Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη σύσκεψη για το ΦΠΑ

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή του συνόλου των εκλεγμένων εκπροσώπων των νησιωτών του Αιγαίου, των βουλευτών (απουσίαζε η κ. Ελπίδα Τσουρή λόγω ασθένειας η οποία εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη της και ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης), των δημάρχων, των Επιμελητηρίων και των συνδικαλιστικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, η σύσκεψη για το συντονισμό δράσης απέναντι στην ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν για μία ακόμη φορά ομόφωνα, ενιαία και αποφασιστικά την αντίθεση και αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά μας, δημοσιεύοντας μετά το πέρας της σύσκεψης ένα σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που θα παραδοθεί στην Κυβέρνηση.

Παράλληλα μετά τη διεξοδική συζήτηση που προηγήθηκε, υπογραμμίστηκε πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μία συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση» που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον τονίστηκε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα μικρά νησιά, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως προνόμια και ανακοίνωσαν μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων που σαν στόχο θα έχουν τη διασφάλισή τους. Όπως:

- Η σύσταση συντονιστικής επιτροπής, η οποία από την ερχόμενη Δευτέρα είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιήσει επαφές για το θέμα, με τους αρχηγούς των κομμάτων.  
- Η ολοκλήρωση μελέτης (η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη), η οποία θα καταγράψει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα νησιά μας, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη, οι φορείς του Αιγαίου αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμείνει τελικώς στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κοινό μέτωπο, δείχνοντας με κάθε τρόπο πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μία τέτοια καταστροφική από κάθε άποψη για τα νησιά μας, εξέλιξη.

Το ψήφισμα που σχεδιάστηκε κατά τη σύσκεψη, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες δράσεις των φορέων του Αιγαίου για το μείζον ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, θα προωθηθούν προς ενημέρωση και των Ευρωβουλευτών.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συντάχθηκε χθες, θα αναρτάται από σήμερα στις ιστοσελίδες και θα προωθηθεί στα τοπικά μέσα του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για να έχουν πρόσβαση οι τοπικοί φορείς και να επισημάνουν τις απόψεις τους. 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε:
«Είναι σαφές πως οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά μας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως μία χαριστική φορολογική ρύθμιση και να ταυτίζονται με τις «προνομιακές ρυθμίσεις» που πρέπει να καταργηθούν, όπως υπονοείται στο κείμενο του νέου μνημονίου. Επειδή διαβλέπουμε πως η πολύ δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο νησιώτης πολίτης στη χώρα, λησμονείται ξαφνικά από κάποιους στη χώρα μας και τίθεται προφανέστατα υπό αμφισβήτηση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, εμείς δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο ετούτο το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος. Είμαι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στη σύσκεψη και την ευαισθητοποίηση όλων μας στο θέμα και ευελπιστώ πως ο αγώνας αυτός που ξεκινά, θα είναι μία απόδειξη αισιοδοξίας ότι δε θα ισοπεδωθούν όλα, από τις πιέσεις εκείνων που αντιμετωπίζουν τη χώρα μας μόνο με αριθμούς.».

ikariastore banner