Ικαριώτες κατά του ΧΥΤΑ: Ανακριβή τα στοιχεία της έκθεσης για τον ΧΥΤΑ

ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΙΚΑΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΤΣΑΜΑΝΤΑ» ΤΗΣ ΚΟΣΣΙΚΙΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ.

1) Στην έκθεση σας παρουσιάζετε  Φωτογραφία 3. Θέση «Τσαμαντά» η οποία όμως  δεν είναι η  τοποθεσία «Τσαμαντά» αλλά κάποιο άλλο μέρος. Η ακριβής θέση του προτεινόμενου ΧΥΤΑ φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

2)  Όσον αφορά στο δρόμο, στην έκθεση αναφέρεται ότι η απόσταση από τον κεντρικό δρόμο έως την προτεινομένη τοποθεσία «Τσαμαντά» είναι  2 χμ ενώ στην πραγματικότητα είναι 3.5χμ. Παραλείψατε να αναφέρετε ότι ο υπάρχον χωματόδρομος θα χρειαστεί, εκτός από διαπλάτυνση, επαναχάραξη (επιπλέον δαπάνη), ιδίως στο τμήμα που εισέρχεται στον οικισμό, λόγω της μεγάλης κλίσης (άνω του 10%, ακατάλληλος δηλαδή για οχήματα βαρέως τύπου όπως είναι τα απορριμματοφόρα).

3) Παραλείψατε επίσης να αναφέρεται, το σχεδόν μονής κυκλοφορίας και περίσσιων στροφών οδικό δίκτυο Ευδήλου- Μεσσαριάς που θα πρέπει να διανύουν τα  απορριμματοφόρα οχήματα ενώ αντίθετα  όταν αναφέρεστε στην θέση «Φαρσάκια» επικαλείστε το  επίσης μικρό οδικό δίκτυο Καραβόσταμου- Εύδηλου-Να  ως κύριο αρνητικό στοιχείο,  λόγω πρόκλησης κυκλοφοριακής συμφόρησης .  Στην περίπτωση όπου ο ΧΥΤΑ πραγματοποιηθεί στη θέση «Τσαμαντά»  η απόσταση  από την περιοχή του μεγάλου όγκου (βόρειες τουριστικές περιοχές) των απορριμμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη .

Όπως λοιπόν αναφέρεται
Στα νομοθετημένα κριτήρια : Κεντροβαρικότητας Α6. &  Κόστος μεταφοράς και λειτουργίας Δ2.,  παράγοντας σημαντικός  είναι η μικρή απόσταση του ΧΥΤΑ από την περιοχή μεγάλου όγκου των απορριμμάτων όπως επίσης παράγοντας σημαντικός είναι  οι κυκλοφοριακές συνθήκες και τα τεχνικά χαρακτηρίστηκα του δρόμου (στροφές ,πλάτος κτλ).

4) Αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν σπίτια στην τοποθεσία «Τσαμαντά» ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία σπίτια, τα δυο εκ των οποίων είναι ηλεκτροδοτημένα καθώς και η μια εκ των δυο εκκλησιών του οικισμού, Παναγίτσα (Γέννησης της Θεοτόκου), η οποία είναι βυζαντινής εποχής. Τα παραπάνω κτίσματα βρίσκονται σε απόσταση 80-100μ από την τοποθεσία που προτείνεται για το ΧΥΤΑ. βλ. φωτογραφίες

 

ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΟΥΤΗ ΙΣΙΔΩΡΟΥ

 

ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ

 

ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γέννησης Θεοτόκου (ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ) 100M ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΧΥΤΑ

Ο συνολικός οικισμός, αποτελείται  από τουλάχιστον 30 οικίες και τους δυο προαναφερόμενους  ναούς οπότε η δημιουργία ΧΥΤΑ  παραβαίνει  τη νομοθεσία περί ελάχιστης απόστασης από οικισμό.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος οικισμός είναι όλος παραδοσιακός με πληθώρα στοιχείων που παραπέμπουν στις ικαριακές μας παραδόσεις.

Ο Δήμος Ευδήλου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2006 έχει χαρακτηρίσει Παραδοσιακό τον οικισμό παρότι εκκρεμεί η διαδικασία για την κήρυξή του ως παραδοσιακού οικισμού. (Το γεγονός αυτό δεν μπορείτε να το παραβλέπετε αν θέλετε να είσαστε αντικειμενικοί ουσιαστικοί και αληθείς όσον αφορά στην έρευνα σας που σκοπό έχει την καλύτερη λύση για ένα πρόβλημα του τόπου μας).

Οι δύο ναοί της Γέννησης της Θεοτόκου και του Αγίου Κηρύκου χρονολογούνται προ του 1660 και προστατεύονται από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Ακόμη και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων έχει αντιταχθεί στην εκτέλεση του έργου ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα η Μ.Π.Ε δεν έχει εκδοθεί κατόπιν εγκρίσεως από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, καθώς με το 341/25.7.2008 έγγραφό της αρνείται να συνταχθεί με την επιλεγείσα θέση.

5) Αναφέρετε στην έκθεση σας «σαν αντισταθμιστικό όφελος του ΧΥΤΑ την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ για την παροχή ρεύματος που θα βοηθούσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής που σήμερα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.»

Όπως όμως  σας  αναφέραμε παραπάνω και όπως βλέπετε και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, υπάρχει δίκτυο ΔΕΗ σε όλο τον οικισμό αλλά  και στην τοποθεσία που προτείνετε για ΧΥΤΑ.

6) Αναφέρετε ότι δεν υπάρχουν πηγές ή εκροή νερού προς την θάλασσα στην τοποθεσία «Τσαμαντά». Υπάρχουν όμως τέσσερις πηγές ακριβώς κάτω από την θέση που προτείνετε για το ΧΥΤΑ, οι οποίες αναβλύζουν πόσιμο νερό   και  είναι  υπό εκμετάλλευση όπως βλέπετε στις φωτογραφίες με δεξαμενές και αντλιοστάσιο.

 

Το νερό αυτό  χρησιμοποιείται για την ύδρευση των κατοίκων του οικισμού Έξω Πλαγιά και την άρδευση των καλλιεργειών τους. Ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για την ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και φυσικά των κατοίκων .

Στην ΜΠΕ δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η ασφάλεια του υδροφόρου ορίζοντα. Συγκεκριμένα αναφέρει η ΜΠΕ ότι είναι πιθανότερο οι πηγές να συνδέονται με την δράση του ρέματος.

7) Η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από την προτεινόμενη θέση. Ως εκ τούτου σε περιπτώσεις βροχόπτωσης (όπως έγινε στις 03.02.2011 και 04.02.2011) τεράστιες ποσότητες λάσπης από την επιφάνεια του ΧΥΤΑ, θα κατεβαίνουν στο ικάριο  πέλαγος. Όλη αυτή η ποσότητα λασπόνερων που θα  καταλήγει στην θάλασσα θα είναι βρόχινο νερό που θα έχει περάσει μέσα από την μάζα των σκουπιδιών και άρα θα είναι μολυσμένο. Η τοποθεσία λειτουργεί κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων σαν ένας τεράστιος βροχοσυλλέκτης που απορρέει στην θάλασσα από τα επιφανειακά και  υπόγεια ρεύματα για αυτό είναι τόσο γόνιμη περιοχή και ανέκαθεν από τις  πιο καλλιεργήσιμες της  Ικαρίας. Γι’ αυτό αποτελεί όπως λέτε και  βοσκότοπο ζωωδών από τον οποίο προμηθεύεται κρέας και γαλακτοκομικά ολόκληρο το νησί μας.

Επίσης το απαραίτητο ρέμα που αποκαλείτε εποχιακό βρίσκεται ακριβώς πάνω στην θέση ΧΥΤΑ και το χειμώνα που πέρασε με τις  καταστροφικές πλημμύρες (Οκτώβρη 2010) οδήγησε το νερό της βροχής στην θάλασσα. (Στην ανάλογη περίπτωση της Άνδρου τον Φεβρουάριο που πέρασε  τόνοι σκουπιδιών κατέληξαν  στην παραλία του Σχοινιά λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκαϊ, τα απορρίμματα παρασύρθηκαν από τη χωματερή που βρίσκεται στην περιοχή Σταυροπέδα (100μετρα από τη θαλασσα). Πρόκειται για ρεματιά στην οποία καταλήγουν εδώ και πολλά χρόνια τα απορρίμματα όλου του νησιού)

8) Αναφέρετε ότι η πρόσβαση στην παραλία είναι αδύνατη από ξηρά και πως η προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο με πλωτό μέσο.
Όντως οι κλίσεις του εδάφους είναι πολύ απότομες 40%-50% όμως υπάρχουν τρία  σημεία  ακριβώς κάτω από την θέση του ΧΥΤΑ που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την παραλία. Αυτά τα σημεία είναι ,το Συρτικο ,οι Πρινές και η Κολόμπα.

9) Η έκταση που αναφέρετε των 65 στρεμμάτων στην πραγματικότητα είναι 20 στρέμματα συν 20 στρέμματα το ρέμα που προφανώς θα μπαζωθεί.

Συνολικά 40 στρέμματα .Τα 40 αυτά στρέμματα είναι πολύ λίγα  για να τους  φιλοξενήσουν τους τόνους των  απορριμμάτων του Δήμου άρα η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ θα είναι εξαιρετικά μικρή. Το έργο πολυδάπανο καταστροφικό, αναποτελεσματικό άρα ανούσιο.

10) Αναφέρεστε σε « σχεδόν ήπια μορφολογία της τοποθεσίας» ενώ στην πραγματικότητα η κλίση του εδάφους είναι ανώτερη από  45ο (βλ.φωτο) και παρουσιάζεται πιο ήπια  μόνο σε λιγότερο της μισής  έκτασης του έργου.

Στον πίνακα 6.2 στα κριτήρια επιλογής  θέσης χυτά  (Καλλέργης, 2000), γράφει σαφώς ότι κλίση πάνω από 15 % αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού η κριτήριο σοβαρού περιορισμού της τοποθεσίας.

11) Το έδαφος αναφέρεται πως είναι κατάλληλο για επιχωση. Αποτελείται  όμως από σχιστόλιθους κυρίως και  πετρώματα  , τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αδιαπερατότητα, καθώς υπάρχει μεγάλος βαθμός αποσάθρωσης, διαρρήξεων και ασυνεχειών εξαιτίας του ενεργού υδροφόρου ορίζοντα και των υπόγειων νερών. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο ο δρόμος καταστρέφεται και διορθώνεται με μεταφορά χώματος από τη βόρεια Ικαρία Το έδαφος δεν είναι κατάλληλο σε σύσταση και ποσότητα για την καθημερινή συμπίεση και κάλυψη των απορριμμάτων όπως προβλέπεται.

12) Παραβλέπετε και παραλείψατε να αναφέρετε την ένταση του αέρα στην νότια πλευρά του νησιού που φτάνει τα 11 μποφόρ χειμώνα καλοκαίρι, παρόλο που στα  Κλιματικά-υδρολογικά κριτήρια για επιλογή θέσης ΧΥΤΑ γράφει σαφώς:
Εξετάζονται   και αξιολογούνται, η  ένταση και διεύθυνση του ανέμου γιατί ρυθμίζουν τη μεταφορά των οσμών και τη διασπορά των απορριμμάτων.

13) Παραβλεψατε να αναφέρετε  πως η  καλλιεργήσιμη γη στο νησί μας είναι λιγοστή  , ειδικά στη νοτιοδυτική  πλευρά του. Αποκαλείταιλοιπόν το φυσικό αυτό τοπίο «βοσκότοπο». Όντως είναι  βοσκότοπος όμως πρώτιστος  αποτελεί  μικρή όαση και καλλιεργήσιμη γη ανάμεσα στους συνεχόμενους γκρεμούς της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού . Πολλές οικογένειες εξαρτώνται εξολοκληρου από τα προϊόντα που παράγει αυτό το κομμάτι  γης.

14) Παραβλέπετε και παραλείψατε να αναφερθείτε στην αισθητική και το κάλλος του «μικρού»«αυτού φυσικού τοπίου, τη φυτοκάλυψη από  αιωνόβιους πρίνους και ελαιόδεντρα παρόλο που στα Περιβαλλοντικά κριτήρια για επιλογή θέσης ΧΥΤΑ γράφει σαφώς:
α) Αξιολογούνται οι επιδράσεις στην πανίδα και χλωρίδα και η αισθητική κατάσταση του κυρίως χώρου του ΧΥΤΑ»
β) η επίδραση του ΧΥΤΑ στο μικρό φυσικό τοπίο
.

15) Παραβλέπετε και παραλείψατε να αναφέρεται  ότι Η Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (MΟm) βεβαιώνει επίσημα ότι στην περιοχή της Πλαγιάς βρίσκονται 2 καταφύγια-σπηλιές, τα οποία αξιολογήθηκαν ως κατάλληλα για αναπαραγωγή και των ζώων. Μάλιστα επισημαίνει ότι η σημασία του πληθυσμού φωκιών της ευρύτερης περιοχής για το Ανατολικό Αιγαίο επιβάλλει την λήψη μέτρων διαχείρισης που θα εξασφαλίσουν την προστασία και την διατήρηση του είδους και των βιοτόπων του, δίνοντας έμφαση στην προστασία τόσο των χερσαίων βιοτόπων (σπηλιές) όσο και των ιχθυοαποθεμάτων της περιοχής, αλλά και του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος

16) Επικαλείστε την τουριστική ανάπτυξη της βόρειας πλευράς του νησιού την οποία  θέλετε να  προφυλάξετε από τα σκουπίδια της. Σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε πως μόνο ένα μέρος του νησιού μας  θα πρέπει να αναπτυχθεί και το υπόλοιπο να θαφτεί. Δεν είμαστε αυτής της λογικής. Πιστεύουμε στην ομαλή ανάπτυξη που θα  ωφελεί όλους μας. Δεν πιστεύουμε σε γκετοποιημένες περιοχές ούτε θέλουμε στην Ικαρία μας να δημιουργηθούν  Εκάλες  και Περάματα

Ζητάμε Επιστημονική έρευνα  για την λύση του προβλήματος των σκουπιδιών.
(Την Τετάρτη 3 Νοέμβρη εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό συμβούλιο Σάμου η μελέτη που ορίζει την Έξω ή Κοσσοικιάτικη Πλαγιά «ΤΣΑΜΑΝΤΑ»ως τόπο κατασκευής του ΧΥΤΑ. Από τους 21 που αποτελούν το Νομαρχιακό συμβούλιο παρέστησαν οι 13 και υπερψηφίστηκε από μόλις 9 νομαρχιακούς συμβούλους.)

Τέλος, λόγω του ότι όπως φαίνεται δεν  υπάρχει πραγματική αυτοδιοίκηση του τόπου μας παρακαλούμε τους κυρίους υπευθύνους της περιφέρειας  να μας βοηθήσουν να βρούμε μια σωστή λύση για το θέμα των απορριμμάτων που θα σέβεται την φύση . Θεωρούμε εξαρχής λανθασμένο το πολύχρονο ερώτημα:

Πού θα γίνει  ο XYTA; και πιστεύουμε πως το ερώτημα θα έπρεπε να ρωτάει: Πού θα γίνετε η ανακύκλωση των απορριμμάτων;
Τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται είναι χρυσός και όχι πληγή  και επίσης θα μπορούσε να είναι  σημαντικό έσοδο για το νησί μας. Ζητάμε λοιπόν την ανακύκλωσή τους.

Παρακαλούμε τους πολίτες της Ικαρίας τους νέους του συλλόγου να ενημερωθούν επί του θέματος γιατί αφορά όλους μας .

Ικαριώτες κατά του ΧΥΤΑ
http://ikaria-xyta.blogspot.com/

ikariastore banner