ΔΕΙΤΕ: Την εκπομπή «Αλάτι της Γης» με το Ικαριώτικο Γλέντι

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 και ώρα 1-3 μ.μ. μας προσκάλεσε  σ' ένα μουσικό ταξίδι στην Ικαρία, αναζητώντας το «μυστικό» της ...μακροζωίας των κατοίκων του νησιού!

Η Ικαρία, στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Μικρά Ασία και Κυκλάδες, Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, συνταιριάζει στοιχεία απ' αυτές τις περιοχές σε ένα ξεχωριστό τοπικό ιδίωμα, μια δυναμική και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων δυο δεξιοτέχνες Ικαριώτες μουσικούς: τον Νίκο Φάκαρο με το βιολί του και τον Ηλία Μαυρίκη με το λαγούτο του. Μιλούν για την τοπική παράδοση, για τους παλιούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και παίζουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια που δείχνουν τις διαφορετικές επιρροές στη μουσική του νησιού.

Στο δεύτερο μέρος, η παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια, με μια πρόσκληση σ' ένα δυναμικό καριώτικο γλέντι. Στην ομάδα έρχονται να προστεθούν η Ρίτσα Ποζιού με το τραγούδι, ο Παναγιώτης Βέργος με το σαντούρι του και ο Γιάννης Πολίτης με την τσαμπούνα, καθώς και μέλη του δραστήριου Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» με την επιμέλεια του Βασίλη Μεσσαριτάκη.

Στο χορευτικό γλέντι κυριαρχεί ο περίφημος ικαριώτικος χορός και παρουσιάζονται οι διαφορετικές τοπικές του παραλλαγές (τσαμούρικος, συμπεθέρα, περαμαρίτικος, ραχιώτικος). Ακολουθούν οι υπόλοιποι χοροί που δίνουν τον τόνο στα ονομαστά καριώτικα πανηγύρια: συρτός και μπάλος, καρσιλαμάς και ζεϊμπέκικος, σούστα αλλά και δυτικοί «αγκαλιαστοί» χοροί, όπως το λαϊκό βαλς, το ταγκό και το ...φοξ ανγκλέ! Ξεχωριστή νότα δίνουν και οι τοπικοί μιμικοί χοροί «τράτα» και «σκάντζα ντάμα», καθώς και το «πιπέρι» που κλείνει μέσα στη γενική ευθυμία το καριώτικο γλέντι.

Για την ιστορία του νησιού μιλάει ο φιλόλογος Σήφης Στενός, για τους χορούς ο Βασίλης Μεσσαριτάκης, για τη μακροζωία των κατοίκων η Αργυρώ Πουργέζη και για τις δραστηριότητες του Συλλόγου ο πρόεδρος Γιώργος Φωκιανός και η Αναστασία Δεμερτζή. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική γαστρονομία, μέσα από φαγητά και γλυκά που ετοίμασε το «Ζεύκιν» και παρουσιάζει ο Μάριος Καλαμπόγιας.

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ικαρίας (17 Ιουλίου 1912).

Ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης», με τη δύναμη και τη γοητεία της καριώτικης μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με την εμπειρία του τοπικού λαϊκού γλεντιού και την υπόσχεση για αντάμωμα στα καλοκαιρινά πανηγύρια!

ikariastore banner