Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγ.Κηρύκου & ένας Ικαριώτης βραβευμένος...στο Φεστιβάλ Δράμας

Φωτογραφίες: 1. Το ikariamag 21-25/9 βρέθηκε στο 34ο Φεστιβάλ ταινιών Δράμας. Καθημερινά "ρουφούσαμε" 16 ταινίες μέσα σε 5 ώρες! 2. O κινηματογράφος "Ολύμπια" που φιλοξένησε το διεθνές και το ελληνικό μέρος του διαγωνισμού. 3.Παρακολουθήσαμε την ημερίδα "Μικρό βιο". 4. Η ώρα του χειροκροτήματος προς δημιουργούς, οργανωτές της απονομής των βραβείων. 5. Ο σκηνοθέτης Τερρυ Γκίλιαμ στην παραλαβή του βραβείου του.

Η κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Κηρύκου για 4 ημέρες και 4 νύχτες (21-25/9) βρέθηκε στο 34ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, φιλοξενούμενη ως μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Για τους λάτρεις της σκοτεινής αίθουσας, των ταινιών, των κινουμένων σχεδίων, για τους ωτακουστές των διαλόγων τέχνης, κυρίως στην εποχή μας … ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Παρακολουθήσαμε 42 ταινίες μικρού μήκους με πλούσια θεματολογία και εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίπεδο. Την Παρασκευή 23/9 παρακολουθήσαμε την ημερίδα «μικρό-βιο» (έξυπνος τίτλος), μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών η οποία θεωρεί ότι η μικρού μήκους ταινία αποτελεί αυτόνομο κινηματογραφικό είδος αλλά και φυτώριο νέων κινηματογραφικών δυνάμεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κινηματογράφου και του πολιτισμού συνολικότερα.

Εκεί ακούστηκαν από φορείς και δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, απόψεις – ανησυχίες – προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της παραγωγής (με μεγάλη χαρά επισημάνθηκε η μεγάλη παρουσία μικρών παραγωγών), διανομής (μεγάλο πρόβλημα), της εκφραστικής αυτονομίας αλλά και για την ανυπαρξία χρηματοδότησης, την απουσία του κράτους. (Ποιο κράτος; Ποιο Υπουργείο Πολιτισμού; Ποιος Πολιτισμός;).

Ο δήμος της Δράμας, η ΕΡΤ, οι κάτοικοι αυτής της πόλης (που βιώνει την κρίση εδώ και μια 10ετία) στηρίζουν το φεστιβάλ εδώ και 34 χρόνια. Μάλιστα πριν από 17 χρόνια ανέβηκαν σκαλί με την εκκίνηση και του διεθνούς μέρους του φεστιβάλ.   Πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε και το Ψηφιακό Φεστιβάλ (φτάσαμε ήδη στο 5thdigi2011) ενώ φέτος έγινε και 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο "Ένας Πλανήτης - Μια Ευκαιρία". Αυτά στην Δράμα όπου οι παλιότεροι επισκέπτες παραδέχονται ότι και φέτος το φεστιβάλ ανέβασε τον πήχη.

Στην Ικαρία, εδώ και 5 χρόνια, η Κινηματογραφική Λέσχη φιλοξενεί τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ κάθε Σεπτέμβρη  και θα εξακολουθεί να το κάνει ελπίζοντας ότι ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος θα συνεχίσει να υπάρχει και ότι σύντομα θα έχουμε μια ανάλογη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γα τους χειμώνες.

Φέτος η ΟΚΛΕ (τα παρόντα στο Φεστιβάλ μέλη της) βράβευσε μετά από ψηφοφορία την καλύτερη ταινία η οποία δόθηκε στο «Τζαφάρ» της Νάνσυ Σπετσιώτη, μια ταινία που διάρκειας 3 λεπτών!!

Και για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο…
1ο Βραβείο Μυθοπλασίας δόθηκε στην ταινία «Πίστομα», του Γιώργου Φουρτούνη του οποίου η μητέρα είναι το γένος Μαματά από τον Αγ. Κήρυκο (άμα δεν παινέψεις και το νησί σου θα σηκωθεί να φύγει).

Στο συνοδευτικό αρχείο μπορείτε να δείτε επιγραμματικά τις βραβεύσεις του φετινού φεστιβάλ.

ikariamag

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner