Βρυξέλλες: πώς η Ικαρία συμμετείχε σε μια συζήτηση για την κατάσταση του ελληνικού Συστήματος Υγείας

Σιγά-σιγά η Ικαρία γίνεται ένας πολύ γνωστός, πολύ συγκεκριμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πλατφόρμα των Βρυξελλών.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οργανώθηκε και έλαβε χώρα μια συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας σε περίοδο κρίσης με την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φίλοι και Υποστηρικτές του Ελληνικού» - ενός γερμανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού (ΜΚΟ), ο οποίος συλλέγει χρήματα και ιατρικές συσκευές που στέλνονται στην Ελλάδα, προκειμένου να στηριχθεί το έργο των πολλών εθελοντών των κοινωνικών κλινικών - και στις μέρες μας, επίσης, των δημοσίων νοσοκομείων.  



Οργανώθηκε λοιπόν μια συζήτηση στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί το ευρωπαϊκό κοινό σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Η ένωση αυτή μόλις άνοιξε ένα υποκατάστημα στις Βρυξέλλες, το οποίο συντονίζεται από την Birgit Urban, η οποία είναι επίσης γνωστή στην Ικαρία επειδή είναι μέρος της ομάδας που έχει οργανώσει τις «Ικαριώτικες μέρες" στις Βρυξέλλες το 2015.

Ο Δρ. Γιώργος Βήχας, ένας από τους ιδρυτές της «Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού», καθώς και ο Ηλίας Τσολακίδης, ένας άλλος ιδρυτής μιας άλλης κοινωνικής κλινικής στην Κατερίνη ήταν παρόντες για να εξηγήσουν τις επιπτώσεις της τρέχουσας πολιτικής λιτότητας σχετικά με την ιατρική περίθαλψη της ελληνικής κοινωνίας και των προσφύγων.

Πώς λοιπόν η Ικαρία μπαίνει στο παιχνίδι; Είναι απλό: η ταινία «Ικαρία», σε σκηνοθεσία Arnaud Gaillard, κάνει λόγο για τη δύσκολη κατάσταση του νοσοκομείου στο απομακρυσμένο νησί. Καθώς αυτή η ταινία δείχνει την καθημερινή πάλη των γιατρών για να εξασφαλιστεί όχι μόνο μια καλή θεραπεία των ασθενών στο νησί της Ικαρίας, αλλά και τον αγώνα με τις αρχές προκειμένου να διατηρήσουν το νοσοκομείο του νησιού, η ταινία είχε δώσει πολλή "τροφή για σκέψη" για τη συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την είσοδο του Δρ. Γιώργου Βήχα και του Ηλία Τσολακίδη, αναπτύχθηκε μια πολύ ζωντανή συζήτηση, η οποία οδήγησε στο αποτέλεσμα, ότι το πολιτικό κατεστημένο πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση του ελληνικού συστήματος υγείας, που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού. Επιπλέον, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα τροποποιημένο σύστημα, που θα λάβει υπόψη την εμπειρία των κοινωνικών κλινικών σχετικά με την αυτο-διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και ένα διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης.

Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώθηκε επίσης, ότι σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες στέκονται όρθιοι και γίνονται όλο και πιο ενεργοί στις πολιτικές και κοινωνικές δράσεις και ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν εθελοντικά για να γίνουν μέρος μιας αλλαγής που επιθυμούν να συμβεί.

Η Rebecca Harms, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΒΕΚ), και συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην εκδήλωση εκείνο το βράδυ. Την επόμενη μέρα οργάνωσε μια συζήτηση - γεύμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους ίδιους εκπροσώπους της Ελλάδας και του Συλλόγου «Φίλοι και Υποστηρικτές του Ελληνικού". Στο τέλος η Rebecca Harms και άλλοι ευρωβουλευτές - από διαφορετικά μέρη, Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία κλπ - συμφώνησαν, ότι θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ελληνικό Σύστημα Υγείας. Ο στόχος είναι να σταματήσουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό Σύστημα Υγείας και να ξεκινήσει μια τροποποίηση του Συστήματος.

Ας περιμένουμε να δούμε, πόσο μακριά θα πάει αυτή πρωτοβουλία. Αλλά ήταν θετικό το γεγονός ότι η εκδήλωση, που ξεκίνησε από το Σύλλογο «Φίλοι και Υποστηρικτές του Ελληνικού», μπόρεσε να βοηθήσει στην ενημέρωση της  κοινωνίας των Βρυξελλών σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της τρέχουσας πολιτικής λιτότητας ... και προφανώς, αυτή η κίνηση της  Rebecca Harms είναι ένα καλό ξεκίνημα.

Birgit Urban για το ikariamag.gr

Υ.Γ: Η Ικαρία έχει ήδη επωφεληθεί από το έργο του Συλλόγου «Φίλοι και Υποστηρικτές του Ελληνικού". Τον περασμένο Φεβρουάριο το νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκα έλαβε - μεταξύ άλλων – έναν απινιδωτή. Μέσω του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" στις Ράχες δωρήθηκε μια αναπηρική καρέκλα και η τοπική γιατρός έλαβε ένα μεγάλο πακέτο με φάρμακα και μικρές ιατρικές συσκευές από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που το μοιράστηκε με τα άλλα δύο ιατρεία του νησιού, στον Εύδηλο και το Κανικάρι.  (Δείτε προηγούμενο άρθρο)

ikariastore banner