Δώδεκα νέα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου.

Η διοίκηση του Δήμου Ικαρίας πρωτοστατώντας στην υπεράσπιση της περιουσίας του δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι (ΛΑΣ & ΑΣΠΙ), εκλεγμένοι (ΛΑΣ) στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων (Περδικιού – Αγιου Κηρύκου - Καραβοσταμου) και κάτοικοι από διάφορες περιοχές του νησιού, βρεθήκαν στην περιοχή Φυρην Ασπα της δημοτικής ενότητας Αγίου Κηρύκου Ικαρίας για να εμποδίσουν την είσοδο στην συγκεκριμένη δημοτική έκταση του συνεργείου που έχει εντολή να ξεκινήσει τις εργασίες των γεωτεχνικών μελετών προς όφελος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Εδώ στην Ικαρία όλοι γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ότι δεν υπάρχει κρατική (δημόσια) γη, αλλά μόνο ιδιωτικές και κοινοτικές (σήμερα δημοτικές) εκτάσεις. Αυτό είχε κατοχυρωθεί από την εποχή της τουρκοκρατίας, μετά από επίμονους και πολύχρονους αγώνες των προγόνων μας να κερδίσουν και να διατηρήσουν τα λεγόμενα «προνόμια», ανάμεσα στα οποία ήταν η διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ικαριώτικης γης.

Σε απάντηση δημοσιευμάτων αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογραφικού ιστού στη θέση Περδίκι Αγίου Κηρύκου της Ικαρίας, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ επισημαίνει ότι διαθέτει όλες τις νόμιμες, διοικητικές άδειες και πράξεις των αρμόδιων οργάνων της Διοίκησης, οι οποίες της επιτρέπουν τη σχετική διενέργεια εργασιών .

Προ ημερών λάβαμε τυχαία γνώση της εγκατάστασης δύο ιστών καταμέτρησης ανέμου που τοποθετήθηκαν σε δημοτική έκταση στη θέση «Φυρινάσπα» της Τοπικής Κοινότητας Περδικίου της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κηρύκου του Δήμου Ικαρίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο μηνός Ιουνίου 2016. Κατόπιν αναζήτησης πληροφοριών μάθαμε ότι η εγκατάσταση έγινε από την εταιρία σας.

Τα δάση της Ικαρίας, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, δε διεκδικήθηκαν ποτέ από το δημόσιο, από την απελευθέρωση και μετά, αλλά ονομάστηκαν διακατεχόμενα, λόγω ακριβώς αυτών των συνθηκών. Διακατεχόμενα όμως μεταξύ των Δήμων και των κατοίκων και όχι του δημοσίου. Κι αυτό γιατί οι Δήμοι από αμέλεια δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να χαρακτηριστούν, όπως είχαν το δικαίωμα, σε δημοτικά. Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Αγίου Κηρύκου που από το 1956 έσπευσε να τα κατοχυρώσει. Έχοντας λοιπόν αυτό το προηγούμενο, μπορεί συνολικά σήμερα ο Δήμος Ικαρίας να αποκτήσει την κυριότητα τους.

Μετά από το έντονο πάθος και τον ερωτισμό που προκάλεσαν οι προεκλογικοί καυγάδες για τις ανεμογεννήτριες, ήταν φυσικό λόγω αλλαγής στην Δημοτική Ηγεσία, να μείνει το θέμα σε αφάνεια αυτούς τους μήνες, περιμένοντας την ανάληψη των καθηκόντων των «Καινούργιων» Αρχόντων του Δήμου.

Η δήθεν καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την δημοσίευση σε ιστοσελίδα συμφωνητικού μίσθωσης ιδιώτη προς την εταιρία «Ίκαρος Άνεμος ΑΕ» είναι υποκριτική και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τους. Για άλλη μια φορά θυμίζουμε στον Ικαριακό λαό ότι οι τρεις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν εναντιώθηκαν, όπως όφειλαν και δικαιούνταν με βάση τη κείμενη νομοθεσία, κατά της άδειας παραγωγής και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010, παρότι η αίτηση της εταιρίας είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδες και είχε κοινοποιηθεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας καταγγέλλει στον Ικαριώτικο λαό τη στάση της δημοτικής αρχής σχετικά με την εγκατάσταση του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην Ικαρία.

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθεί με βήμα ταχύ την παραπέρα ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη σημαντικού δημόσιου περιουσιακού στοιχείου.

Σελίδες

ikariastore banner