγώδης μόλυβδος.

Συχνά σε καταδύσεις μας έχουμε βρει μπαταρίες σκαφών πεταμένες στο βυθό, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια ή δέστρες βαρκών. Με λίγη έρευνα ανακαλύψαμε δυο λόγους γιατί - ευτυχώς όχι όλοι – οι ιδιοκτήτες βαρκών ή σκαφών προτιμούν να πετάξουν τη μπαταρία τους στη θάλασσα από το να την παραδώσουν σε οποιοδήποτε συνεργείο προς ανακύκλωση.

Α) Τεμπελιά: «Που να σηκώσω ολόκληρη μπαταρία, να τη βγάλω στην ακτή να τη βάλω στο αυτοκίνητο μου για να τη πάω να την παραδώσω προς ανακύκλωση; Τη πετάω στη θάλασσα και ξεμπερδεύω».

Β) Ο μύθος ότι ρίχνοντας τη μπαταρία στο ρεμέτζο δεν θα κωλύσει βρομιά-μουράβια κάτω από τη βάρκα ή το σκάφος.

Και οι δυο λόγοι είναι τραγικά γελοίοι και επικίνδυνοι, για να τους επικαλεστεί ένας νοήμον άνθρωπος ώστε να δικαιολογήσει αυτή την άκρως βλαβερή και επικίνδυνη πρακτική εισαγωγής διαλύματος θειικού οξέος (ηλεκτρολύτη) και σωματιδίων μόλυβδου, δηλαδή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, στη θάλασσα.

Ειδικά εάν πρόκειται για άνθρωπο της θάλασσας, επαγγελματία ή ερασιτέχνη ψαρά που μολύνει-δηλητηριάζει με καρκινογόνες ουσίες τα ψάρια τα οποία ο ίδιος, η οικογένεια του και οι πελάτες του θα καταναλώσουν.

Όλα τα συνεργία της Σάμου δέχονται μπαταρίες που τις προωθούν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Εκεί οι μπαταρίες διαχωρίζονται και γίνεται θραύση του θειικού οξέος που οδηγείται διάμεσων ειδικών καναλιών προς εξουδετέρωση και ανακύκλωση. Το πλαστικό μέρος της μπαταρίας σχεδόν εξολοκλήρου πολυπροπυλένιο κομματιάζεται και πλένεται έτοιμο προς επαναχρησιμοποίηση.

Το ΔΣ του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου
 

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr