Τελείωσε η κατάληψη στη ΔΟΥ Ικαρίας – Ρεπορτάζ για τις εξελίξεις

Τελείωσε η κατάληψη στη Δ.Ο.Υ. Αγίου Κηρύκου αφού, εκτός απροόπτου, κατατίθεται σήμερα η προσφυγή στο ΣτΕ για την άρση της απόφασης του κλεισίματός της. Την κατάληψη στήριξαν, εκτός των επαγγελματιών και των λογιστών, αρκετοί πολίτες που έχουν καταλάβει ότι ως φορολογούμενοι θίγονται και πλήττονται καίρια αφού πλέον κι ένας απλός μισθωτός που ως τώρα δεν είχε συναλλαγές με την εφορία αναγκάζεται πλέον να αρχίσει τις δυσάρεστες επισκέψεις για να ρυθμίσει τα φορολογικά του βάρη.

Σταθερά στήριξαν επίσης σύλλογοι, φορείς και παρατάξεις, ενώ κάθε μέρα πολλοί ήταν εκείνοι που έρχονταν για ενίσχυση διανύοντας πολλά χιλιόμετρα. Είδαμε κατοίκους του Καραβοστάμου, του Ευδήλου, του Φραντάτου, των Ραχών κ.ά.

Ο επιθεωρητής της υπηρεσίας που έφτασε στην Ικαρία την Τρίτη (13/11) για τακτικό οικονομικό έλεγχο δεν μπόρεσε να τον πραγματοποιήσει. Το ίδιο συνέβηκε και τις επόμενες μέρες της προηγούμενης βδομάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου η Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί και πάλι τους πολίτες που τις τελευταίες μέρες έδειξαν κατανόηση εκτός ελάχιστων περιπτώσεων.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ικαρίας περίμενε τη σύγκλιση των δημοτικών συμβουλίων των άλλων νησιών για την από κοινού αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο νομικός σύμβουλος του δήμου ενημέρωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσεις από άλλα 10 νησιά, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Αϊ-Στράτη, τους Φούρνους, τη Λέρο, τους Λειψούς, την Πάτμο, την Κάρπαθο, την Ιθάκη, και τους Παξούς. Η Άνδρος με την οποία βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή, δε συμμετέχει. Ζήτησε όμως να της αποσταλεί, όπως και έγινε, το σκεπτικό και τα επιχειρήματα της προσφυγής. Πιθανόν θα κινηθεί ανεξάρτητα.

Από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκε εύλογα η απορία για την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει πρώτα το σαμάρι και μετά το γάιδαρο. Γιατί δηλαδή δεν προτίμησαν να βάλουν σε εφαρμογή το «εξελιγμένο» TAXIS 2 και αφού διορθωθεί και συμπληρωθεί στις ατέλειές του, αφού φανεί στην πράξη ότι δε υποχρεώνει τους πολίτες σε μετακίνηση, τότε και μόνο τότε να συρρικνωθούν οι Δ.Ο.Υ. σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Από έγκυρη πηγή πληροφορηθήκαμε ότι το TAXIS 2 δε θα είναι έτοιμο στον ενάμισι μήνα που υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών κι αυτό γιατί ο Κόκκαλης ως τεχνολογικός πάροχος του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργίας είναι απλήρωτος και δεν πρόκειται να τρέξει καμία άλλη εφαρμογή ή συμφωνία πριν πάρει τα λεφτά του.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Δ.Ο.Υ. Σάμου, με τις συστεγασμένες Δ.Ο.Υ., Καρλοβασίου και ενδεχομένως του Αγίου Κηρύκου, θα υποβαθμιστεί περαιτέρω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε, ο φορολογικός και οικονομικός έλεγχος των πολιτών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από την έδρα της οικονομικής υπηρεσίας που κατά πάσα πιθανότητα θα εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Εντωμεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που περιλαμβάνει τις αλλαγές του φορολογικού. Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) που δυσλειτουργούσε λόγω αδυναμιών μετατρέπεται σε Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες μορφές συναλλαγών. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών μπορεί να συγχωνεύει ή να συνενώνει οποιοδήποτε βιβλίο ή στοιχείο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές είναι για το θεαθήναι και δεν εξαλείφουν τη  γραφειοκρατία. Κυρίως το νομοσχέδιο αφορά περισσότερο στην τοποθέτηση των προϊσταμένων, τη θητεία τους, την επίτευξη στόχων και την εναλλαγή προσώπων σε κρίσιμες θέσεις. Μία από τις διατάξεις που ξεχωρίσαμε είναι ότι παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων.

Νεότερα:  H αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας για το κλείσιμο της ΔΟΥ Ικαρίας

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner