Διαμαρτυρία για την έλλειψη γιατρών στα Αγροτικά Ιατρεία της ΔΕ Ραχών

Την Παρασκευή 2/11 στις 11.30 το πρωί κάτοικοι της δημοτικής Ενότητας Ραχών, ο αντιδήμαρχος Ραχών Α. Καρίμαλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Κόχιλας (Παν.Ε.) και Η. Γαγλίας (ΑΣΠΙ κατέθεσε υπόμνημα) κατέθεσαν εγγράφως την διαμαρτυρία τους στην υποδιοικήτρια (απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους) του Νοσοκομείου Ικαρίας με αποδέκτες το υπουργείο Υγείας, την ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τον βουλευτή Σάμου.

Στο κείμενο αυτό οι κάτοικοι 18 χωριών (2500 κάτοικοι περίπου) καθώς και οι μαθητές των 6 σχολειών της περιοχής διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη και την απαξίωση των Αγροτικών Ιατρείων από το κράτος. Επισημαίνουν ότι το Αγροτικό Ιατρείο Ραχών έχει να λειτουργήσει με μόνιμο αγροτικό γιατρό 3 μήνες, του Καρκιναγρίου 20 μέρες. Με δεδομένα τις μεγάλες αποστάσεις από το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και το Νοσοκομείο και τα ανεπαρκή ως προς τον αριθμό ασθενοφόρα, το πρόβλημα διογκώνεται.

Για αυτούς τους λόγους απαιτούν την άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και καταλήγουν «αγωνιζόμαστε για: αξιοπρεπείς, επαρκείς, ασφαλείς, δωρεάν-δημόσιες παροχές υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου».

Το υπόμνημα – διαμαρτυρία της ΑΣΠΙ
Αναφέρεται στην κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της βόρειας και δυτικής Ικαρίας η οποία είναι προβληματική και η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στα χωριά της περιοχής σχεδόν. μηδενική (είχε καταθέσει και ερώτημα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) και καταλήγει με τα παρακάτω αιτήματα:
1.Την άμεση τοποθέτηση ιατρικού προσωπικού στα παραπάνω Ιατρεία.
2. Την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε  η αντικατάσταση του αγροτικού γιατρού στα μικρά Ιατρεία να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου.
2. Τη στελέχωση του Κ.Υ. Ευδήλου με ιατρικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα της εσωτερικής υπηρεσίας.
3. Το Αγροτικό Ιατρείο Ραχών να αναβαθμιστεί σε Πολυδύναμο Ιατρείο, απόφαση που έχει ληφθεί από προηγούμενο Υπουργό Υγείας πριν από μερικά χρόνια και μένει  μέχρι σήμερα ανεφάρμοστη. Άλλωστε το Ιατρείο αυτό λειτούργησε ως Πολυδύναμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του  90.
4. Την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και αναλώσιμων, ώστε να λειτουργούν οι Μονάδες Υγείας χωρίς προβλήματα.

ikariamag