Καθαρισμός παραλίας, βυθού &...συμπεριφορών στην Ικαρία

To ikariamag συνάντησε τον Αλέξανδρο Μαλαγάρη, πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου,  και πολύ πρόθυμα μας είπε δυο λόγια: Κάθε ακτιβιστική προσπάθεια, υποστηρίζει, βασίζεται στο τρίπτυχο «μάθε – δράσε – προστάτεψε». Ειδικά όσον αφορά στους βυθούς η άγνοια είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλους τομείς περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Δεν έχουμε γνώση του πλούτου των θαλασσών μας κυρίως επειδή δεν έχουμε εικόνα τους. Κατά συνέπεια δεν έχουμε εικόνα και της ρύπανσης. Στην προηγούμενη προσπάθεια καθαρισμού η ομάδα ανέσυρε από τη θάλασσα 650 κιλά μπαταριών.

Ως το κάνουμε πιο εντυπωσιακό. Οι μπαταρίες πετιούνται ολόκληρες, δηλαδή το πλαστικό τους περίβλημα, ο μόλυβδος και το θειικό οξύ. Και τα τρία αυτά υλικά είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Λίγοι όμως μπαίνουν στον κόπο να τις μεταφέρουν σε κάποιο σημείο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ο Αλέξανδρος μας έφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο καθαρισμό ενός άλλου λιμανιού, αυτό της Καλύμνου. Σ’ ένα διήμερο καθαρισμού που οργανώθηκε εκεί, επαγγελματίες δύτες ανέσυραν από το βυθό 3,5 τόνους μπαταριών! Την πρώτη μέρα, τη δεύτερη ανασύρθηκαν άλλοι 4 τόνοι!

Παγκοσμίως, συνέχισε, ο καθαρισμός των ακτών και της θάλασσας κοντά σ’ αυτές γίνεται από εθελοντές. Οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν συνήθως καμία ανάμειξη εκτός από ειδικές περιπτώσεις εκτεταμένης ρύπανσης ή επείγουσας ανάγκης. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά αφού τα σκουπίδια είναι δικά μας. Το 80% από αυτά προέρχεται από τη στεριά και μόλις το 20% από τα πλοία. Άρα οι εθελοντές έρχονται να καλύψουν ένα κενό ενώ συγχρόνως η δράση και τα αποτελέσματα ευαισθητοποιούν και τους άλλους πολίτες.

Το ίδιο βράδυ (12/3) η Μαρία Κυπραίου καλησπέρισε, εκ μέρους του συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», όσους παραβρέθηκαν στο Παλιό Δημαρχείο και μάς σύστησε τους αυτοδύτες από το γειτονικό νησί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς και τους δικούς μας αυτοδύτες που έδωσαν το παρόν.

Οι Καριώτες που ασχολούνται με τις καταδύσεις πληθαίνουν συνεχώς, βοήθησε σ’ αυτό η πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία που γκρέμισε πολλά εμπόδια. Είναι πλέον έτοιμοι να ιδρύσουν το δικό τους σύλλογο. Ήταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία να γνωριστούν με τους συναδέλφους τους από τη Σάμο που είναι ένα βήμα μπροστά σε οργανωτικά θέματα.

Πρώτος ομιλητής ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης που έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και στην εξέλιξη των καταδύσεων. «Βουτάμε με ασφάλεια, αγγίζουμε με την καρδιά μας, αφήνουμε μόνο φυσαλίδες», είπε χαρακτηριστικά. Ήταν άμεσος και κατανοητός αλλά πάνω απ’ όλα, μετέδιδε τον ενθουσιασμό του για τις ομορφιές που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού και την επιτακτική ανάγκη για την προστασία τους.

Ακολούθησε ο Αγαμέμνονας Αγγελετόπουλος, από την Ένωση Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Κατάδυσης. Μίλησε κι εκείνος με πολλή αγάπη για τη θάλασσα και τους θησαυρούς της (όχι αυτούς που μερικοί ασυνείδητοι καπηλεύονται). Τόνισε ιδιαιτέρως τα θέματα ασφάλειας, ανέλυσε λεπτομερώς τη διαδικασία της κατάδυσης και του εξοπλισμού που απαιτείται και ανανέωσε το ραντεβού για το μεσημέρι της Κυριακής, για την ώρα της δράσης.

Τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους, για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας. Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για τις ακτές μας που φιλοξενούν για πολλούς μήνες το χρόνο, πρώτα εμάς και ύστερα όλους τους επισκέπτες του νησιού μας. Αυτή τη φορά όμως με έναν προγραμματισμό που δεν επιδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά κυρίως με συνέπεια, μία φορά δεν είναι αρκετή. Να θυμίσουμε ότι το 2011 είναι έτος εθελοντισμού.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

 

Καθαρισμός βυθού και παραλίας στο Λιμάνι Αγίου Κηρύκου (13/2).

Μικροί και μεγάλοι προσήλθαν εθελοντικά να ενισχύσουν αυτήν την πρωτοβουλία. Παραλία και βυθός έφεραν στο φως… κάθε λογής σκουπίδι!!!

 

ikariastore banner