Ο περίπατος είχε ως προορισμό το δάσος του Ράντη. Ένας μοναδικός τόπος, ο πιο μαγευτικός στην Ικαρία, που δεν είναι ποτέ αρκετός να χορτάσει τα μάτια. Επιδιώκουμε συχνά να βρισκόμαστε εκεί που οι αισθήσεις τσιτώνουν και η ψυχή γαληνεύει.

Την Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014, Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, υπεγράφη από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η Απόφαση που κηρύσσει ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» το Δημόσιο «Δάσος του Ράντη», που βρίσκεται στην κεντρική ορεινή Ικαρία, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 25/ 2 το προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας με τις παρακάτω αποφάσεις: 1. Ορισμός δημοτικών συμβούλων στις Επιτροπές του Δήμου για το έτος 2013. Έγινε με κλήρωση όπου νωρίτερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λα.Σ ζήτησαν να εξαιρεθούν κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό.

Η Ικαρία είναι ένα νησί με ξεχωριστή οικολογική σημασία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, στην Ικαρία εντοπίζονται 13 ελληνικά και 29 αιγαιακά ενδημικά είδη χλωρίδας, εκ των οποίων τα 15 είναι ενδημικά.

Σε έγγραφη καταγγελία εναντίον της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προχώρησε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για τις πολύχρονες παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας στο νησί της Ικαρίας.

Με εξαφάνιση απειλείται ένα από τα πιο σπάνια νησιωτικά δρυοδάση της Ευρώπης στην ορεινή Ικαρία, λόγω της παράνομης υλοτομίας και της υπερβόσκησης. Το αρχαίο δρυόδασος του Ράντη έχει έκταση 16.000 στρέμματα και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Το κυρίαρχο είδος του δάσους είναι η αειθαλής βαλανιδιά Αριά, που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα.

Με ανακοίνωση του Αρχιπέλαγος Αιγαίου επισημαίνει την ανεξήγητη καθυστέρηση για την Ίδρυση ΚΑΖ στο Δάσος του Ράντη από τη Δ/νση Δασών Σάμου.

Το τελευταίο δρυοδάσος Αριάς του Αιγαίου απειλείται από την εγκληματική αδιαφορία τοπικής αυτοδιοίκησης και δασικών υπηρεσιών.

Ένα έτος εξελίξεων στις προσπάθειες του Αρχιπελάγους για την ίδρυση ΚΑΖ (Καταφυγίου Άγριας Ζωής) στο Δάσος του Ράντη

Κύρια ερευνητική δράση του Κέντρου Περιβαλλοντικής και Αγρονομικής Έρευνας του Αρχιπελάγους για το έτος 2010 ήταν η ψηφιακή χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής του Δάσους του Ράντη στο νησί της Ικαρίας.

Σελίδες

ikariastore banner