Ξημερώνοντας στο Μαγικό Δάσος του Ράντη στην Ικαρία

Ξημέρωμα. Ο ήλιος ψηλώνει από τους Φούρνους, ξεπερνάει τον ορεινό όγκο της  Πούντας και τρυπώνει στο δάσος του Ράντη.

Ο περίπατος είχε ως προορισμό το δάσος του Ράντη. Ένας μοναδικός τόπος, ο πιο μαγευτικός στην Ικαρία, που δεν είναι ποτέ αρκετός να χορτάσει τα μάτια. Επιδιώκουμε συχνά να βρισκόμαστε εκεί που οι αισθήσεις τσιτώνουν και η ψυχή γαληνεύει.  Αφετηρία μέσα στην άγρια νύχτα, ώστε μόλις αρχίζει να χαράζει και να διακρίνεται το μονοπάτι, να ξεκινήσουμε περπάτημα. Πάντα με την ίδια σκέψη, ας πάρουμε άλλη μια γερή δόση από αυτήν την ομορφιά και μερικές δεκάδες φωτογραφίες που θα αποτελέσουν τη χειροπιαστή ανάμνηση και τα πειστήρια της ύπαρξής του όταν πια δε θα υπάρχει.

Αμέτρητο μελάνι έχει χυθεί για το Ράντη. Στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ίσως να μη χρειάζεται να γίνει. Οι Καριώτες που το περπατούν και το χαίρονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα...

Tην Παρασκευή 21 Μαρτίου προέκυψε μια ευχάριστη έκπληξη. Εκδόθηκε δελτίου τύπου της Περιφέρειας Β.Α. όπου ανακοινώνει πως το δάσος μας θεωρείται πλέον διατηρητέο μνημείο της φύσης. Από ποιον; Απο εμάς; Θα μείνουμε πάλι στα χαρτιά;

Ας συνεχίσουμε όμως τη βόλτα μας...

Ενώ ο ήλιος ψηλώνει από τους Φούρνους, καθόμαστε κάτω από τους άριους. Δέντρα ηλικίας 5 αιώνων στέκονται αγέρωχα. Οι σκιές τους είναι τρομακτικές στο ημίφως αλλά εμείς περιμένουμε την αποκάλυψη. Ο φωτεινός δίσκος ψηλώνει κι άλλο, ξεπερνάει την Πούντα και κάνει τον Ράντη παραμυθένιο. Οι ακτίνες του προσπαθούν να τρυπώσουν ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, η πρωινή υγρασία αρχίζει να εξατμίζεται κι είμαστε σίγουροι πως δίπλα, στο ρέμα, ακούσαμε μια καλομοίρα να τρέχει αέρινη να κρυφτεί.

Μία μόνο ευχή, να επιδείξουμε την απαραίτητη θέληση και ικανότητα γι αυτό, το επισήμως πλέον,  μνημείο μας, ώστε να αναδειχθεί όπως του αξίζει.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook