Τι είπε ο Δήμαρχος Ικαρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στο νησί

Ομιλία κ. Δημάρχου Ικαρίας  στη συνεδρίαση της 14-10-2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία

Διαβάστε πλήρες ρεπορτάζ από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ικαρία

Κυρίες και κύριοι,  
Σας καλωσορίζουμε στην Ικαρία και θεωρούμε ένδειξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που για πρώτη φορά γίνεται στο Νησί μας. Ευχόμαστε η διαμονή σας να είναι ευχάριστη.

Η Ικαρία αποκλεισμένη για χρόνια από το ενδιαφέρον της Πολιτείας  παραμένει από πλευράς υποδομών σε αρχέγονη κατάσταση, θα αναφερθώ στην συνέχεια στα κυριότερα προβλήματα που μας απασχολούν.

Όμως προηγουμένως θα ήθελα να  τονίσω, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο κόσμος αυτός να ζήσει στον τόπο του, είναι να έχει εμπεδωμένο αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την Υγεία  και την εξυπηρέτηση Δημοσίων Υπηρεσιών.

Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε ένα αρκετά καλό Νοσοκομείο που χτίστηκε με τα χρήματα και την φροντίδα  των απόδημων Ικάριων στελεχώθηκε  σιγά-σιγά λειτουργώντας σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Η κατάργηση της αυτοδυναμίας του, αποτελεί πλήγμα για την εξέλιξη του. Έχουν γίνει επανειλημμένα διαβήματα σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο, συγκεντρώσεις στο Υπουργείο, επισκέψεις και με τον κ. Περιφερειάρχη στον Υπουργό, στη Διακομματική Επιτροπή και πάντα υπήρχε  υπόσχεση, η υπόσχεση ότι το αίτημα μας θα ικανοποιηθεί είναι το μόνο νεώτερο μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των κατοίκων από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Αυτές συρρικνώνονται και καταργούνται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΔΟΥ Αγίου Κηρύκου που μετατράπηκε σε ΓΕΦ χωρίς να είναι δυνατή η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών που πρέπει να επωμισθούν τεράστιο κόστος οικονομικό και χρονικό. Μαζί με άλλους Δήμους του Αιγαίου ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο των προσφερομένων υπηρεσιών από τα ΓΕΦ.

Και για τα δύο παραπάνω προβλήματα ζητάμε την συμπαράστασή σας.
Τα νησιά μας πρέπει να ζήσουν όχι να κλείσουν.

Να έλθουμε τώρα στο θέμα των υποδομών.

Θα πρέπει προηγούμενα να πω ότι στο διάστημα αυτό με την συμπαράσταση και την καλή συνεργασία με  Περιφέρεια και  Αντιπεριφέρεια τόσο με το Πολιτικό όσο και με το Υπαλληλικό προσωπικό
1) Ολοκληρώνεται η κατασκευή του λιμανιού του Ευδήλου.
2) Δημοπρατήθηκε η επέκταση του προσήνεμου μώλου του αλιευτικού καταφυγίου Γιαλισκαρίου. Και βαίνουν προς δημοπράτηση :
3) το Τουριστικό καταφύγιο Αγίου Κηρύκου στις 22.10.2013
4) και ο δρόμος Νας – Κάλαμος στις 19-11-2013.
Όμως σαν άμεσης ανάγκης θεωρούμε τα ακόλουθα και για την πραγματοποίηση των οποίων ζητάμε την βοήθειά σας.

ΕΡΓΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
1. Απορρίμματα
Να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων
Να επιταχυνθεί η απαλλοτρίωση και στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου κατασκευή ΧΥΤΥ.
Από δικής μας πλευράς υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση- συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την εγκατάσταση ορισμένων συνοδών έργων.

2. Οδικά Δίκτυα
α) Στελί- Φραντάτο Ράχες  (ένταξη)
β) Περιφερειακός Ευδήλου (απαλλοτριώσεις)
γ) Περδίκι- Αεροδρόμιο (ολοκλήρωση μελέτης)
δ) Καρκινάγρι-Μαγγανίτης ( Μελέτη)

3.Βιολογικοί
α)Δημιουργία σύγχρονου βιολογικού σε Άγιο Κήρυκο-Θέρμα (ΕΠΕΡΑΑ)
(ολοκληρώνεται η περιβαλλοντολογική)
β) Φάρου (ολοκλήρωση περιβαλλοντολογικής) ΟΠΑΣΥ
γ) Καραβοστάμου  (έτοιμο)ΟΠΑΣΥ
δ) Αρμενιστής –Γιαλισκάρι
ε) Ευδήλου
στ) compact σε κάθε παραλιακό οικισμό

4. -Λιμάνι Αγίου Κηρύκου. Μελέτη και ολοκλήρωση του έργου. Άμεση επισκευή των βλαβών που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή.

-Ο δρόμος Στελί-Φραντάτο-Ράχες είναι μήκους 15 χιλ. και έχει γίνει αίτηση να μπεί στην εγκύκλιο «ένας Δήμος ένα Έργο». Υπάρχει πλήρης μελέτη χρειαζόμαστε βοήθεια όσον αφορά ορισμένα σημεία της περιβαλλοντολογικής μελέτης . Είναι δρόμος ζωτικής σημασίας μειώνει κατά  (1) ώρα την σύνδεση του Αγίου Κηρύκου με τις Ράχες διέρχεται και θα δώσει ζωή σε όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Βόρειας Ικαρίας.

- Ο δρόμος Περδίκι- Αεροδρόμιο μειώνει την απόσταση από τα χωριά της Β.Ικαρίας στο Αεροδρόμιο και αυξάνει την ασφάλεια γιατί περιορίζει τις περιοχές που καλύπτονται από ομίχλη.

- Η παράκαμψη του Ευδήλου με τον Περιφερειακό θα απελευθερώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση το λιμάνι.  
Ζητάμε να επιταχυνθούν οι απαλλοτριώσεις και να γίνει τάχιστα η δημοπράτηση

- Ο δρόμος Καρκινάγρι – Μαγγανίτης θα ολοκλήρωση τον περιμετρικό δακτύλιο της Ικαρίας και ο χρόνος από Καρκινάγρι σε Άγιο Κηρυκο από 2,30 έως 3  ώρες που είναι σήμερα θα γίνει 0,45΄έως 1 ώρα . Είναι απόλυτη ανάγκη η πραγματοποίηση του, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για να ενταχθεί στο επόμενο πρόγραμμα.

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Συναφής με την συντήρηση των λιμανιών είναι και η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου . Αυτό το διάστημα εισπράττονται έσοδα που δεν επενδύονται στη συντήρηση των λιμανιών μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει για την δημιουργία Δημοτικού λιμενικού ταμείου.
- Αλιευτικό καταφύγιο Καραβοστάμου. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρέπει η περιβαλλοντολογική μελέτη να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβάλλοντος.
- Καρκινάγρι. Διάνοιξη –εκβάθυνση εισόδου και λιμενολεκάνης. Τοποθέτηση βράχων για παρεμπόδιση επαναπλήρωσης με άμμο. Μόνιμη λύση .Μελέτη ρευμάτων και νέος λιμενοβραχίονας με ανάλογο προσανατολισμό.
- Αρμενιστής να γίνει Αλιευτικό καταφύγιο.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Αρνοπέζα: Η κατασκευή του θα υδρεύσει και θα αρδεύσει όλη την Κενρική Β. Ικαρία
- Επίσης πρέπει να κατασκευασθούν μικρά φράγματα για την συγκράτηση των νερών από τις βροχές και την συμπλήρωση των φυσικών δεξαμενών και με σχετική αρδευτική ικανότητα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή που συντελεί στην ερημοποίηση του Νησιού μας είναι η υπερβόσκηση από την αποίμενη  κτηνοτροφία. Σε αυτό συντελεί και η έλειψη σφαγείου αλλά και η απαγόρευση πώλησης ζωντανών ζώων εκτός Ικαρίας.
Μελέτη σχεδιασμός και εκτέλεση ενός συνολικού προγράμματος για την κτηνοτροφία και αναδάσωση για την επούλωση των πληγών της υπερβόσκησης και των πυρκαγιών.
-Προστασία της Ικαριακής πανίδας (ορεινή πέρδικα, λαγοί, κορκόφυλας)
-Άμεση έναρξη έργων υποστήριξης του περιβάλλοντος στις περιοχές των πρόσφατων πυρκαγιών
-Καταγραφή και συντήρηση μονοπατιών της Ικαρίας
-Προστασία του κτιστού περιβάλλοντος (παραδοσιακά Ικαριώτικα σπίτια, πλατείες, τοίχοι, μαντρότοιχοι, ντουσεμέδες κ.α)
-Προσαρμογή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στις σύγχρονες ανάγκες με διατήρηση της ιδιαίτερης Ικαριακής γραμμής και υλικών.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αρχαίοι οικισμοί : Επιχορήγηση στην αρχαιολογική υπηρεσία για διερεύνηση μελέτη και ανάδειξη των αρχαίων οικισμών της Ικαρίας
- Τα κάστρα της Ικαρίας συντήρηση και ανάδειξη
Μοναστήρια – Εκκλησίες- εξωκλήσια: Συντήρηση μελέτη ανάδειξη (Υπάρχουν μερικές  σπάνιες τοιχογραφίες και μία των  πρώτων  χριστιανικών αιώνων).
- Τα Ικαριώτικα τοξοτά γεφύρια . Κινδυνεύουν να καταστραφούν και ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για την σωστή συντήρηση
- Συντήρηση – ανάδειξη των νερόμυλων και ανεμόμυλων και επίσης να καταγραφούν και να συντηρηθούν οι στέρνες των χωριών της Ικαρίας

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:  Δημιουργία και αναβάθμιση π.χ
α)  Σχολείου Αγίου Κηρύκου
β) Αναβάθμιση Λουτροκαταστημάτων

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ: ανάδειξη, προώθηση και προστασία
Μέλι, Κρασί, Ρασκά, καθούρα, Βιολογικά αγροτικά προϊόντα κ.α

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε μια εποχή κρίσης, ο τουρισμός αποτελεί την μόνη διέξοδο και ελπίδα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να επιβιώσουν στο τόπο μας.
Τουρισμό που θα στηριχθεί στην ιδιαιτερότητα της Ικαρίας και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η Ικαρία σιγά-σιγά παίρνει το χώρο που της ανήκει στον τουριστικό χάρτη.
Ζητάμε περισσότερη ανάδειξη – διαφήμιση των θησαυρών της Ικαρίας (π.χ Ιαματικές πηγές) χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη του τουρισμού είναι οι καλές θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες
Ζητάμε ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών με το κέντρο με σύγχρονα πλοία
-την ενίσχυση των γραμμών με την Βόρεια Ελλάδα
-τουλάχιστον 2 δρομολόγια εβδομαδιαίως με την έδρα της Περιφέρεια και τουλάχιστον 1 με Θεσσαλονίκη όλη την διάρκεια του χρόνου
-σύνδεση με το νότιο Αιγαίο στη χειρότερη περίπτωση 2 δρομολόγια με Πάτμο.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr