Μυστακίδης–Βούλγαρης–Πάππος σε ατμοσφαιρική συναυλία στον Άι-Γιάννη Ικαρίας.Παρών ο Capossela

Παρουσίαση: ikariamag.gr

Το μέρος που βρίσκεται ο αϊ-Γιάννης έχει μια ξεχωριστή αύρα και η ίδια η εκκλησία ήταν η μητρόπολη της περιοχής πριν αναπτυχθεί ο οικιστικός πυρήνας του Χριστού Ραχών (φωτό 2-3).

Αυτός ο χώρος επιλέχτηκε για το πενθήμερο μουσικό σεμινάριο (ρεμπέτικη κιθάρα, ούτι, μπουζούκι) από τους διοργανωτές της Κίνησης Πολιτών Ραχών για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα από τους τρεις μετρ του είδους, Μυστακίδη, Βούλγαρη και Πάππο). Η εικόνα και οι ήχοι, κατεβαίνοντας τα σκαλιά για τον προαύλιο χώρο, ήταν μαγευτικοί. Οργανοπαίχτες – μαθητές σκόρπιοι γύρω από την εκκλησία, σκυμμένοι πάνω από το όργανό τους. Καθισμένοι στις πεζούλες πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα με νότες και μελωδίες. Όλοι τους αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι στις γνώσεις και στο μεράκι που οι τρεις δάσκαλοι τους πρόσφεραν απλόχερα. Θα επανέλθουμε όμως στα σεμινάρια με επόμενο άρθρο.

Ανάμεσα στους θεατές της συναυλίας βρέθηκε ο Vinicio Capossela (φωτό 4), γνωστός Ιταλός τραγουδοποιός και ένα από τα αγαπημένα ονόματα των τσαρτς της world σκηνής. Ασχολείται με το ρεμπέτικο και πρόσφατα κυκλοφόρησε το δίσκο Rebetiko gymnastas (γύμνασμα στο ρεμπέτικο) που ηχογραφήθηκε στο ιστορικό στούντιο Sierra της Αθήνας με τη συνοδεία - συμμετοχή μερικών εκ των καλύτερων μουσικών του ρεμπέτικου. Μεταξύ αυτών ο Χατζηιορδάνου στη φυσαρμόνικα, ο Μασσαλάς στον μπαγλαμά, ο Γανιάρης στα κρουστά και ο Πάππος στο μπουζούκι. Στη νέα του δουλειά στο δικό μας ρεμπέτικο «κλέβει» τον ήχο, το ύφος αλλά και συγκεκριμένα τραγούδια, τα οποία αποδίδει στα ιταλικά.

Λίγες μέρες πριν, είχε τραγουδήσει στο Ηρώδειο, στη συναυλία – αφιέρωμα στο Βαμβακάρη και βρέθηκε στην Ικαρία ακολουθώντας το συνάδελφό του και φίλο Μανώλη Πάππο. Πραγματοποιεί ένα ντοκιμαντέρ για το ρεμπέτικο και εκτός της μαγνητοσκόπησης και της φωτογράφησης, πήρε συνέντευξη από τους άλλους δύο μουσικούς.

Η συναυλία του Σαββάτου (φωτό 1) ήταν κάτι το ανεπανάληπτο από δεξιοτεχνία και από συναίσθημα. Γενικά η συμμετοχή, η προσέλευση και τέλος η αδιαμφισβήτητη επιτυχία έσπρωξε τους διοργανωτές να σχεδιάζουν τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, για το επόμενο καλοκαίρι, με περισσότερα όργανα.

Στο νησί, κάπου τριγύρω, κάτι αρχίζει να κινείται…

ikariamag.gr|η Ικαρία… αλλιώς!

ikariastore banner