Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «Κατασκευή & Λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας»

Στις 28 Ιουλίου από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στάλθηκε στο δήμο Ικαρίας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε άλλες 15 υπηρεσίες η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) για το έργο «Κατασκευή & Λειτουργία του κεντρικού Χ.Υ.Τ.Α / Χ.Υ.Τ.Υ. νήσου Ικαρίας» και την βελτίωση της οδού πρόσβασης, στην θέση Πλαγιά/Κοσσοικιώτικη Πλαγιά της Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου του δήμου Ικαρίας της Π.Ε. Ικαρίας Νομού Σάμου. Πρόκειται για 21 σελίδες που πρέπει να διαβάσουμε όλοι μας.

Διαβάστε την ΕΔΩ.

 

Εμείς θα σταθούμε περισσότερο στο σημείο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, εδώ έχουμε μια διαφορά όπως βλέπετε, το ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων το ΧΥΤΥ σημαίνει Χώρος Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων! Θέλουμε  ΧΥΤΥ!  Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και οργανωμένα. Μπορούμε; Θέλουμε; Έχουμε υποχρέωση και μπορούμε, σαν κάτοικοι αυτού του τόπου, να τον έχουμε καθαρό, να τον διατηρούμε καθαρό και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για την καθαριότητα του, για την καθαριότητα μας, και σε απόλυτη συνεργασία (ακόμα και με πιέσεις, πρωτοβουλίες) με τον δήμο μας να απαιτούμαι την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών μας από την μια άκρη της Ικαρίας ως την άλλη, που σημαίνει :

1ον Α ν α κ ύ κ λ ω ση  στην π η γ ή (από το σπίτι μας) Με την ανακύκλωση συσκευασιών συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σ' ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Οι άδειες συσκευασίες με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη, από την οποία κατασκευάζονται πλαστικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Γιατί ό,τι πετάμε, δεν είναι σκουπίδι ! Ας ανακυκλώσουμε λοιπόν:
• Συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. αναψυκτικά, μπύρες, κ.α.
• χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, γάλατα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κ.α.
• Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, κ.α.
Η ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι πράξη ευθύνης για όλους! Ας την στηρίξουμε, γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Είναι αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας! Στην Ικαρία υπάρχουν οι κάδοι για τα τρία προαναφερόμενα υλικά (όχι σε όλους τους οικισμούς) όπου θα πρέπει να τους «τροφοδοτούμε» μόνο με άδειες και καθαρές συσκευασίες, χωρίς υπολείμματα.

2ον Κ ο μ π ο σ τ ο π ο ί η σ η όπου πολύ απλά, είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου. Είναι δύσκολο; Όχι ε; θα επανέρθουμε!

ikariamag