Ζωές… μέσω Skype

Αρχικά, ξεκίνησε ως εφαρμογή, ιδανική για δωρεάν επικοινωνία όχι μόνο με όσους ζουν μακριά μας αλλά και με όσους ζουν κοντά μας και δεν περισσεύουν τα χρήματα για κλήσεις σε κινητά.

Ξεκίνησες έχοντας καταχωρημένες επαφές που μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.  Και συνειδητοποιείς ότι όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο αυξάνονται οι επαφές σου.  Κυρίως όσων έφυγαν για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Αφού πρώτα έχεις σταματήσει να μετράς τις φορές που παρευρέθηκες στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσεις κάποιον αγαπημένο και να πεις καλό ταξίδι, συνδέεσαι όποτε προλαβαίνεις στο Skype περιμένοντας κάποιοι από αυτούς τους αγαπημένους να είναι on line μπας και θυμηθείς τη φωνή τους, και εφόσον αυτοί οι αγαπημένοι δεν βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη που συνεπάγεται ολίγον κακή σύνδεση, μήπως και δεις όσο το δυνατόν καθαρότερα τα πρόσωπά τους.  Να μην τους ξεχάσεις και να μην σε ξεχάσουν.

Ειδικά στις περιπτώσεις που η διαφορά ώρας χτυπά εννιάωρο και πάνω, τότε οι συνομιλίες γίνονται όλο και πιο σπάνιες, όλο και πιο δύσκολες στο συντονισμό.  Θα μου πείτε, στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε την επικοινωνία αν υπάρχει αληθινή θέληση.  Όπως επίσης ότι η μετανάστευση πάντα υπήρχε και θα υπάρχει και ευτυχώς που η τεχνολογία έκανε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γρήγορη και άμεση. Εξυπακούεται. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι αραιώνουμε.. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όλο και λιγότερα μέλη αριθμούν οι παρέες μας, η οικογένειά μας.

Και όταν συνδέεσαι στο μαγικό Skype, έρχονται και οι προτάσεις από όσους είναι ευχαριστημένοι με την καινούρια ζωή στο εξωτερικό. «Μάζεψέ τα κι έλα» σου λένε, «Γιατί κάθεσαι ακόμη εκεί, τί άλλο περιμένεις;». Χαίρεσαι αληθινά για όσους τα κατάφεραν. Κι εκεί τα συναισθήματα γίνονται πλυντήριο.. Να πάρω τις βαλίτσες και να φύγω μια και καλή κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, να μείνω, να πάω απλά να τους δω αλλά δεν υπάρχουν χρήματα και πού να τρέχω τώρα, ίσως έρθουν το καλοκαίρι για διακοπές. Σου λείπουν και θα ήθελες να είναι κοντά σου, τους λείπεις και θα ήθελαν να είσαι κοντά τους. Τόσο απλά, χωρίς άλλα κουράγια για κοινωνικοπολιτικές αναλύσεις.

Η απάντηση για τον καθένα όσον αφορά τη ζωή κάπου αλλού είναι ξεχωριστή και η απόφαση για μια μεγάλη αλλαγή, που ίσως υπό άλλες συνθήκες να μην τη σκεφτόσουν καν, αποτελεί προσωπική υπόθεση.  Καλό ταξίδι λοιπόν και θα τα πούμε στο Skype. Αν συντονίσουμε τα ωράριά μας.

Ιωάννα Μπαλάφα
ioanna.balafa@gmail.com

Δείτε σχετικά τις ελεύθερες πτήσεις από τη θεματική Αυτοί που φεύγουν.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.