Θα τα λέμε στο skype

Δεν αμφιβάλλω, οι αποχωρισμοί είναι δύσκολο πράγμα. Ποτέ μου δεν πρόκειται να τους συνηθίσω όσες φορές και αν χρειαστεί να πω αντίο. Ωστόσο, όσο δύσκολο και ψυχοφθόρο αν είναι, βρίσκω κάτι άκρως γοητευτικό όταν έρχεται αυτή η στιγμή.

Κοιτάς τις βαλίτσες σου στο check in και νιώθεις καλά που κατάφερες και χώρεσες μέσα τους ένα σπίτι και μία ζωή. Νιώθεις τυχερός που ακόμα δεν σου ζυγίζουν τις χειραποσκευές γιατί τότε δεν το γλίτωνες το πρόστιμο... Είσαι βέβαιος ότι κάτι έχεις αφήσει πίσω αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς τι είναι αυτό. Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό αλλά και πάλι τα βάζεις με τον εαυτό σου που άφησες το πακετάρισμα την τελευταία στιγμή και τώρα είσαι άυπνος.

Προσπαθείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα βλέποντας τους δικούς σου να λυγάνε. Ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα θα «σπάσεις» κι εσύ, ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει να εκλογικεύσεις το συναίσθημα χρησιμοποιώντας τα γνωστά λόγια για να ελαφρύνουμε τον πόνο του αποχωρισμού, «Δεν θα χαθούμε», «Θα μιλάμε συχνά», «Θα τα λέμε στο skype και θα βλεπόμαστε κι όλας».

Λόγια και θυμίζουν τις υποσχέσεις του καλοκαιριού, όταν όλοι οι φίλοι λέγαμε ότι θα βρισκόμαστε και στην Αθήνα. Και όλοι απαντούσαμε, κοιτώντας κατάματα τον άλλο, με ένα μεγαλοπρεπές «Εννοείται!» για να ενισχύσουμε έτσι την υπόσχεση. Τελικά συνήθως χανόμασταν για ένα χειμώνα αλλά είχαμε πολλά να πούμε το καλοκαίρι.

Κάπως έτσι είναι και το skype. Μία ειλικρινής υπόσχεση που δίνουμε λίγο πριν πάρουμε τον δρόμο μας, όσο μακριά κι αν μας βγάλει. Μία υπόσχεση που τελικά ίσως και να μην τηρήσουμε ακόμα και όταν θα βλέπουμε το πράσινο φωτάκι του online δίπλα στη φωτογραφία της επαφής μας.

Αυτές τις μέρες ακούω όλο και πιο συχνά από τους φίλους μου ότι «... ρε παιδάκι μου, αφού αγαπιόμαστε, δε θα χαθούμε» και ότι «...θα μιλάμε όσο πιο συχνά γίνεται». Τους ευχαριστώ για την αγάπη τους και την υποστήριξή τους. Αυτό ακριβώς χρειάζομαι να ακούσω τώρα, ακόμα και αν θυμίζει άλλη μία υπόσχεση καλοκαιριού.

Την ώρα που θα διαβάζεις αυτές τις γραμμές, εγώ πετάω για Κουβέιτ. Πτήση EY98 με ενδιάμεση στάση στο Αμπου Ντάμπι. Επιστροφή: Άγνωστο.

Σταύρος Παπακωνσταντινίδης
stapap@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Σταύρου Παπακωνσταντινίδη.

ikariastore banner