Πρόταση για δημιουργία μας ανοικτής και κοινωνικής ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας

Μυτιλήνη, 12  Νοεμβρίου 2013

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου απέστειλε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού ανέμου ζητώντας να συζητηθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρόταση του Οικολογικού Άνεμου για μια παράλληλη, ανοικτή και κοινωνική ΕΡΤ.

Η συζήτηση του θέματος επείγει ακόμα περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα και την εντολή της Κυβέρνησης για επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, πέρα από τις ευρύτατες και σημαντικές πολιτικές της διαστάσεις, έχει γράψει ιστορία και στον τομέα των παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης καθώς επί πέντε μήνες παράγεται και φθάνει σε ευρύτερα ακροατήρια ποιοτικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε ανοικτή ροή, στηριγμένο στην αυτοδιαχείριση, με πρακτικά εθελοντική δουλειά και χωρίς κρατική η επιχειρηματική παρέμβαση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου κράτησαν τη σημαία ψηλά όλους αυτούς τους μήνες, παρέχοντας πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη για τα θέματα του Βορείου Αιγαίου. Απλήρωτοι αλλά μαχόμενοι για την ανεξάρτητη ενημέρωση από την πρώτη γραμμή έδωσαν μάθημα αξιοπρέπειας και δημοσιογραφίας, όπως θα έπρεπε να είναι. Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Στο μεσοδιάστημα της ΔΤ, που αν κρίνουμε από τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι θα συνεχίσει να υφίσταται οκτώ μήνες ακόμα, για την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ έχουν προβλεφθεί 2 τεχνικοί και ένας δημοσιογράφος. Αυτό το σχήμα που είναι τόσο ολιγομελές που πρακτικά δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει δημοσιογραφικά, στην ουσία υποβαθμίζει την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ σε απλό αναμεταδότη έτοιμων ειδήσεων. Για το επόμενο στάδιο της ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα συνεχίσει να υφίσταται η   ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Η πραγματική απόφαση που πρέπει να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου είναι εάν θα ανεχτεί το κλείσιμο της ΕΡΑ και την περαιτέρω υποβάθμιση των νησιών μας ή θα προσπαθήσει να βρούμε μία λύση.

Στα πλαίσια αυτά ο Οικολογικός Άνεμος καταθέτει σήμερα για συζήτηση  στο Περιφερειακό Συμβούλιο ορισμένα σημεία ως περίγραμμα μιας εναλλακτικής πρότασης για να κατοχυρωθεί και να αναγνωριστεί το εγχείρημα των εργαζομένων.

Α) Η υπό κατάργηση συχνότητα της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ περνά σε νέο φορέα που λειτουργεί ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ν. 4019/2011), υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) με διαμόρφωση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου των οικονομικών της και προστασία του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της.

Στην εποπτεία και τη λειτουργία του καλούνται να συνεισφέρουν η αυτοδιοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς αλλά και ευρύτερα η κοινωνία των πολιτών. Η ανεξαρτησία του διασφαλίζεται από ευρεία αντιπροσωπευτική συνέλευση, όπου εκπροσωπούνται θεσμικοί φορείς (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος κ.α.), φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο του Πολιτισμού και τους απασχολούμενους στην ενημέρωση. Χρήσιμη θα ήταν και η συμμετοχή  των  ευάλωτων  κοινωνικών ομάδων. Έτσι θα αποφασίζουν  για τη χάραξη της στρατηγικής, επιλέγοντας  την εκάστοτε διοίκηση με υποχρεωτική και  αυξημένη πλειοψηφία,  εξετάζει τις πολιτικές προϋποθέσεις της δημόσιας πληροφόρησης με όρους ελευθερίας στην προβολή γεγονότων, άποψης και γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού.

Β) Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επιλέγουν καταρχήν ατομικά αν θα συνεχίσουν την εργασία τους στο νέο φορέα η στην υπό σύσταση “Δημόσια Τηλεόραση”.

Γ) Εγκαταστάσεις, εξοπλισμός αλλά και οι οικονομικοί πόροι από την εισφορά – συνδρομή των πολιτών, κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δύο φορέων με διαφάνεια, και προηγούμενη καταγραφή, χαρακτηριζόμενη ως δημόσια περιουσία υπό την εποπτεία της ΕΝΠΕ.

Στόχος είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη αποκεντρωμένη ΕΡΤ, μοντέλο ραδιοτηλεόρασης που εφαρμόζεται στην Ελβετία και άλλες χώρες, όπου οι Περιφέρειες έχουν ρόλο στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Οικολογικός Άνεμος στο βόρειο Αιγαίο καταθέτοντας τα ανωτέρω σημεία, φιλοδοξεί να ανοίξει έναν ευρύτατο διάλογο, ένα πλαίσιο διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας θα διαμορφώσει και την  αναλυτικότερη, οριστική μορφή της πρότασης. Ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε άλλες Περιφέρειες με στόχο το θέμα να τεθεί στην ΕΝ.Π.Ε. για μια ανοικτή, κοινωνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της “ανοικτής ΕΡΤ”, καλώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία για κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιβλήθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα καταδικάζουμε την κυβερνητική παρέμβαση και βίαιη εκκένωση των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και οποιαδήποτε σκέψη για παρόμοια επέμβαση σε ΕΡΤ-3 και άλλες περιφερειακές ΕΡΑ, μεταξύ αυτών και της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ                    

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr