Η Χορωδία Καστοριάς στον Άγιο Κήρυκο

Πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου, η χορωδιακή συναυλία του πολιτιστικού συλλόγου Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος».

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς και περίμενε υπομονετικά για να ακούσει παραδοσιακά τραγούδια. Για το σκοπό αυτό είχαν τοποθετηθεί πάγκοι, ενώ είχε στηθεί και η κατάλληλη εξέδρα.

Ο σύλλογος «παραδοσιακής μουσικής & ελληνικών τεχνών Ικαρίας» είχε ανταποκριθεί, πριν καιρό, στο κάλεσμα των Καστοριανών και είχε επισκεφθεί την όμορφη πόλη τους για να παραστεί σε αντίστοιχη εκδήλωση.

Η καριώτικη χορωδία έδωσε το ξεκίνημα με πέντε τραγούδια. Τους συνόδεψε, μεταξύ άλλων, η Σώσα η Πλακίδα με το βιολί της που θεωρείται ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της παράδοσής μας, τόσο για τις γνώσεις της όσο και για τη δημιουργική της πλευρά, την πιο παραγωγική.

Στη συνέχεια πήραν τη θέση τους τα μέλη της καστοριανής χορωδίας φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες. Καταχειροκροτήθηκαν και, όπως είπαν στο χαιρετισμό τους, έμειναν απόλυτα ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία.

 

Γενικότερα, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πλατεία έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Πριν λίγες μέρες, των Αγίων Αναργύρων, έγινε στα Θέρμα η περιφορά της εικόνας, συνοδεία της φιλαρμονικής. Και εκεί η παρουσία του κόσμου ήταν αξιοσημείωτη. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουμε την ευαισθησία και την ευγένεια να ανταμείψουμε, έστω με την παρουσία μας, τον κόπο κάποιων ανθρώπων, συλλόγων ή ομάδων. Έτσι όταν γίνονται εκδηλώσεις σε άλλους χώρους ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται ως οφείλει.

Οι θεατρικές ομάδες, οι χορωδίες, οι μουσικοί, οι κινηματογραφικές λέσχες κ.ά. έχουν πάντοτε ανάγκη από στήριξη, κυρίως ηθική, για να μπορούν να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

Ο άνθρωπος έχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία, άρα για πολιτισμό, και αυτό έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις. Ο Δήμος Ικαρίας δε φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν την άποψη, τουλάχιστον ως προς τη στήριξη του «Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος». Έπεται συνέχεια.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

 

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr